Nekünk Szulejmán kell!

2014. szeptember 30. 15:20

A nép éppenséggel sírhatna most a Hunyadi-famíliáért, Szapolyai Jánosért, Tomori Pálért vagy Rákóczi Ferencért is. Csak sorozatokat, filmeket kéne róluk forgatni, akár ilyen szappanopera minőségűeket is.

2014. szeptember 30. 15:20
Pintér Bence
Mandiner

„A Szulejmánt akarjuk”

„Vissza ! Hajrá Szulejmán !”

„össze ülünk borozgatunk és nézzük a Szulejmánt!”

„Tiltakozom ! Vissza !!!!”

„Szulejmant en is imadom!!!!!!!!!!!”

„ne hagyjuk magunkat Szulejman funok!!”

Nem tudok betelni a Tiltakozunk RTL. elnevezésű Facebook-csoport kontentjével. Röviden: van egy Szulejmán című, nagy vonalakban történelmi alapokon nyugvó török szappanopera, ami az RTL Klub műsorán fut Magyarországon. Az RTL azonban a Celeb vagyok, ments ki innen című, várhatóan rendkívül színvonalas saját gyártású produkciója miatt hat hétre leveszi a műsorról a leghosszabb ideig uralkodó, fél Magyarországot elfoglaló török uralkodó történetét. A magyar nép, az istenadta nép viszont nem elégedett a döntéssel. Facebookon tiltakozik. Előre le kell szögeznem: megértem a tiltakozókat. Azon több tízezer csalódott fiatal között vagyok, akiktől annak idején, 1999-ben elvették a Dragon Ballt. Nyolcéves voltam és nagyon dühös. Legalább egy hétig. Szóval been there, done that.

Sok minden kavarog az ember fejében ilyen tömeghisztéria láttán.

Először is látható, hogy a Szulejmánért tiltakozók nem kifejezetten kedvelik az RTL Klubot és a celebműsorokat, a török sorozatot viszont „történelmi alapúnak”, tehát felsőbbrendűnek, értéket hordozónak tartják. Pedig belenézve egy részbe öt perc után világos, hogy a dél-amerikai szappanoperák historizáló török kiadásával van dolgunk, nem többel. A mohácsi csatát is egész érdekesen, jó ötvenes II. Lajossal sikerült ábrázolnia a készítőknek. Ettől függetlenül érdekes tanulság lehet a magyar emlékezetpolitika és filmtámogatás jelenlegi kormányosainak az egész jelenség.

szulejman 1.jpg

tumblr_ncml0deARe1qzezsko1_500.jpg

Hiszen a nép éppenséggel sírhatna most a Hunyadi-famíliáért, Szapolyai Jánosért, Tomori Pálért vagy Rákóczi Ferencért is. Csak sorozatokat, filmeket kéne róluk forgatni, akár ilyen szappanopera minőségűeket is. Bőven lenne hozzá muníció, erről már Bibó István is írt valahol. Én speciel egy Görgey-filmre vágyok évek óta.

Ezek hiányában ma a magyar nem a halott nemzeti hőseiért sír, hanem Szulejmán szultánért, aki legyőzte a magyar hadakat Mohácsnál és elfoglalta Budát, három részre szakította az országot és százötven évre elzárta a magyar fejlődés útját. A mai napig nem lábaltunk ki a török időszak pusztításából: levezethető innen Trianon, az örök kuruc-labanc ellentét, a nyugati fejlődéstől való végső lemaradás. Kösz, Fényes Padisah!

szulejman 3.jpg

De ez csak egy része a tanulságoknak. A borzalmas helyesírással megírt kommentekből ugyanis nyilvánvaló, hogy a választópolgárok egy jó részének halvány lövése sincs arról, hogyan működik a kereskedelmi televíziózás.

Sokak szerint mivel ők fizetnek a csatornáért, ezért ők jogosultak arra, hogy beleszóljanak a műsorstruktúrába. Megint mások azt sérelmezik, hogy az RTL Klub reklámokkal szakítja meg a sorozatot. Tehát hogy világos legyen: az RTL Klubért konkrétan nem fizet senki, ahogy a TV2-ért sem. Egészen konkrétan egy törvénymódosítással épp mostanában tiltotta meg a kormány, hogy a jövőben pénzt kérjenek a kábelszolgáltatóktól ezek a csatornák. Tehát a reklámból kell megélniük, ezért (is) van több reklám a Szulejmán közepén. Kössz, Orbán!!

