Huszonöt év magány

2014. augusztus 21. 12:32

Fel kell tenni a kérdést a korszakváltó páneurópai piknik után huszonöt évvel: megérte-e? És meg kell állapítanunk: sokkal szerényebbek lettünk mi, magyarok.

2014. augusztus 21. 12:32
Megyeri Dávid
MNO

„Fel kell tenni a kérdést a korszakváltó páneurópai piknik, a civil bátorság legszebb megnyilvánulása után huszonöt évvel: megérte-e? A jubileumon, ha tetszik, ha nem, el kell számolni akkori terveinkkel. És meg kell állapítanunk: sokkal szerényebbek lettünk mi, magyarok. Nyugati típusú demokráciáról, igazságosságról, piacgazdaságról, mindezek révén magasabb életszínvonalról álmodott a társadalom.

Arra gondoltunk: a népek asztalánál egyenrangúan foglalhatunk helyet, s amilyen őszinte hittel törekszünk az európai nemzetek közösségébe, a fogadtatás is hasonló lesz. Reményeinket arra alapoztuk, hogy valamit leraktunk az asztalra Németország, ezáltal Európa újraegyesítésének, a kommunista világrend lebontásának ügyében. Mára alább szálltak az igényeink. Realistaként nem vágyunk már azonnal nyugati életszínvonalra, nem bizakodunk gazdasági segítségben, s nem számítunk hálára, főként nem pozitív elbánásra.

Hovatovább annak is örülnénk, ha nem érne bennünket negatív megkülönböztetés. Saját bőrünkön tapasztaltuk meg, hogy a hála tényleg nem politikai kategória. Csupán korrektséget várunk a nemzetközi mezőnyben, pénzvilágban, semmi mást. Hogy magunk választhassuk meg, liberális vagy polgári konzervatív demokráciát szeretnénk-e megvalósítani. Mert erre mindenképpen jogot szereztünk huszonöt éve és még régebben, az ötvenhatos szabadságharcunk idején hozott áldozatainkkal.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2014. augusztus 22. 09:04
Ne tétovázz, ha bánt a magány, Hiszen e kérdés rég megoldott talány
kjkj945
2014. augusztus 22. 09:04
Miért nem lehet úgy, Hogy csak szenvedünk, Aztán még jobban, Aztán eléghetünk, Aztán meghalunk - és nem jön a magány?!
tevevanegypupu
2014. augusztus 22. 08:41
Szerényebbek, sokkal szegényebbek és elfelejtettek, hogy mi volt a szerepünk (kétségtelen a Szovjetunió nagyjából megadott engedélyével)ebben a rendszerváltásnak nevezett zavaros izében..Mert akkor még az ország nagy része őszintén szerette volna..akkor még az mszmp tagjai, vezetői rendesen be voltak szarva, rettegtek..sajnos hamar kiderült, hogy nekik aztán semmi bajuk nem lett, pénz és posztó maradt náluk.
=nessuno=
2014. augusztus 22. 01:09
Csúsztat a szerző. Itt nem konzervatív demokrácia épül. Annak ugyanúgy jogállami alapokon kellene nyugodnia, ahogy a liberálisnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!