Kell-e Szent István-szobor a Szent István Parkba?

2014. szeptember 08. 14:06

Idegesít, hogy van Lukács György-szobor az egyik kedvenc parkomban, de Szent István meg nincs. Nekem Lukács belefér a demokráciafelfogásomba, ha mellette az államalapító királyunkat is megtiszteljük egy hozzá méltó alkotással.

2014. szeptember 08. 14:06
Kurucz Dániel
OXOX

Hogy jött az ötlet?

A XIII. kerület első választókörzetében vagyok képviselőjelölt és mint ilyen, igyekszem minél jobban megismerni az emberek problémáit, kívánságait. Egy lakossági fórumon vetődött fel először, hogy ha már Szent István nevét viseli a város egyik legszebb parkja, miért nem jelzi ezt semmilyen emlék. Ötletelgettünk egy picit, de igen hamar egy impozáns kőszoborra voksoltunk.

Mennyibe fog kerülni?

Minden ilyen jellegű kérdésre javaslom a választások után térjünk vissza, a vállalkozáshoz ugyanis konszenzus kell, mégpedig minden párté, erre pedig a választásokig nem sok esélyt látok. Október 12. után azonban, amint lehetséges, javasolnék egy olyan »szoborbizottságot«, amely többpárti lenne, nehogy úgy érezze bárki, hogy kvázi ráoktrojálták Szent Istvánt, tehát közösen alakítanánk ki a részleteket az alkotótól a pontos helyszínig. Beleértve a számlát is. 

(...)

Mire számít, ha elkészül? Az segíti-e a népszerűségét a kerületben?

Megmondom őszintén idegesít, hogy van Lukács György szobor az egyik kedvenc parkomban, de Szent István meg nincs. Nekem Lukács bele fér a demokrácia felfogásomba, ha mellette az államalapító királyunkat is megtiszteljük egy hozzá méltó alkotással – ha már közel száz éve az Ő nevét viseli a park.

Szóval nem, nem a népszerűségért csinálom, csupán így tartom igazságosnak és korrektnek. Remélem persze, hogy az ideológiákkal túlhevített társadalmunkban azért az emberek belátják, hogy Szent István mindannyiunké, nem az enyém és nem a Fideszé. Ő a mi nemzeti minimumunk! Az egésznek csak akkor van értelme, ha mindenki helyesnek tartja az elgondolásunkat és a maga módján támogatja is azt. Én bízom az újlipótvárosiakban!”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. szeptember 09. 00:38
Szégyen, hogy egy Lukácsnak szobra lehet ma Magyarországon. És szégyen, hogy egyesek Szent Istvánnal helyezik egy mérlegre. Jelzem: Tormay Cécile-ről nem lehet elnevezni közterületet, pedig neki – Lukáccsal ellentétben – nem tapad vér a kezéhez.
Akitlosz
2014. szeptember 08. 17:50
Nem alapított I. István semmiféle új, addig nem létező államot, csupán megreformálta a régit. A magyar államot Árpád és a többi vezér alapította 101 évvel Vajk előtt. Ha nem lett volna jól szervezett magyar állam akkor esélyük sem lett volna megvédeni Magyarországot 907-ben a hatalmas keleti frank keresztény sereg inváziójától. Magyarországnak I. István már a hatodik államfője volt, s ugyan nem az első. Az nem államalapítás, hogy a már régóta létező fejedelmi tanácsot átnevezi királyi tanáccsá, hanem reform. Miért érdekük állítólag magyaroknak letagadniuk 101 évet Magyarország államiságából? Ennyire keresztény gyökerek? " 1896. évi VII. törvénycikk a honalapitás évezredes emlékének törvénybe iktatásáról A magyar ÁLLAM 1896-ban ezeréves megALAPÍTÁSának és fennállásának ünnepét üli. 1. § A magyar szent korona országainak törvényhozása vallásos áhitattal ad hálát az isteni gondviselésnek, hogy az ÁRPÁD ÉS vitéz hadai által megalapitott hazát oltalmába fogadta, fejedelmeit bölcseséggel, népét erővel és önfeláldozó hazaszeretettel megáldotta, és az országot jó és balsorsban segitve, annak lételét ezer éven át sok viszontagság között is fentartotta. " Az mitől van, hogy 118 éve az akkori, a mainál még jóval keresztényibb Magyarország még helyesen ismerte az ország történelmét, de amióta fidesz hatalom van I. Istvánt hazudják államalapítónak?
DFK
2014. szeptember 08. 16:50
Egy kommunista gyilkos szobra nem fér bele a demokráciába. Bár Újlipóciában pozitívan veszik, ha valaki kezéhez magyar vér tapad.
tango47
2014. szeptember 08. 16:16
Volt már olyan, hogy ebben az országban két embernél több valamiben egyetértett?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!