A felzúdult tömeg – lassan hatezer lájkoló –  persze ilyen finomságokkal nem foglalkozik. A szintén ezeket a csatornákat sújtó reklámadóról, vagy ezen keresztül a magyar média helyzetéről, vagy sok száz másik, társadalmat, országot érintő kérdésről nem tud, vagy nem érdekli. Sőt! A posztok tanulsága szerint az istenadtának kifejezetten tetszik a Szulejmán-féle hatalomgyakorlás, melynek manapság is sok példáját láthatjuk:

Képkivágás.JPG

„Jól sejtem Nagyuram, hogy Kolosi vétségeiről lesz szó?” – ez a kérdés akár 2014-ben is elhangozhatott valahol a magyar parlament folyosóin. Nincs mese, tévedett Ady, vagy változtak az idők: nekünk nem Mohács kell. Nekünk Szulejmán kell.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 187 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2014. november 14. 15:30
prosztó a prosztónak farkasa, szerintem is túlértékel dolgokat a szerző. az, hogy a mindenkori elnyomók hazai labancainak népszerűsége valamiért konstans, nem itt mérődik le.
3M..
2014. november 11. 10:59
A Silla királyság ékköve című filmre gondolsz. Bár mi is ilyen filmeket készítenénk a történelmünkről, de nekünk csak a buzi Alföldi által "rendezett" István, a király jutott. Pedig Vajna kicsit összekaphatná magát. Szebb Jövőt!
vizesnyolcas
2014. október 16. 10:15
"Hiszen a nép éppenséggel sírhatna most a Hunyadi-famíliáért, Szapolyai Jánosért, Tomori Pálért vagy Rákóczi Ferencért is. Csak sorozatokat, filmeket kéne róluk forgatni, akár ilyen szappanopera minőségűeket is. Bőven lenne hozzá muníció, erről már Bibó István is írt valahol. Én speciel egy Görgey-filmre vágyok évek óta." Nem igazán közismert, hogy már a Horthy korszakban is nagyon erős volt a hoolywoodi piaci fölény az európai mozikban. A sok magyar film, amely ennek ellenére akkor született, annak az unortodox kultúrpolitikának köszönhető, amely törvényileg előírta a moziknak, hogy a műsoridő jelentős százalékát magyar filmekkel kitölteni. - E miatt Hollywood kemény válaszlépésekre szánta el magát, egy tekintélyes küldöttség érkezett tőlük kies hazánkba. Horthy és Bethlen István miniszterelnök fogadták őket. A bizottság azzal fenyegetőzött, ha nem vonatnak vissza a filmek szabad piacát korlátozó szabályok, akkor Hollywood bojkottálni fogja a magyar piacot (értsd a magyar mozik nem játszhatnak amerikai filmeket). Mire az volt a válasz, hogy nekünk annál jobb, mert akkor a műsoridő nagyobb részében lehet magyar vetíteni magyar filmeket. A bojkottból persze nem lett semmi. Ellenben az európai mozikban rengeteg magyar filmet forgattak. Némely magyar filmnek csak idegen nyelven feliratozott kópiája maradt fenn. Némely nemzetek filmgyártása magyar stúdióban forgatott filmmel kezdődött.
S0ma
2014. október 16. 10:14
Jó nekem! Pár csatornán kívül azt sem tudom, melyiket hogy hívják. Állandóan reklám, meg műsorajánló megy a legtöbb adón. Nem lehetne az, hogy nincs csomag, ahány csatorna kell, azért fizetek? Ha újságot veszek, akkor sem vásárolom meg az összes napi-havi-heti lapot meg a hülye magazinokat! Nem érdekel az az adó, ami reklámból él, az élvezhetetlen. Ha jól tudom, a piac akkor működik tisztességesen, ha a vállalkozás befektet, majd ha jól megy a dolog, akkor jön a pénz, nem a vevő kárára szerez extraprofitot, mielőtt még nyújtana valamit! Akinek meg a retek klub kell, nézze! Arról már nem is álmodom, hogy magyar történelmi film készül, magyar szereplőkkel. Majd a Vajna csinálja, mi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!