Brüsszeli színjáték

2014. június 11. 07:55

Az EU föderációvá válását szorgalmazó Juncker kinevezése kockázatos vállalkozás lehet Merkel részéről, hiszen a föderalisták és a nemzetállamok szerepét erősíteni kívánó tagállamok közötti vita sosem volt annyira heves, mint mostanában.

2014. június 11. 07:55
Kottász Zoltán
MNO

Az Európai Bizottság elnökének demokratikus keretek között történő megválasztásáról szóló színjáték a tagállamok vezetőit sem hatotta meg. Bár a lisszaboni szerződés szerint az Európai Parlament nagyobb beleszólást kap személyi kérdésekben, az állam- és kormányfők erről hallani sem akarnak. Az Európai Bizottság elnökéről ugyanis mindig ők, és kizárólag ők döntöttek. Zárt ajtók mögött, titkos tárgyalásokon, háttéralkuk közepette. Olyan embert igyekeztek választani, akinek személyével nagyjából az összes nagy tagország ki volt békülve, de akit elsősorban Németország preferált, és aki nem szegült ellen Berlin akaratának. A portugál José Manuel Barroso a háttéralkuk emberének mintapéldája volt. Vezetésével az Európai Bizottság tökéletesen végrehajtotta a Berlin diktálta, megszorításokra épülő gazdaságpolitikát, megvalósította az EU integrációjának mélyítését és gyengítette a tagállamok érdekérvényesítési pozícióit.

Mivel Angela Merkel német kancellár továbbra is ezen az úton kívánja tartani az uniót, tökéletes választásnak bizonyul számára Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök, aki az európai választásokat megnyert Európai Néppárt csúcsjelöltjeként követeli, hogy az Európai Bizottság következő elnöke legyen. Az EU föderációvá válását szorgalmazó Juncker kinevezése azonban kockázatos vállalkozás lehet Merkel részéről, hiszen a föderalisták és a nemzetállamok szerepét erősíteni kívánó tagállamok közötti vita sosem volt annyira heves, mint mostanában. A luxemburgi politikus Magyarország számára sem az ideális választás, hiszen Juncker egykori külügyminisztere, illetve a szintén luxemburgi Viviane Reding uniós biztos rendszeresen támadták hazánkat az elmúlt négy évben.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. június 11. 15:47
Öröm a lakájmédiát szemlézni...
gregoripehh
2014. június 11. 13:21
Ebben a cikkben semmi sem igaz. Barroso konzervatív, de nagyjából kiszolgálta a szoclib érdekeket is. A zárt ajtós asztal alatti dolgokat pont nem akarjuk. Németország soha nem preferálta Barrosót. Ráadásul most nagykoalíció van németeországban és a CDU egy része az SPDs Schulzot támogatta. Merkel is őt akarta mert német. Németország nem akar EP centralizmust. Több mint 70 eljárás folyik a németek ellen az EUs törvények be nem tartása miatt. Se Barroso se Juncker nem ideális Merkel számára. Így valósággal kényszeríteni kellett Merkelt hogy Junckert támogassa. Még az ellenjelölt Schulz is fölszólította, hogy végre álljon ki Juncker mellett, különben választási csalást támogatna, ha most egy harmadik jelöltet húzna elő. Persze ezt MO.-n nem értik, választási csalás a normális folyamat. Demokrácia az nem jó, mert túl komplikált. A Reding ügy pedig a fityisz diplomácia szégyene. Ha a saját párt tagjaival is randalírozás folyik, akkor mit csinál a magyar diplomácia az ellenfelek politikusaival? Verekedés? Hiába, ne küldjünk parasztokat Brüsszelbe, nem fog működni.
motoros
2014. június 11. 09:19
Aki még most sem érez lelkiismeret furdalást azért, mert megszavazta a belépésünket, annak nincs hazája.
Kárpáti Zoltán
2014. június 11. 09:12
Az EU nem az európai nemzetekről szól, hanem a globális háttérhatalom világuralmi terveiről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!