Aki semmiben nem hisz, az annyit is ér

2014. június 12. 12:14

Mindenhez kell a hit. Anélkül nem fog menni semmi. Hit nélkül nincs cselekvés. Cselekvés nélkül pedig nem lehetséges a változás. Sem az életünkben, sem a közösségeinkben, sem a közéletünkben.

2014. június 12. 12:14
Rajcsányi Gellért
Mandiner

„Minden ideiglenes: a szerelem, a művészet, a Föld, te meg én.” (Frédéric Beigbeder)

A minap tartott reklámadó-ellenes, sajtószabadság- és Origo-párti tüntetés kapcsán újra felszínre került egy olyan ellentét, ami a jelenlegi nemjobbos, nemszélsőjobbos közeg inherens megosztottságát tükrözi. Az első idei kánikula közepén tartott tüntetésre ismét kevesen mentek el; ismét ugyanaz a néhány, elmúlt évekből már ismert hivatásos aktivista arc tűnt fel; és ismét ugyanazok kritizálják őket a saját köreikből − nagyjából annak mentén, hogy a tüntetés ciki, a megvalósítás még gázabb; meg egyébként is, kevesen vannak, tehát az ilyen aktivistáskodás úgy, ahogy van, bénaság.

Ezek a viták évek óta folyamatosak ezekben a közegben − és emögött egy jóval mélyebb probléma húzódik meg. A probléma már ott kezdődik, hogyan is hívjuk ezeket a köröket: liberálisok? Baloldaliak? Újliberálisok? Újbaloldaliak? Jobboldaliak, nem magyar értelemben véve? Egyik sem? Vagy mindegyik egyszerre, amilyen kedvük éppen aznap van? Az a helyzet, hogy úgy tűnik, ők maguk sincsenek tisztában saját világnézeti felfogásukkal, önmagukkal és a világban betöltött helyükkel. Sőt, mintha irtóznának, vonakodnának attól, hogy önmagukra, saját identitásukra találjanak, megtalálva a helyüket, berendezkedve egy életre. Persze, tudom, általánosítok. Ráadásul az a poszt-posztmodern, technologizált, jóléti, dekadens urbánus valóság, amiben léteznek − és létezünk −, kiváló táptalaja ennek az életérzésnek.

Milyen is ez a poszt-posztmodern életérzés? Rezgés és lebegés: identitások és megközelítések random változtatgatása; kőkemény kritikai szellem és mindent, a kritikusságot is elsöprő irónia; néha szinte bolsevik vagy fasiszta mértékű élcsapat-mentalitás és igazsághirdetés vagy éppen totális relativizmus; yuppie nemtörődömség vagy elemi erővel feltörő baloldali társadalmi érzékenység; állandó szerepjáték és naponta, sőt, percenként változó élményekre és szenzációkra való vágyakozás; kielégíthetetlen információéhség, amit jól táplál a közösségi hálók folyamatos állandóan ütközik a tudat legmélyén mindvégig szunnyadó, kivonulás iránti vággyal. Ami soha nem következik be. Nincs kivonulás, de nincs egy pillanatnyi kikapcs sem. Minden ideiglenes, semmi sem állandó. Nincs leállás, nincs megállapodás. És mivel nincs megállapodás, ezért nem lehetséges a szemlélődés, a feltöltődés, és végső soron a kiteljesedés sem.

És még valami hiányzik: a hit.

Nem csak a vallásosságra gondolok, amit nyilvánvalóan továbbra is a nép ópiumának tartanak, legyenek akár újmarxisták, akár egyébként megrögzött baloldalellenesek.

Hiányzik a hit, bármiben.

A napokban Kalotaszegen barangoltunk, fatornyos öreg templomokat jártunk, pókhálós tornyokba másztunk fel, sok száz éves falpingálásokat, egyszerű népi bölcsességeket és naiv hitvallásokat bemutató szőtteseket nézegettünk. Összefutottunk helyi magyar, református lelkészekkel: kemény, határozott férfiak és nők, mind fiatalok, tele gondolattal, ötlettel, közösségi érzéssel, szolidaritással, tettvággyal, küzdőszellemmel, bizalommal és önbizalommal. Vagyis hittel. A világ végén, murvás-földes utakon elérhető falvakban; egy életet feltéve pár tucat, pár száz magyar falusi ember életének, hitének, szellemének, önazonosságának, identitásának megvédésére, megőrzésére, ápolására.

Ehhez kell a hit.

Sőt, mindenhez kell a hit. Anélkül nem fog menni semmi.

Lehet hinni önmagunkban. Lehet hinni a saját közösségeidben. A nagyvárosban. A faluban. A civil szférában. A pártban. Vagy a szabadságban, remélhetőleg.

