Gödörben: 300 ember és a szakszervezetek

2014. augusztus 12. 11:00

Sajnos jól beazonosítható okai vannak annak, hogy az egykori erős szakszervezeti mozgalmak romjain csupán 300 ember jött el az eseményre.

2014. augusztus 12. 11:00
Ferencz Norbert
Dinamó Műhely

Mintegy 300 ember gyűlt össze. Az ok felháborító, a cél nemes. Mint az köztudott a Hankook munkásainak szakszervezeti titkárát rendkívüli felmondással kirúgta, mert az a munkaidőn kívül, saját pénzén tanulni merészelt. A szolidaritás vezette az összegyűlteket, a szolidaritás eszmeisége, amely egyre csekélyebb mértékben van jelen társadalmunkban. Sajnos jól beazonosítható okai vannak annak, hogy az egykori erős szakszervezeti mozgalmak romjain csupán 300 ember jött el az eseményre.

A tüntetés résztvevőinek egy jelentős része is »fizetett forradalmárként« vagy még találóbban, »(meg)fizetett szolidaritóként« volt jelen, de azért jelen volt. Aligha láthatott volna a közérdeklődés egy ilyen kis helyen ennyi választott és még inkább kiválasztott, felnevelt és kinevelt tisztségviselőt, kádert, szakszervezeti szakértőt, alkalmazottat, titkárt, bizalmit, elnököt, alelnököt és sorolhatnánk. Ez a csekély létszám (bár történelmi léptékben jól hangzik a 300 résztvevő) továbbbra is jelzi az egykor tömegszervezetként elhíresült szakszervezetek aktuális vezérkarának, hogy a dolgozók bevonása nélküli szolidaritási tüntetések ideje lejárt.Ha összejövünk háromszázan hatvan különféle szakszervezetből és négyféle konföderációból, azt be lehet állítani úgy, hogy az a szakszervezeti mozgalom széleskörű összefogása, de úgy is lehet értékelni, hogy a magyarországi szakszervezeti mozgalom rendszerváltás utáni »mozgalmi jellegének csúfos bukása«.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. augusztus 12. 14:48
Nem kell ragozni! Most minden egykori"szaki" nosztalgiázva emlékszik vissza a rendszerváltás előtti "szakszervezeti életre". Mára bizonyossá vált:A TAGSÁG feleslegesnek érezte, mint ahogy az is volt! Ezzel szemben úgy viselkedett a legfőbb vezető -anno- hogy azt lehetett róla képzelni, a pofázása nyomán,róla nevezték el az első napkeleti bölcset-GÁSPÁRNAK! Továbbá a Nagy Sándori korszak: Átminősültek egy széles MSZP frakcióvá, biztos szavazóbázisa volt a pártnak!A kiábrándult munkástömegek otthagyták a senkit nem képviselő , de jól fizetett vezetőket, sajnos a mozgalmat is!. Eltűntek, mint a XIX. századi szociáldemokrácia! Pedig egy munkahely béna kacsa a dolgozók érdekeit hatékonyan képviselő erős szakszervezet nélkül!
Peter8811
2014. augusztus 12. 13:42
A szakszervezeteket elbaszta a Gáspár Sándor, meg a Nagy Sándor azzal, hogy csatlakoztak a népnyomorító MSZMP/MSZP/SZDSZ-hez. Hát milyen szakszervezet az amelyik támogatja a nyugdíjas nyúzó kibaszott panamai reformert, Bokros Bajusz MoMa Magyar Lali bácsit?
Apáczai
2014. augusztus 12. 11:24
Az a 300 ember nem mint szakszervezeti tag, hanem mint párttag jelent meg. Ezeken a performanszokon tisztességes dolgozó véletlenül sincsen jelen. Akkor sem, ha véletlenül éppen jól felfogott érdekében állna, mert okkal tart attól, hogy az egész eseményből nem a tagság, hanem a vastagon kibélelt szakszervezeti apparátus húz hasznot.Megint.
KannibálTatárÚr
2014. augusztus 12. 11:14
A szakszervezeteknek befellegzett. A legnagyobb fegyverük az volt, hogy ha nem fizet a munkaadó, sztrájkba lépnek. Ma ez már nem fegyver: ha sztrájkba léptek, kiviszem a vállalkozást és kész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!