Skócia: Győzni fog a vegytiszta politikai populizmus?

2014. szeptember 18. 08:45

Az ország választásra jogosult polgárai (közel 4,3 millióan) ugyanis végre ténylegesen dönthetnek arról, hogy maradni, vagy függetlenedni akarnak-e Angliától.

2014. szeptember 18. 08:45
Németh Áron Attila
DiploMaci

Persze egyértelmű, hogy állami függetlenség és szuverenitás kérdésében nincsen érzelemmentes út. Ezt badarság is lenne elvárni. Az azonban szinte hihetetlen, hogy a skót vita mennyire sekélyes és, hogy a populizmus már-már kelet-európai szintjeivel vetekedő módon képesek politikusok a csatornán túl is szavazatokat szerezni. Összefoglalva bár úgy gondolom, hogy a mai népszavazás valóban történelmi jelentőséggel bír (a skótok mellett még több másik nemzetiség, így például a katalánok, baszkok és székelyek számára is), az urnák elé vonuló polgárok nem a jövőről, hanem a jelenről szavaznak, és egy ilyen kérdésben ennél nagyobb hibát el sem lehet képzelni. (…)

Összefoglalva elmondható, hogy ebben a történetben van egy a függetlenségi kampány egészét masszív demagógiával és populizmussal kezelő elszakadás párti nacionalista erő, illetve van egy ezzel szinte tökéletesen azonos felfogást képviselő maradáspárti tábor. A kettejük acsarkodása így azt eredményezte, hogy az 1 bites politikai üzenetekkel meggyőzött szavazók többsége ma egy olyan súlyú ügyben fog populizmus alapján dönteni, amiben tényeknek és észérveknek kellett volna dominálnia. Ez lett volna Skócia érdeke. És ez lett volna a skótok valódi érdeke. Kár, hogy ez most nem jött össze. De majd legközelebb, merthogy lesz következő alkalom, az biztos. Alex Salmond ugyanis nem az a típus, aki bukás esetén feladja, főleg ha egy szoros győzelem után a brit kormány (az ígéretekkel ellentétben) mégsem ad nagyobb szabadságot Skóciának. Quebec szelleme (kb. 10 évenként elszakadási népszavazás) tehát Skóciát is elérheti, ha London az elkövetkező pár hónapban nem dönt helyesen. Persze kérdés, hogy lesz-e miről döntenie? Péntek kora reggel kiderül!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rockpapa
2014. szeptember 18. 12:58
Ez a rohadt liberális kalmárgondolkodás.Hogyan járnak jobban(persze anyagilag)Ha mégis egy nemzetben gondolkodó,valahová tartozni akaró nép dönt a szuverenitásról akkor nacionalista,konzervatív,maradi,populista,és még mi minden, a nagy globális katymazról álmodók szerint.
asszem
2014. szeptember 18. 12:11
Az angol titkosszolgálatok minden lehetséges rendelkezésükre álló eszközzel tenni fognak arról, hogy skótok által kezdeményezett jelen függetlenedési indítvány, minél nagyobb mértékben kudarcba fulladjon! Vajon lesznek-e a skótok kellően józanok ahhoz, hogy erre időben maguktól is rádöbbenjenek!
röviden
2014. szeptember 18. 10:31
Én nem tudom, hogy a skótoknak elszakadni vagy maradni lenne jobb. De béndekpéteri értelemben, aminek a szellemében ez az írás is született, erkölcsi alapja úgysincs bármilyen döntésüknek.
teljesenertelmetlen
2014. szeptember 18. 09:54
Azok az államok, amelyekkel most gond van, mind mesterségesen létrehozott képződmények. Van amelyik már széthullott (Szovjetúnió, Jugoszlávia, Csehszlovákia) (körülöttünk minden mesterséges álállam), és van amelyik ezután fog széthullani (Ukrajna, Belgium, Egyesült Királyság). Jó kérdés, hogy pl. Csehszlovákia szétválásakor miért nem volt ekkora hiszti? Csak nem azért, mert akik létrehozták, maguk sem gondolták komolyan, hogy ez egy igazi ország?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!