A Merlot-ok szépen beértek, talán jobban, mint tavaly, és végre ideális paraméterekkel szüreteltük, már ami a sav, pH, cukor hármasát illeti, így szép gyümölcsös és nem túl alkoholos borok születtek belőlük. A Tannat, Sagrantino ígéretesek, lehetőséget adtak egy kis »stílusgyakorlatozásra« is ezévben.
Ahogy az idő haladt, egyre több veszély fenyegette a szőlőket, további esők, seregélyek, botrytis, vadkár, stb. formájában. Amikor elhárítottuk a nagyvadak fenyegetését, bejöttek a borzok és eszegették az érő szőlőt.
A Cabernet franc is szépen beérett, mennyisége kevesebb a vártnál, de remek bort adott. A syrah csak átlagos, nem kiemelkedő. Úgy tudtuk beérlelni a végére, hogy a 2/3 részét korábban leszedtük rozénak, de még így sem hozza a syrah fűszereit eléggé, neki augusztusban hiányzott az igazi meleg.
Összességében elmondhatjuk, hogy a mennyiséggel semmiképpen nem lehetünk elégedettek, kb. 25-30 %-kal kevesebb a termés, és ez elsősorban a korai fajták veszteségeiből adódik. A minőséget tekintve jó átlagosnak értékeljük az évet. Természetesen várjuk még meg, hogyan fejlődnek, érnek a borok. Minden szőlőnket átengedtük a válogatóasztalon, még a rozénak valót is. A szépekből keveset, a kevésbé szépekből többet válogattunk ki, de mindenképpen megérte a sok ráfordítást, mert tiszta ízűek, finomak lesznek a borok.
Reméljük, nem kell megküzdenünk azzal, hogy ezt az évet is eleve leírják a fogyasztók, mint 2010-ben tették. Elég sok negatívum hangzott már el eddig a borászok részéről is, bár sok mértéktartó közléssel is találkoztam, amikhez én is szívesen csatlakozom. Ilyen nehezebb években még sokkal többet kell tenni a jó minőség érdekében, és ezt a borászok többsége meg is teszi. Ne legyen ez hiábavaló erőfeszítés, becsüljük meg e munka eredményét, amikor a 2014-es borokat fogyasztjuk.