Sötét árnyak diadala: háború

2014. június 01. 18:04

A „boldog békeidők” világa – minden látszat ellenére – belülről rothadt szét és eredményezett csaknem teljes összeroppanást.

2014. június 01. 18:04
Horváth Árpád SJ
A Szív

„Ha valami előremutató tanulságot is le szeretnénk vonni a 20. század roppant véres évtizedeinek tragédiáiból, akkor nem elégedhetünk meg az események kompromisszumszerűen igazságos rekonstruálásával. Az I. világháború kitörésének száz évvel ezelőtt jóval mélyebb okai voltak, mint az Osztrák–Magyar Monarchia trónörökösének meggyilkolása Szarajevóban, vagy a korabeli gyarmati világrend védelme, illetve megkérdőjelezése. Nagyapáink és dédapáink borzalmas háborúját valószínű azért éltette a többség minden érintett országban, mert általa azt a hazugul tekintélyelvű, farizeusul képmutató, szociálisan érzéketlen világrendet remélték megrengetni, amely a túlnyomó többség számára hitet, reményt, valódi vigaszt már nem, vagy csak alig tudott nyújtani. Az égbekiáltó társadalmi igazságtalanságokat nem tudta tovább ellensúlyozni a teljesen dermedté vált (érték)rend, a kiüresedő akadémizmus, vagy a szecessziós pompa. A »boldog békeidők« világa – minden látszat ellenére – belülről rothadt szét és eredményezett csaknem teljes összeroppanást.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MOPO3OB
2014. december 13. 20:03
Kísértetiesen hasonlít ehhez a mai szituáció. 7 évtizedes béke Európában, legalábbis ha a hidegháborút nem számítjuk háborúnak. Az elmúlt két és fél évtized viszont teljes békében telt el. De közben rohadás jelei mindenhol. Ezúttal nem teljesen dermedté vált értékrend fenyeget hanem a teljesen elszabadult szabadosság és dekadencia. Európa, különösen a nyugati része úgy néz ki mint a Római birodalom végnapjaiban.
Forsz
2014. június 05. 00:17
Ez, az I.világháború előtti fesztiváli hangulat a világtörténelemben akkor, egyszer kialakult, de soha előtte, sem azóta nem volt tapasztalható. És gondolom, a jövőben sem fog még egyszer előfordulni. Európának, a világnak sok volt már a komoly háború nélküli évtizedek sora. Nem ehhez volt az európai férfi lakosság, na meg a hatalmat birtokló elit szokva. Mert, néhány évtized alatt bizony adódnak nézeteltérések, konfliktusok, amelyek tovább gyűrűznek, csípik a szemet, nem halványulnak. Úgy gondolták, verekszünk újra egy kicsit, elrendezzük a nézeteltéréseket, a beszólásokat, a tingli-tangli kis sértettségeket. Kiosztunk újra néhány pofont, mert ráfér már a másik seggfejekre. Hurrá, végre újra van egy kis pezsgés ebben az unalmas pocsolyában. Csak azzal nem számoltak, hogy 50 év alatt a fegyverek olyan fejlődésen estek át, amely fejlettség a korábbi játékszerekhez képest katasztrofális hatású lett. És ez soha nem tapasztalt tragédiát eredményezett. Ma, hogy nincs világháború, csak lokális háborúk vannak, valószínű annak a belátásnak köszönhető, hogy tisztában van mindenki a rendelkezésre álló fegyverek erejével.
kulakman
2014. június 05. 00:16
Dettó így van ,kivéve atyai nagyapámat(ő viszont 54 hónapot utászkodott galíciában ),nos a hivatásos történetírók vagy kommunisták és akkor hazudnak vagy egy különös népcsoporthoz tartoznak és akkor is hazudnak, mivel indokolták Trianont , hagyjuk, amit a történelemről tudni kell azt tőlük tudom!!
Nannyó
2014. június 05. 00:16
A nagyszüleim 1900-ban születtek. A XX. századi történelemmel kapcsolatban csak az ő emlékeiknek hiszek. Sokat meséltek az unokáiknak. A hivatalos történelem-gyártóknak nem hiszek se én, se a népes egykori gyereksereg, aki a nagyszüleimet körülvette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!