Magyarország lépései elfogadhatatlanok

2014. május 09. 12:30

Sajnos, a magyar kormány kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely megfelel a Magyarország által megkötött egyezményeknek.

2014. május 09. 12:30
Vidar Helgesen
norvegia.hu

Norvégia, Liechtenstein és Izland az EGT és Norvég Alapok további magyarországi kifizetéseinek felfüggesztéséről döntött. Ennek oka, hogy a magyar kormány az alapok lebonyolításáért és monitorozásáért felelős ún. Nemzeti Kapcsolattartót a központi államigazgatáson kívülre helyezte. Ez a megkötött egyezmények megszegése.


„A Magyarország által tett lépések elfogadhatatlanok. Sajnos, a magyar kormány kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely megfelel a Magyarország által megkötött egyezményeknek. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen ügy rendeződéséig a kifizetéseket felfüggesztjük” – nyilatkozta Vidar Helgesen, a norvég kormány EGT- és EU-ügyekért felelős minisztere.

2014. január 1-jével a magyar kormány az EGT és Norvég Alapok forrásainak és programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos teendőket az állami tulajdonban lévő, de attól szervezetileg független Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft-hez helyezte át.

Ez a magyar fél egyoldalú döntése volt, mely az EGT és Norvég Alapok szabályaival, valamint Magyarország Norvégiával, Izlanddal és Liechtensteinnel megkötött egyezményeivel ellentétes. A magyar kormánnyal folytatott párbeszéd a jelen pillanatig nem vezetett eredményre.

„A magyar kormány tisztában van a donor országok által támasztott elvárásokkal. Az EGT és Norvég Alapok programjainak lebonyolításával és monitorozásával kapcsolatos feladatoknak vissza kell kerülniük a magyar központi államigazgatás szerveihez, összhangban azzal a gyakorlattal, amelyet az összes többi kedvezményezett ország folytat” – áll Vidar Helgesen nyilatkozatában.

Az EGT és Norvég Alapok jelenlegi felfüggesztése nem befolyásolja azon programok további működését, amelyeket közvetlenül a brüsszeli székhelyű Finanszírozási Mechanizmus Iroda felügyel, nevezetesen a Norvég Civil Támogatási Alapét és az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” című programét. A donoroknak az Alapok felfüggesztésére vonatkozó döntése nem függ össze a Lázár János államtitkár és Vidar Helgesen miniszter közötti, nemrégiben történt levélváltással.

Norvégia, Izland és Liechtenstein az EGT és Norvég Alapok révén járul hozzá a társadalmi és gazdasági különbségek csökkentéséhez az Európai Gazdasági Térségben (EGT). A programok finanszírozásának mintegy 97%-át Norvégia biztosítja.

Magyarország az Alapok legnagyobb kedvezményezettjei közé tartozik. A jelenlegi időszakban (2009-2014) 153,3 millió euró (mintegy 40 milliárd forint) lehívására jogosult, melyből eddig csaknem 12 millió euró kifizetése történt meg.

„Amennyiben a magyar kormány hajlandóságot mutat arra, hogy megoldást találjunk, a felfüggesztésnek nem lesznek jelentős következményei a programok és projektek magyarországi lebonyolítására nézve” – szögezi le Vidar Helgesen.
 
(Közlemény)
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szőke Ciklon
2014. május 10. 09:26
Az a véleményem, hpgy csak OKOT kerestek, és találtak is arra, hogy ne kelljen kifizetni ezt a pénzt. És ezzel is csak a választások után jöttek elő, mert nem az a párt nyert, akiket ők szerettek volna. A történetről kiderül, hogy az eddig adott pénz egy része azoknak ment, akik a kormány ellen, a kormány megbuktatásán dolgoztak. Nos ez nem sikerült, felesleges további pénzeket átutalni. Világos? Logikus?
enes
2014. május 10. 08:47
Ha néem adják a pénzt, akkor nincs vámmentesség sem!!!
trendo
2014. május 10. 07:24
Ez a kormány olyan, mint a hisztis kisgyerek. Ha a közös homokozóban nem pont olyan a homokvár, amit ős akar, odamegy és lerombolja. És persze, csak szita és a lapát is csak az ő kezében lehet. Bezzeg a szomszéd homokvárak építésébe boldogan beleszól. Csak Románia, Szlovákia, Ukrajna, Szerbia nem utasítja olyan vehemensen a szuverenitásukat csorbító magyar pénzadományokat, mint mi a fene nagy önérzetünkben :) Most a norvégok, nemsokára az egész EU rájön majd, hogy fölösleges ide az adófizetőik lóvéjéból egy buznyákot is idecsorgatni.
brabant89
2014. május 10. 00:38
"Sajnos, a magyar kormány kevés hajlandóságot mutatott arra, hogy olyan megoldást találjunk, amely megfelel a Magyarország által megkötött egyezményeknek. Ezért úgy döntöttünk, hogy ezen ügy rendeződéséig a kifizetéseket felfüggesztjük" Magyarán: látjuk, hogy Orbán nem ért a jó szóból, hát akkor oda kell baszni neki egyet a pofájára, mert csak abból ért.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!