Fékek és ellensúlyok

2014. július 08. 18:48

Andej Kiska már az első döntéseivel megmutatta, pontosan érzékeli, milyenek a köztársasági elnök jogkörei, és azokkal teljes mértékben élni is kíván.

2014. július 08. 18:48
Nagy András
Új Szó

„Andrej Kiska tehát élt hatalmával, és megmutatta, hogy az alkotmánybírók kapcsán fontos számára, hogy ne pártokhoz kötődő, szakmailag alig ismert emberek kerüljenek a posztokra. Fontos megjegyezni, hogy az Alkotmánybíróság tagjait már 12 évre nevezik ki, azaz egy alkotmánybíró három kormányciklust is végigdolgozik. Emellett fontos az is, hogy Kiska ideje alatt minden korábban megválasztott alkotmánybíró mandátuma lejár, tehát valójában az államfőn múlik, hogy öt év múlva milyen összetételű lesz a testület. És akkor még nem beszéltünk az alacsonyabb szintű posztokról, amelyekre az elnök nevezi ki a jelölteket.

A múlt heti miniszterváltások kapcsán viszont egyértelművé tette az államfő, hogy a kormány összetételébe nem kíván beleszólni. Az új minisztereket minden gond nélkül kinevezte. Robert Fico kormányának az a nagy szerencséje, hogy első két évében kicserélődtek a fontosabb pozíciókon az emberek, mert a jövőben hasonló kinevezési ügyekben még meggyűlhet a baja az államfővel.

Egyébként az ilyen mechanizmusokat hívják fékek és ellensúlyok rendszerének, s egy jól működő demokráciában pont azt szolgálják, hogy a politikai döntések ne egy szűk csoport kezében összpontosuljanak. Szlovákiában Kiska megválasztása és első lépései után örömmel konstatálhatjuk, hogy nálunk működésbe lépett ez a rendszer.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2014. július 08. 22:06
Lehet, hogy jobb választás, mint Fico, de azért ő is erősen nemzetiszocialista.
KannibálTatárÚr
2014. július 08. 21:13
Arra vagyok kiváncsi, hogy ha a parlamentnek és az elnöknek más a nézete, ki dönt. Egy parlamentáris demokráciában egyértelmű: a parlament. Ahol az elnököt nem a parlament, hanem a nép választja, ki lesz az erősebb? Esetleg a parlament megvonja az elnöktől a költségvetési támogatást? Két dudás egy csárdában nem lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!