Tartom a főnökömhöz magamat

2014. július 20. 13:56

Nem szabad azt az érzetet sugallnunk, hogy itt valami nagyon drámai folyamat történik, és hogy leszakadunk. Interjú.

2014. július 20. 13:56
Czibere Károly
NOL

A magyarországi szegénységgel kapcsolatos adatok a szegénység növekedését és mélyülését mutatják. Van-e az elmúlt négy év szociálpolitikájának köze ehhez a romláshoz?

Melyik adat romlik? Ez fontos kérdés. A szegénységi ráta és a jövedelemegyenlőtlenségi adat romlott, így van.

És a mobilitási csatornák is szűkültek…

Milyen mérések alapján?

OECD és Eurostat.

Nem drámai a változás, holott a válság utáni időszakban erre lehetett számítani. Nemzetközi összehasonlításban a jövedelemegyenlőtlenségi mutatók hasonlóak a németországihoz vagy a svájcihoz, és jobbak, mint Olaszországban vagy Franciaországban. Tehát amikor azt mondják, hogy Mexikó, Törökország, Indonézia szintjén vagyunk mindjárt, a társadalom fele az éhenhalás szintjére került, akkor nagyon súlyosan félreinformálják a közvéleményt. Nem szabad azt az érzetet sugallnunk, hogy itt valami nagyon drámai folyamat történik, és hogy leszakadunk. ()

Az elmúlt négy év társadalompolitikájának volt egy jellemzője, amit a hajléktalanügy szimbolizál a leginkább. Bizonyos szociális élethelyzeteket hatósági eszközökkel óhajt a kormány megoldani. Egyetért ezzel a felfogással?

Vannak olyan helyzetek, amikor nincs más lehetőség, mint a rendőr. Az utcán élni életveszélyes, meg kell előzni, hogy közvetlen veszélybe kerüljenek emberek. De a legjobban a szociális munkás, a szociális szakember tudásában bízom. A szociális munka eszköztárával el lehet érni, hogy a hajléktalan bekerüljön az átmeneti szállóra az aluljáróból. Telepfelszámolásban, romafelzárkózásban, hajléktalanügyben is több lehetőséget kell adni a szociális szakembereknek arra, hogy korrekt diagnózist készítsenek. Ha olyan szakember segít, aki nem csak az adott körülményt, hanem a továbblépési szolgáltatásokat ismeri, egészen a kivezető útig, akkor az valószínűleg eredményes segítségnyújtást tesz lehetővé.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Brigadéros
2014. július 21. 00:13
Ha a kedves népszabadságos kérdező kollegina elmenne egy szülészeti osztályra és kicsit körülnézne, akkor nyugodtan írhatna cikket arról, hogy változások történtek...hogy ezek a változások drámaiak-e vagy sem, döntse el mindenki maga...egy biztos, erről végképp nem Czibere Károly tehet...
*ufó*
2014. július 20. 17:33
--Az utcán élni életveszélyes,-- az utcán gyalogolni vagy a zebrán átkelni, no meg hát autóba ülni is életveszélyes, sőt, darwin-díjat nyerni is életveszélyes http://velvet.hu/blogok/gumicukor/2009/02/07/2008_legostobabb_halalesetei/ konklúzió: --meg kell előzni, hogy közvetlen veszélybe kerüljenek emberek-- hát, jó munkát, czibere elvtárs meg egy jó kommunikációs trénert, mert ráfér magácskára
balbako_
2014. július 20. 15:41
Tisztességes beszéd, megszívlelendő gondolatok. A szociális demagógia is szerves része a baloldali hatalmi harcnak. Jobboldali kormányok idején szakmányban gyártanak efféle "felméréseket" aztán amikor ők vannak hatalmon nincs felmérés, csak romlik, foszlik, szakad a szociális háló (melynek léte is vörös posztó a neoliberális gazdaságpolitikában).
becike4
2014. július 20. 15:02
Újabb Hoppál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!