Bokros Lajos (és Gyurcsány) tévedése

2014. október 06. 15:53

Bokros, Gyurcsány – és mások, akik így gondolkodnak – alapjaiban tévednek, amikor azt állítják, a hatalom a politika központi eleme. Nem. A cél – demokráciában – a közjó; a hatalom a közjó megvalósításának eszköze, s nem öncél.

2014. október 06. 15:53
Fricz Tamás
Fricz Tamás
Fricz Tamás blogja

„Bokros hatalmat akar, mindenáron. Ha kell szocialistaként, ha kell – vagy ha lehet –, konzervatívként. De az időnként neokonzervatívnak is nevezett neoliberális gazdaságfilozófia iránti ájult elkötelezettsége még nem konzervativizmus: ahhoz konzervatív szellemiség kell, mentalitás, világlátás, ám Bokros Lajosra leginkább és legjellemzőbben a liberális alapú felvilágosítói, leereszkedő, kioktató attitűd a jellemző.

Gyurcsány Ferenccel való szoros szövetsége innen érthető meg, hiszen a politikáról vallott felfogásuk tökéletesen megegyezik. Hogyan is fogalmazott nemrég az őszödi beszéd elkövetője? »A hatalom akarása a mindennapi zsurnalisztikában és közbeszédben már önmagában is megbélyegző. Pedig ez a politika lényege.« (Angyalok és ördögök. Galamus, 2014. augusztus 28.) Gyurcsány nem kertel, mint ahogyan akkor sem kertelt, amikor tíz-tizenöt évvel ezelőtti írásaiban világossá tette: számára a morális szempontok pusztán csak gátló tényezők a cselekvés előtt.

Gyurcsány és Bokros szerint tehát a politikai cselekvés lényege a hatalom, a hatalom akarása, méghozzá mindenféle morális gát nélkül. (Lásd őszödi hazugságbeszéd, illetve a JESZ kijátszása, a »konzervatívvá« válás.) Igen ám, csakhogy ha az erkölcsi megfontolások nem játszanak szerepet a politikában, akkor az nem más, mint színtiszta machiavellizmus. Persze, persze: Gyurcsány is, Bokros is megfogalmaz célokat, aminek megvalósításáért akarják megszerezni a hatalmat. De ha a hatalom megszerzéséért minden eszköz megengedhető, illetve a hatalom válik elsődlegessé, akkor a politikai célok (közjó) semmivé foszlanak, s marad a pőre hatalom.

Tehát én úgy gondolom: Bokros, Gyurcsány – és mások, akik így gondolkodnak – alapjaiban tévednek, amikor azt állítják, a hatalom a politika központi eleme. Nem. A cél – demokráciában – a közjó; a hatalom a közjó megvalósításának eszköze, s nem öncél.

Ezért – is – jó, hogy október 12-én Bokrosnak nulla esélye lesz a főpolgármesteri címre, s Tarlós István ismételni fog.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
A helység galagonya
2014. október 06. 20:24
Orbán és a közjó: soha nem látott szinten a hiány, az euró, dollár, svájci frank több, mint 30 új adónem bankok tönkretétele (nincs hitelezés) fiatalok külföldre menekülése soha nem látott szinten a korrupció presztizsberuházások (felcsúti stadion) Rogán, Szijjártó, Orbán, Mészáros, Simicska, Garancsi gazdagodása stb...
Rike
2014. október 06. 19:46
"Nem. A cél – demokráciában – a közjó; a hatalom a közjó megvalósításának eszköze, s nem öncél." Jé! és ezt Viktorék is így gondolják? Mert én úgy látom, hogy esetükben a hatalom a mérhetetlen meggazdagodás, és a mániák (foci) nyakló nélküli kiélésének az eszköze. Engem ez arra emlékeztet, hogy egy picit régebben embereket, persze szigorúan elvi okokból, elüldöztek,kitelepítettek,agyonvertek, de ha már így adódott, hát a vagyon sem maradt gazdátlan. Az indok a régi rendszerben elkövetett osztály és anyagi helyzeten kívül természetesen a "közjó" volt.Na meg az elitváltás történelmi szükséglete, nagy duzzogva. Földekről, állami megrendelésekről, Uram bocsá' trafikokról meg szó se essék.
Senye Péter
2014. október 06. 17:15
"A cél – demokráciában – a közjó" - a politika célja (leszámítva a permanens forradalmak híveit) a stabilitás. A társadalmi stabilitás többé-kevésbé érzékelhető. A közjó micsoda?
csuka
2014. október 06. 17:11
"A cél – demokráciában – a közjó; a hatalom a közjó megvalósításának eszköze, s nem öncél." Ezek szerint nálunk nincs demokrácia, hiszen a cél a FIDESZ-MSZP és háttérmaffia jólétének biztosítása. (A többi meg le van szarva.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!