Na, ettől a bankoknál is elszakadhat a cérna!

2014. június 30. 17:25

Az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések kezelése egy nem elhanyagolható, de korántsem a leglényegesebb eleme a probléma kezelésének. Sokkal fontosabb a forintosítás mikéntje.

2014. június 30. 17:25
Pénzkérdés
Pénzkérdés

Valójában a sok-sok különböző típus között voltak olyan devizahitelek is, amelyeknél volt valódi átváltás. A legtöbb hitelnél pedig a konverziónak volt valamilyen költsége (ezt swapnak hívják), de abban mindenképpen teljesen igaza volt a Kúriának, hogy a lakossági eladási és vételi marzsok felszámolása erősen túlzó, ily módon tisztességtelen volt.

Ahogy bizonyára az egyoldalú kamatemeléseknél is túlságosan könnyen fogott a hőskorban a bankok ceruzája. De azért azt, hogy a pénzügyi válság idején a bankok devizaforrásai ne drágultak volna, elég nehéz lenne szakmailag megindokolni.

Na de most jön a lényeg: az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelések kezelése egy nem elhanyagolható, de korántsem a leglényegesebb eleme a probléma kezelésének. Sokkal fontosabb a forintosítás mikéntje, hiszen állítólag Karácsonyra már minden devizahitelt kivezetnek a portfóliókból, és az is fontos lenne, hogy a bajba jutottakon, a késedelmeseken is segítsen valaki, bár erről még nem is nagyon volt szó.

Itt még óriási csalódások és/vagy óriási társadalmi költségek jöhetnek. A politikus majd a lakosság nagymértékű és szavazatokra konvertálható megsegítésében, egyfelől méretes banki terhekben fog gondolkodni, míg a józanabb közgazdászok majd megpróbálják elmagyarázni, hogy ez csak ideig-óráig megoldás, valójában nem szabad veszélyeztetni az ország stabilitását.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2014. július 01. 09:34
A "józanabb közgazdászok" pár éve még erősen ittasak voltak...
luga
2014. június 30. 18:25
A felvett kölcsönöket nagyrészt már visszafizették az emberek. Az uzsorakamat pedig, mint a többi uzsora, törvénytelen. A bankok nem veszítenek, legfeljebb nem nyernek annyit, mint szerették volna.
kjkj945
2014. június 30. 17:36
Ja nem volt nekik elég az eddigi extraprofit?
talán
2014. június 30. 17:33
Azért az különbség, hogy a bankoknál a cérna szakad, a megvezetett adós meg hajókötéllel van az adósságához kötve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!