Hallgatásról és ellenzésről

2014. augusztus 22. 16:07

Sok számos intézet mért szerkesztetett hiányosan, tökéletlenül s rosszul? Mert az alattvalók függésben lévén, szólásnál tanácsosbnak tartották a hallgatást.

2014. augusztus 22. 16:07
Széchenyi István
Hitel

„A felvilágosító ellenzés hasznát senki nem tagadhatja. Hogy tudja meg az ember még legalacsonyabb helyzetben is az igazat, ha mindenki minden szavát igenli? S hát még magasabb lépcsőn mint tanulhatja ki a dolgok igaz állapotját, ha hiedelmiben soha tagadóra nem lel? S ugyan hogy cselekedhetne józanul a dolgok mibenlétének valódi ismerete nélkül?

A gazdaságban hány fiatal birtokos károsodott már az által, hogy próbáit tisztjei s emberei minden ellenzés nélkül helyben hagyák, s észrevételiket szolgaiképp elhallgaták?

Sok számos intézet mért szerkesztetett hiányosan, tökéletlenül s rosszul? Mert az alattvalók függésben lévén, szólásnál tanácsosbnak tartották a hallgatást.

Hány szép talentum nem juthatott magasb lépcsőre, mivel elhallgattatván gyengeségi, magát önhittségbűl csalhatatlannak képzé? S általjában mennyi egyoldalú s csak színenjáró s felületes fakadt már a világon az önakarat azon zavaros kútjábúl, mely az ellenző észrevételek híja miatt meg nem tisztult s igazságra soha ki nem fejlett?

Csak mindenoldalú vizsgálat által lelhetni fel az igazságot, s ez csak a gondolatok legszabadabb közlése által valósulhat. Hol a beszéd korlátos, ott rab a nyelv s csak rabként szól.

Sokan az ellenzéstűl úgy félnek, mint a setétségtűl, az pedig éppen oly szükséges az igazság tökéletesb kifejlődésére, mint ez a nap sugárinak szembetűnőbb tételére. Semmi se lehet az egész világi egyetemben nyomás és ellennyomás nélkül. S csak oly tanácskozás szül bölcsességet s áraszt áldást az emberiségre, hol szabad, hidegvérű, tiszta át- s belátás vezérli a vizsgálatot s okoskodást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyetmondok
2014. augusztus 22. 22:33
" Sok számos intézet mért szerkesztetett hiányosan, tökéletlenül s rosszul? Mert az alattvalók függésben lévén, szólásnál tanácsosbnak tartották a hallgatást." --- a Fidesz titka,hibátlanul.Tökéletes.
Akitlosz
2014. augusztus 22. 18:36
No de mi az igazság? Az ellenzés pedig egészen mást jelent egy gazdasági társaságnál mint a politikában. A politikában az ellenzék nem azért ellenez, mert az "IGAZSÁG" nagybetűs bajnoka, hanem azért, mert hatalomra akar jutni, ezért alapvető és állandó érdeke rossznak bemutatni a hatalom minden ténykedését, mivel ha minden nagyon jól megy, akkor nem jutnak hatalomra soha. Míg egy gazdasági társaságnál az ott dolgozó nem azért mondja az igazságot, mert ő akar lenni a cégtulajdonos, mivel erre eleve semmi esélye sincsen, hanem azért, mert neki is érdeke a cég sikere. Szóval almát hasonlít a körtével Széchenyi úr.
kjkj945
2014. augusztus 22. 18:34
http://szilardba.blog.hu/2008/11/03/bunosok_kozt_cinkos_aki_nema " BŰNÖSÖK KÖZT- cinkos,- aki NÉMA!" Ma oly korban élünk, (kb.-mint Radnóti..-ha ismerős a név),-amikor nem lehet szó nélkül hagyni SEMMIT! És nem szabad soraink között megtűrni SENKIT,- aki az EGYSÉGET BOMLASZTJA!"" Babits Mihály: Jónás könyve ...."De böjt s jámborság néked mint a pélva, mert vétkesek közt cinkos aki néma...."
balbako_
2014. augusztus 22. 18:33
A korabeli sajtó az őrült Steffy grófról írogatott. Szavait nem csak itták, buzgó spiclik szorgosan jegyzeteltek és másnapra a rendőrfőnök asztalán landolt a feljegyzés. Egyszóval a maihoz hasonló "lelkesedés"fogadta azt aki a hazájáért akart tenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!