Az állampolgárság mint mentsvár

2014. szeptember 20. 12:31

Csalások sorozata zajlik a szomszédos országokban, akár ezerszámra is. Interjú.

2014. szeptember 20. 12:31
Wetzel Tamás
Magyar Hírlap

„– Felületes kereséssel is találni ma is működő, létező orosz honlapokat, amelyek 16 ezer euróért kínálnak egy (a jogosultság esetén egyébként ingyenesen megszerezhető) egyszerűsített honosítást. A magyar hatóságok tesznek-e valamit az ilyen ügyekben?

– Tény, hogy vannak próbálkozások. Ezeket a magyar hatóságok a lehető leghatékonyabban próbálják kiszűrni. Meggyőződésem, hogy ha egy magyar hivatalnokról bebizonyosodik, hogy korrupt volt, példát kell rajta statuálni. Azonban azzal is tisztában kell lennünk, hogy vannak szomszédaink (különösen keletebbre), ahol a közigazgatási kultúra része, hogy mindent csak pénzzel lehet elintézni, hogy a legegyszerűbb dolgokhoz is közvetítők kellenek. Nagyon sok ember van, akit (éppen az ilyen mentalitás ismerete miatt) meg tudnak vezetni azok, akiknek ez a céljuk. Ez azt jelenti, hogy megígérik: bizonyos összeg kifizetése után megszerzik az áhított állampolgárságot. Az általam hallott legdrágább »állampolgárság-szerzési szolgáltatás« negyvenezer euróba került. Aztán át is vesznek összegeket, ezer-ezerötszáz eurókat, még átvételi elismervényeket is hamisítanak, de természetesen semmiféle honosítási eljárást nem indítanak (nem is indíthatnak!) el. A pórul járt emberek egy-másfél év múltán kezdenek érdeklődni a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál, s akkor derül ki számukra, hogy semmiféle eljárás nem is indult az ügyükben, csak a pénztárcájuk lett vékonyabb. Józan ésszel szinte felfoghatatlan csalásokat tapasztaltunk. Ezek az ügyeskedők, csalók azért kellemetlenek a magyar közigazgatás számára, mert a szomszédos országok egyes lakói el is hiszik, hogy csak akkor kapják meg az állampolgárságot, ha »megveszik« a tisztviselőt, a hivatalnokot, a konzuli munkatársat. Csalások sorozata zajlik a szomszédos országokban, akár ezerszámra is, esetenként ügyvédek részvételével, s ez ellen legfeljebb annyit tehetünk, hogy minél alaposabban tájékoztatunk minden szóba jöhető nyelven, hogy felhívjuk a figyelmet, hogy senki se dőljön be az önjelölt »közvetítőknek«. De mi nem tehetünk semmit azzal szemben, hogy Moszkvában vagy Vlagyivosztokban a csaló átveri-e a potenciális »ügyfelét«. Ehhez a magyar közigazgatásnak semmi köze sincs.

– Említette, hogy az illetékes hatóságok, amennyiben jelez a rendszer, közbeavatkoznak. Azonban a nagy nyilvánosság a lehető legritkábban értesül azokról az eljárásokról, amelyeket korrupt tisztviselőkkel szemben foganatosítottak…

– Vannak esetek, amikor egy-egy ügyintéző megtévedt, amelyekről tudni. Ilyen volt például az a szekszárdi járási hivatali ügyintéző, akit az esküvőjéről, menyasszonyi ruhában vittek el a rendőrök. Az olyan eseteket, amikor visszavonunk magyar állampolgárságot, nem kapja fel a média, noha közzétesszük. Ugyanakkor annak, hogy ezek az ügyek nem a legnagyobb nyilvánosság előtt folynak, természetes okai is vannak: itt a rendőrség, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Nemzeti Védelmi Szolgálat látja el a belső elhárítási feladatokat, amelyek közé tartozik a külföldi titkosszolgálati próbálkozások hatástalanítása is. Hatalmas eredmény például, hogy eddig minden egyszerűsített eljárásban honosított polgár adatait sikerült megtartanunk, pedig voltak próbálkozások a megszerzésükre. Hatalmas nemzetbiztonsági értéke van egy ilyen adatbázisnak. De ezeknek a szolgálatoknak a feladata a korrupciós próbálkozások kivédése is. Képzik a tisztviselőket, hogy észrevegyék a megkörnyékezési kísérleteket, de végeznek úgynevezett megbízhatósági vizsgálatokat, »próbavásárlásokat« is. Nem könnyű ezekről nyilvánosan beszámolni, hiszen operatív titkosszolgálati eszközök bevetésével folynak a vizsgálatok.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2014. szeptember 21. 19:42
A választás hajrájára csak elővette a balliberáris oldal a jól bejáratott magyar állampolgársági kártyáját,a baloldalon nincs semmi új a nap alatt.
balbako_
2014. szeptember 21. 07:57
Ez van. Van korrupció,volt is, lesz is, de gusztustalan és torz az INDEX állítása. Ők ugyanis az állampolgárság adását ellenzik, nekik nem testvéreik élne határainkon túl, hanem románok, ukránok, szlovákok. Mennyi visszaélés van? 30? 50? 100? 1000? Mint látjuk dolgoznak rajta az arra illetékesek és ahol szar van ott a benne élősködők is ébredeznek ez itt a kommentekből is kitűnik. A lényeg szerintem továbbra is meg kell tartani a határokon átívelő testvériséget és annak megerősítését okmányokkal, jelesül az állampolgárság megadásával és szigorúan büntetni a visszaélőket. Ám a gyanút széthinteni, hogy itt nagy tömegben nem becsületes magyar emberekről van szó az gusztustalan, ostoba és hazug állítás aminek árnyéka a tisztességgel és jogosan megszerzett állampolgárokra vetül, őket járatja le. Az ő jogaikat csorbítja, kedvüket szegi attól, hogy éljenek a lehetőséggel.
Apáczai
2014. szeptember 21. 07:23
Ha néhány bűnöző cselekedete ok lehetne arra, hogy a magyar állampolgárságra jogosultak helyzetét megkeserítsük és esélyeit beszűkítsük, akkor előbb itthon, az élet egyéb területén kellene megtenni. Mert köztudott, hogy a hazai gazdaság jelen állapota rengeteg bűncselekmény miatt tart ott, ahol tart. Különösen az adó- és közteherbűnözés, valamint a munkajogi bűnözés okoz évente ezermilliárdos veszteségeket. A gazdaság teljesítőképessége 30-40%-os növekedéséhez vezetne ezek felszámolása. Az adó és TB csalások, a fekete munkavállalók alkalmazása, a zsebből fizetések, a minimálbéren részfoglalkoztatottak napi 10-12 órás dolgoztatása, zsebből fizetése, stb. Ezek nem kevésbé jelentenek nemzetbiztonsági kockázatot, ha arra gondolunk, hogy a magyar állam erejét tizedelik meg ezek a bűnelkövetők. Ezeknek a felderítésére kellene sokkal többet költeni, mert busásan meghozná a ráfordítás a hasznát.
Akitlosz
2014. szeptember 20. 21:49
A kettős, többes állampolgárság is annak az egyik tünete, hogy a politikai határok és a nemzeti határok nem esnek egybe, azaz rossz helyen vannak meghúzva. No meg persze a szélsőséges liberalizmusnak, hogy állampolgárságot kell osztogatni mindenféle önkéntes gazdasági menekültnek és azok gyerekeinek. Aztán persze még azt is mély titokban tartják, hogy a politikusoknak, parlamenti képviselőiknek milyen állampolgárságaik vannak, holott az nagyon is a választókra tartozna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!