Az új magyar külpolitikai stratégia I.

2014. október 02. 14:31

És Ausztria, vagy Hollandia talán nem üzletel a kazahokkal, vagy az azeriekkel? Dehogynem. Egymást licitálják túl a lehetséges gazdasági együttműködésekért.

2014. október 02. 14:31
Németh Áron Attila
DiploMaci

Tartsunk fenn egy nagykövetséget egy nemzetközi viszonylatban marginális, 2 milliós kis európai országban, mert a legnevesebb egyetemükön létezik magyar tanszék? Ne tárgyaljunk Kínával, mert az emberi jogokat lábbal tiporják? Sújtsuk Oroszországot durva szankciókkal, mert Nyugat-Európa elvárja tőlünk? Ne üzleteljünk közép-ázsiai diktátorokkal, mert az ott kitermelt gázhoz vér tapad? Miért ne? Talán a svédek fenntartanak azért egy nagykövetséget Szlovákiában, mert a Comenius-on létezik skandináv tanszék? Nem. Talán az Egyesült Királyság, vagy az Egyesült Államok nem üzletel Kínával? Dehogynem. Évről évre emelik az országaik közötti kereskedelmet. Talán Németország élharcosa volt az oroszok elleni szankcióknak? Nem. Mindent megtettek azért, hogy a legcsekélyebb problémájuk legyen belőle, ha már bevezetik őket. És Ausztria, vagy Hollandia talán nem üzletel a kazahokkal, vagy az azeriekkel? Dehogynem. Egymást licitálják túl a lehetséges gazdasági együttműködésekért. (…)

Elvtelen, kizárólag haszonszerzésben érdekelt reálpolitika? Igen. Ám ilyenkor nem árt feltenni a kérdést, hogy 25 év alatt mégis mit értünk el a nyugatos, euroatlanti elköteleződésünkkel? EU-tagság? Igen, és éppen most készül minket magával rántani a gazdasági összeomlásba a szürke bürokraták által vezetett egy helyben toporgó, díszes társaság. NATO-tagság? Igen, de egy esetleges orosz invázió ellen nem ér semmit, mert, ahogy ’56-ban, úgy a nyugatnak most is könnyen lenne érve arra, hogy miért nem avatkozik be a magyarok védelmében (pl. forrongó Közel-Kelet). Gazdasági sikerek? A hazánkba irányuló nyugati befektetések jelentős része az elmúlt 10 évben eltűnt, így bár az EU-s pénzek elérhetőek, azokat muszáj kiegészíteni, hiszen nem elegendőek minden fejlesztésre. Remek dolog tehát, mindent lenyelni, amit Brüsszel vagy Washington mond, és minden létező szerződést aláírni, amit ők elénk tesznek, csak ebből nem lesznek beruházások, nem lesznek új munkahelyek, nem lesz semmi. Szervilitás lesz, leköteleződés, amire nem lehet növekedést alapozni.

Összefoglalva tehát elmondható, hogy az elmúlt 25 év finomkodó, komoly stratégiai céloktól mentes, minden nyugati erőnek megfelelni akaró külpolitika sehova sem vezetett. Ezért új doktrínára van szükség, új gondolatokra, és ezt a kormányzati akaratot a Szijjártó Péter vezette Külgazdasági és Külügyminisztérium keleti orientációjú, elvmentes, gazdasági érdekek formálta megközelítése vélhetően tökéletesen ki fogja szolgálni.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Onurisz
2014. október 03. 09:49
Azért mert a szerző a Külügy támogatásából él, nem kellene mindenre buzgón bólogatni és az új miniszter alsó felét nyalni. Sőt túllicitálni rajta. Mert ez a Szijjártó gyerek ugyan látótávolságban sincs Martonyi intelligenciájához képest, de soha nem fog olyat mondani, hogy a NATO nem fog bennünket megvédeni az oroszoktól, sem olyat, hogy az EU a gazdasági összeomlás szélén áll. A tallini nagykövetséget azért nem illett volna bezárni, mert bennünket a finnekhez és az észtekhez kölönleges viszony fűz a nyelvi rokonság miatt és ez kölcsönös. A nyugati hatalmak keleti diktatúrákkal folytatott gazdasági kapcsolatairól írottak teljesen igazak, még annál is igazabbak. Történetileg soha nem voltak finnyásak, ha a saját érdekeikről volt szó. A demokrácia kifogások és egyéb finnyáskodások mindig akkor kerülnek előtérbe, amikor az érdekeik sérülnek. A mi mostani kipécézésünk és kioktatásunk is amiatt történik, mert a kormány újrarendezte a nyugati multik és bankok itteni üzleti feltételeit. Ettől viszont még igaz, hogy a nyugati társadalom bizonyos értékrend alapján alakult ki és ezt még mindig (bár egyre kevésbé) komolyan véve működik. Ezért jobb lett volna, ha Navracsics marad a miniszter és Szijjártó megy az EU-ba, mert a miniszterséghez szükség lenne egy bizonyos szintű műveltségre és intelligenciára is. A szerző helyében nem vennék mérget Szijjártó sikerességére, igaz én nem is külpolitikai újságírásból élek.
balbako_
2014. október 03. 05:51
Természetes, hogy épkézláb belpolitika mellé hasznos külpolitika is kell.A hasznos külpolitika lényegét leírta a szerző. Hogy Szíjjártó Péter megfelel-e ennek, majd meglátjuk. A koncepció viszont jó és Orbán garancia arra, hogy akár személycserével is korrigáljon, ha a dolog nem működik.
hátakkor
2014. október 02. 16:14
Németország 1930-ban kezdte a keleti nyitást, csak közbejött egy világháború. 70-től aztán megint keleti nyitás volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!