Nyuszi ül a fűben

2014. július 26. 09:49

Disznók elé nem szórunk igazgyöngyöt, akik nem érdemlik Orbán Viktort, azok nem is kapják meg.

2014. július 26. 09:49
Lendvai Ildikó
Népszava

„Korábban nem gondoltam, hogy az erőpolitika bűvöletében élő kormányunknak bátorításra volna szüksége. De mostanában néha az arroganciájára oly büszke vezérkar nyusziként viselkedik. Azt pedig meg kell érteni, ha egy fűben lapuló nyuszi bátorításra áhítozik. Csakis ezzel a vággyal tudom magyarázni, hogy az újabb diplomáciai botrányt is fejükre húzva komoly pozícióba nevezték ki a Magyar Gárda indulójának költőjét, akitől a gárda dalának veretes sorai származtak: »Bátor férfiak, büszke nők, adjon az Isten szebb jövőt!« Most ugorjuk át azt a problémát, hogy a levente mozgalom »szebb jövőt« köszöntése a szélsőjobb jelszava lett. Maradjunk csak a »bátor férfiaknál«, akiknek szükségük is lett a hasonló biztatásra, mert a kormányzati oroszlán-álarcok mögül egyre többször csak nyuszi-makogás hallatszik.


Most például a miniszterelnök amerikai látogatásra készül. Az utazás nem ígérkezik diadalútnak. Kétséges, hogy komoly ember fogadná, ezért a tervezett washingtoni program amúgy is soványkának tűnt, de még mindig szerepelt benne egy imponálónak szánt előadás a Georgetown Egyetemen. Csakhogy a szervezők - csupa faragatlan jenki, fogalmuk sincs az úri magyar etikettről - nem úgy képzelték, hogy a vendég bejön, nagy ívű szónoklatában kioktatja az ottani bugrisokat a követendő útról, bekaszálja a lelkes tapsot (utóbbit lehetőleg állva kéretik megejteni), majd dicsősége teljében távozik. Ők természetesnek tartották volna, hogy a monológot nyilvános vita követi. A magyar előkészítőket sokkírozta a felségsértő ötlet. Miután nem tudták meggyőzni az idea képtelenségéről az egyetemet, inkább lemondták az egészet, washingtoni vizitestül. Disznók elé nem szórunk igazgyöngyöt, akik nem érdemlik Orbán Viktort, azok nem is kapják meg. De a presztízsvédő gőg mögül itt is kisejlik az ijedelem. Az oroszlánbőr alól a nyuszifarok. Ha valahol igazi kihívás van, onnan jobb eloldalogni. Könnyű hősködni hajléktalanokkal, szegényekkel, visszaütni és visszaszólni nem képes hatalomnélküliekkel, de független partnerekkel vitába bocsátkozni, juj, az fájhat!”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 99 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Willard
2014. július 27. 17:56
Obama még elnök?
kukagyerek
2014. július 27. 17:43
Ha valaki Ildikét (itt a Mandin) még egyszer "csirkefarhátnak" meri titulálni, nagyon begurulok!
lynx
2014. július 27. 12:40
"Kísértet járja be Európát – a kommunizmus kísértete." Nem tudom miért, de ha meglátom újabban, mindig ez jut az eszembe. Ez a nő elpusztíthatatlan és ijesztő, kegyetlen és gátlástalan.
tóth mária
2014. július 27. 05:25
Mitől akkora buli Obamával találkozni? a demokrácia exportálása után csak nyomor és gyilkolás van minden országban, ahova betette az USA a lábát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!