Magyarország: Európa képzetlenjei

2014. szeptember 04. 15:13

A magyar leleményesség legfeljebb a közösségi adózás és szabályok elkerülésében lelhető fel, professzionális tudásban az ország lakó egyre távolodnak a világ élvonalától.

2014. szeptember 04. 15:13
Pletser Tamás
Index

Mintha mi az elmúlt 25 évben a világban sikeres modellekkel szemben mennénk az oktatás területén (is). A nem-ortodox oktatás politikával anyagi sikereket lehet elérni rövidtávon, vagyis tovább faragható a kiadások mértéke. Csak sajnos ez önbecsapás, ami egy gyenge minőségű oktatási rendszert eredményez. Lehet abban hinni, hogy ne adjunk szabadságot az oktatóknak, mert nem adják át a kívánt tananyagot a diákoknak, de ezzel pont a kreativitásukat öljük meg.

Lehet abban hinni, hogy az átlagkereset 70 százaléka elég a jövőt felnevelő tanári bérre, csak a tapasztalat az, hogy a kontraszelekció itt is, mint az élet más területén, érvényesül. Sajnos pont az oktatás az, ahol a legkisebb politikai áron lehet kiadást csökkenteni, hiszen a társadalom relatíve kisebb szegletét érinti, és az elvonások nem járnak azonnali gazdasági hatással. Ki is használja ezt a magyar politika.

Az a tény, hogy az oktatásra és az egészségügyre nem költ a költségvetés, pont az egyetlen komparatív előnyünket, a magyar munkaerőt degradálja le. Sajnos azt is látni kell, hogy ennek egy fő oka, hogy mit tekintenek a magyar emberek fontosnak.

A tapasztalat azt mondatja velem, hogy ebből a szempontból még a késői Kádár korszakhoz képest is visszalépés történt. Akkor még az volt a mantra, hogy tanulással ki lehet törni a mostani anyagi és szellemi környezetből. Ma már szinte alig vannak ilyen hangok. A magyarok többsége nem becsüli a tudást és a képzettséget, mélyen lenézi a szellemi és szakmai munkát, aminek következménye, hogy a múlt és a jelen téveszméiben él.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. szeptember 05. 08:05
Mégis mire képezzék őket? Füstlapátolónak, reptérre váltókezelőnek netántán professzionális utca seperőnek?
kulalak
2014. szeptember 05. 00:05
Nem találtam egyetlen magyart sem.:( https://www.googlesciencefair.com/en/?utm_medium=hpp&utm_source=en-hpp&utm_campaign=gsf2014vc
locsaba
2014. szeptember 04. 20:51
"A magyar leleményesség legfeljebb a közösségi adózás és szabályok elkerülésében lelhető fel..." neked meg a büdös kurva anyádat
kálmi
2014. szeptember 04. 18:47
Félve írom le, de a Kádár rendszer oktatás és nevelés politikája, követelményrendszere, a kibocsájtott emberanyag tudásszintje, viselkedés kultúrája, életrevalósága sokkal jobb volt. Ehhez természetesen az akkori pedagógus gárda szakmai és szellemi felkészültsége, és elhivatottsága kellett és az, hogy felügyelték a pedagógusok munkáját is. A gyerekekkel szembeni elvárás sokkal nagyobb volt mind tudásban, mind a magaviselet szintjén. A liberalizáció nagyon sokat rontott ezen és nem csak nálunk, de nekünk a miénkkel van bajunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!