Térjünk meg a mértéktelenség bűnéből!

2014. szeptember 30. 11:18

Bár a magyarországi egyházak hivatalosan nem foglaltak állást a paksi erőművet érintő kérdésben, a világ egyházai és egyházi szervezetei rendszeresen megnyilvánulnak, és utat mutatnak tagjaiknak az ökológiai kérdésekben.

2014. szeptember 30. 11:18
Kiss Sándor
Református.hu

„Bár a magyarországi egyházak hivatalosan nem foglaltak állást a paksi erőművet érintő kérdésben, a világ egyházai és egyházi szervezetei rendszeresen megnyilvánulnak, és utat mutatnak tagjaiknak az ökológiai kérdésekben. A Földgolyó protestáns és ortodox felekezeteit, köztük a Magyarországi Református Egyházat is tömörítő Egyházak Világtanácsa (EVT) például a tavaly ősszel a dél-koreai Puszanban megtartott tizedik nagygyűlésén terjedelmes dokumentumban foglalt állást a szegénység, a gazdaság és az ökológia égető kérdéseivel és ezek összefüggéseivel kapcsolatban. A hat éven át előkészített szöveg cselekvésre sürgeti az emberiséget »a kevesek általi túlfogyasztás és a növekvő egyenlőtlenség« és így »a világméretű anyagi, szociális, gazdasági, ökológiai és klímaválság« ellen. Az egyházak szerint a válság gyökere az önzés bűnében, a másik embert semmibe vevő szeretetlenségben és kapzsiságban rejlik. Ez pedig az élet ma ismert formájának a végét jelentheti a világban. (...)

»Isten radikális átalakulásra hív minket« – folytatja az állásfoglalás, majd elismeri: ez a folyamat nem lehetséges áldozathozatal és kockázatvállalás nélkül. A szöveg ugyanakkor azt is hangsúlyozza: Krisztusba vetett hitünk adhat erőt ehhez. Mit is jelentene konkrétan ez a változás? Az EVT szerint új pénzügyi és gazdasági rendszert kell kiépítenünk, tiltakoznunk kell a vagyonfelhalmozás és a kapzsiság szokásrendszere ellen, valamint elsődlegessé kell tennünk a jövő nemzedékek felé meglévő ökológiai adósságunk visszafizetését és az ökológiai igazságosság előmozdítását. A nyilatkozat más részcélok mellett közös nemzeti, regionális és globális kampányokat és érdekképviseleti tevékenységet sürget »az ökológiai korlátokat tiszteletben tartó termelés, fogyasztás és elosztás«, valamint »az egészséges, igazságos, méltányos, nem fosszilis tüzelőanyagokra épülő, békés és szeretetteljes társadalmak létrehozása« érdekében.

Ha a hazai egyházak – köztük a református egyház – ritkán szólalnak is meg konkrét ökológiai ügyekben, hétköznapi tevékenységük és beruházásaik során a fent ismertetett nyilatkozat szellemében történő, a Teremtés hete idei témáját is érintő gyakorlatokat látunk. Számos református intézmény és gyülekezet hajtott végre ugyanis az elmúlt években energiahatékonysági beruházásokat, a Szeretetszolgálati Iroda pályázatírói és -lebonyolítói csapatának honlapján pedig számos jelenleg is futó, a Környezet és Energia Operatív Programban megvalósuló beruházással találkozhatunk.

Az európai uniós pályázati rendszernek köszönhetően valósulhatott meg a bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézmény épületenergetikai fejlesztése is. A hat éve egyházi fenntartásban működő egykori önkormányzati intézmény négy telephelyen tizenkétféle szociális ellátást nyújt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2014. október 13. 13:30
Térjünk meg a mértéktelenség bűnéből ! Egyetértek! De ez a globalizált világ elosztási rendszereit érinti elsősorban, másodsorban a nemzeten belüli elosztási rendszereket és a közös teherviselés jobb-igazságosabb- elosztási rendjét. Kedves Kiss Sándor ! Hogy az Ön által meghatározott címből hogyan jut el Pakshoz, az számomra talány. Ugyanis -jelenleg és még sokáig- a magyar energia ellátás biztonsága és megfizethetősége Pakson áll vagy bukik.
Zokni
2014. október 06. 01:16
"De ez a globalizált világ elosztási rendszereit érinti elsősorban, másodsorban a nemzeten belüli elosztási rendszereket.." - írja. De pontatlan. A kettő EGYÜTT működik. Nincs rangsor. A kapitalizmus nemzeti és a globalizált világban egységet alkot. Pláne nálunk. "..hogyan jut el Pakshoz, az számomra talány. Ugyanis -jelenleg és még sokáig- a magyar energia ellátás biztonsága és megfizethetősége Pakson áll vagy bukik..." - írja még. De ez már inkább tévedés. Illetve értetlenség. Természetesen Szerző szerint a mértéktelenség visszafogásával nem lenne szükség arra, hogy egy atombombányi sugárzó anyagot halmozzunk fel az ország közepén. Sztem persze ez sem igaz, hiszen a nagy energiaigényt más úton is ki lehetne elégíteni. (Alternatív források, vízenergia.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!