Elégtétel

2014. augusztus 25. 07:56

És elégtétel az is, hogy az Orbán-kormány ismét felállította a Parlament előtt a ledöntött Tisza-szobrot.

2014. augusztus 25. 07:56
Stefka István
Stefka István
Magyar Hírlap

„Nemrég jártam Geszten, a Tisza család kúriájában, amely két miniszterelnököt is adott a hazának: gróf Tisza Kálmánt és fiát, gróf Tisza Istvánt. (...)

Geszten a Tisza család emléke még ma is él – adakozó, a falu népének munkát adó, szociálisan érzékeny családnak ismerték őket –, de Piri néni, a helyi kocsmáros és élelmiszerboltos szerint a Geszt és a geszti kúria már soha nem fog a régi fényében ragyogni. A második világháború végén először a szovjet katonák fosztották ki, ami mozdítható volt, azt mind elvitték a kúriából. A hatalmas könyvtár jó részét elégették, és Tisza Domokos nevelője, Arany János nádtetős házát is felgyújtották. A következő nagy pusztítást a rendszerváltás utáni néhány tulajdonossá vált mohó vállalkozó okozta. Hagyták pusztulni a birtokot, az épületeket, istállókat, a hatalmas ősfás parkot. A kocsmárosné szerint a kúriában működő falusi iskola őrzi még valamennyire a múlt nagy politikai vitáinak színterét. 

Geszt csaknem 63 millió forintot kapott közmunkaprogramra, mégis alig mozdul valami a faluban – vélik jó néhányan a kocsma vendégei közül. Pedig ennyi pénzből háromszor fel lehetne építeni a falut, de a házakat itt megeszik az emberek. Beköltöznek, majd elkezdődik a bontás: előbb az ajtókat, az ablakokat, majd a cserepeket és végül a téglákat adják el.

Talán mégsem hiábavaló az a rengeteg pénz, a gesztiek és a környékbeliek legalább nem segélyből élnek, hanem dolgoznak. Aztán hátha megjön a kedvük a gazdálkodáshoz, és nem bontani, hanem építkezni kezdenek. Elégtétel ez is. És elégtétel az is, hogy az Orbán-kormány ismét felállította a Parlament előtt a ledöntött Tisza-szobrot, annak a miniszterelnöknek állíttatott emléket, aki hosszú ideig ellenezte az első világháborúba való belépésünket, akinek szeme előtt a gyarapítás, a gyarapodás állt, és aki az első áldozata volt az Oroszországból importál bolsevizmusnak, az erőszaknak. És elégtételt jelent(ett) a jobboldali, nemzeti érzelmű választók millióinak, hogy tavasszal másodszor is kétharmados győzelmet aratott a Fidesz–KDNP pártszövetség. Ez azt jelenti, hogy egy darabig vége van a baloldali, szocialista-liberális országot nyomorító, eladósító ámokfutásnak. A teljes örömöt, az igazi elégtételt persze az jelentené, ha az októberi önkormányzati választásokon Budapesten, Geszten és az ország legtöbb településén azok győznének, akik szívükön viselik szűkebb és egyben tágabb környezetük és persze az ország sorsát is. Ma Magyarországon ilyen erő egyedül a jobboldalon van. Akik ezt képviselik, azok nem mások, mint konzervatív, polgári, keresztény, nemzeti gondolkodású emberek. Ők már bizonyítottak.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2014. augusztus 25. 20:37
Kell is szobor a sokszázezerszeres gyilkosnak, Trianon főbűnösének.
A helység galagonya
2014. augusztus 25. 20:08
Ha tartja magát a kormány ahhoz, hogy mindenféle szar alakoknak szobrot állít, akkor hamarosan Stefka is kap egyet.
Felebarát
2014. augusztus 25. 11:35
Horty szobort állítani most, hát...lehet még az én nagyanyám is kimenne és megdobálná tojással, mert elküldte a teljes falu férfiait szinte egy szál ádámkosztümben a frontra...
Polgár Gyula
2014. augusztus 25. 11:16
Családomra - felmenőimre való tekintettel készülök körbe hugyozni a "Geszti bolond" szobrát, aki "úrnak és parasztnak egyaránt rongy volt"
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!