Lehet hinni egy isteni örök igazságban, Magyarország feltámadásában. Lehet hinni a szebb jövőben.

Lehet hinni az állandó, végtelen történelmi progresszióban. Lehet hinni az emberi jogok mindenekfelettiségében.

Lehet hinni abban, hogy az állam mindent megold. És abban is, hogy az állam a megoldás akadálya.

Lehet mondjuk hinni a polgári Magyarország megteremtésének lehetőségében is.

És persze lehet hinni a hatalomban is, ha valaki erre akarja feltenni az életét.

Mert legalább mindegyik gondolkodást feltételez, ami nélkül nincs cselekvés. Cselekvés nélkül pedig nem lehetséges a változás. Sem az életünkben, sem a közösségeinkben, sem a közéletünkben. Változás nélkül pedig az marad, ami most van, amit más, hittel (avagy önhittséggel) rendelkező cselekvők alkotnak önmaguk, saját köreik és a passzív tömegek számára. Aztán lehet rá nyomni egy lájkot vagy diszlájkot.

Az annyit is ér.

Mint az élet, bármifajta hit nélkül.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
peninsulavaldes
2014. június 13. 11:15
Pontosan, ez így van. "..Álmomban eszeltem ki; akaratom hozta létre. Erõs és szép eme büszke és páratlan erõdítmény..."
Berecskereki
2014. június 12. 19:28
Azt írja ergé „Hit nélkül nincs cselekvés.” Valós állítás? A hit határozza meg a cselekvést, vagy a cselekvés a hitet? Thornton Niven Wilder azt mondja: Sose firtasd, ki miben hisz. Azt nézd, hogyan cselekszik. Vagyis a cselekedet magán hordozza a hit jegyeit. A cselekvés pedig élet, így a hit általánosan értelmezve minden életben jelen van. Mivel a cselekedet különböző, így az élet is különböző, melynek következtében a hit is. Vannak azonban olyan közös jegyek, amelyek alapján közös nevezőre hozhatók a cselekedetek, s ennek alapján a hit is. Az egyéni cselekvés, hit társadalmi szinten összegződik és meghatározza a társadalom arculatát. Gyurkovics Tibor a következőket mondta: A hitet elveszítheted, de hit nélkül nincs élet. A reményt, hogy érdemes, azt elnyüvi az ember az élete során, de enélkül nincs élet, nincs iskola, nincs gyerek, nincs gyógyulás, nincs szerelem. Mindezek alapján arra a következtetésre juthatunk, hogy a hit létezik, de nem mindegy, hogy hamis, vagy valós, vak vagy előre látó, építő vagy visszafogó. Idézet Papp Lajos professzor úr Corvin közi beszédéből: „A pénznek se szíve nincs, se lelke nincs, csak érdeke van. Nem törődik múlttal, történelemmel, jövővel, csak a jelenből próbálja a legnagyobb hasznot kipréselni. Mindent eszközt igénybe vesz. Kormányokat, pártokat, televíziót, rádiót, újságokat, mindenkit, mindent, aki, ami pénzzel megvehető. Ahhoz, hogy a gonosz uralkodni tudjon, meg kell osztania nemzeteken belül a népet, pártokra kell szakítani, darabokra szaggatni az országot. Azt a látszatot keltve, hogy országon belül az ellenség, hogy magyar a magyarnak az ellensége. Valójában az igazi ellenségünk, a hitetlen globalizmus. A globalista pénzügyi körök, akiknek se hazájuk, se nemzetük, se Istenük nincsen.” Ugye ismerős az a hit, amelyet a professzor úr felfest.
ottapont
2014. június 12. 17:54
Jó írás, ez jutott róla eszembe (sajnos magyarul nem ismerem) Epitaph (Fripp/Giles/Lake/McDonald/Sinfield) The wall on which the prophets wrote Is cracking at the seams. Upon the instruments if death The sunlight brightly gleams. When every man is torn apart With nightmares and with dreams, Will no one lay the laurel wreath As silence drowns the screams. Between the iron gates of fate, The seeds of time were sown, And watered by the deeds of those Who know and who are known; Knowledge is a deadly friend When no one sets the rules. The fate of all mankind I see Is in the hands of fools. Confusion will be my epitaph. As I crawl a cracked and broken path If we make it we can all sit back And laugh. But I fear tomorrow I'll be crying, Yes I fear tomorrow I'll be crying
olvaso9
2014. június 12. 17:15
Jó írás. Szép is. Mert kell a hit: a tagadással, ócsárlással, fanyalgással, cinizmussal nem megyünk semmire. S magunknak, a lelkivilágunknak is jobb, ha pozitívan gondolkodunk. Mert ebből lesz a tett - s csak az visz előre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!