Az óhitűekhez írt levél

2014. május 05. 10:34

Netán mi magyarok lettünk volna azok, akik a népirtókkal való kollaborálás megbocsáthatatlan bűnét elkövettük, ezért bocsánatot kértünk és jóvátételt fizettünk?

2014. május 05. 10:34
Gadó János
HVG

„Orbán Viktor levélben fejti ki véleményét a német megszállás emlékművéről. A címzett Dávid Katalin, a művészettörténet nagyasszonya, a kormányközeli Magyar Művészeti Akadémia tagja. (...)


Netán mi magyarok lettünk volna azok, akik a népirtókkal való kollaborálás megbocsáthatatlan bűnét elkövettük, ezért bocsánatot kértünk és jóvátételt fizettünk?

A helyes válasz: nem. A korábbiakból kiderül, hogy a megszállás napjaiban regnáló magyar politikai vezetők viselik a kollaborálás felelősségét. A deportálás felelőssége pedig a németeket terheli (akik még amúgy sem döntötték el, hogy van-e egyáltalán különbség köztük és a nácik között).

Mi magyarok tehát mindent megtettünk, ami a név szerint nem említett óhitűekért emberileg megtehető. Ők pedig jól teszik, ha mindezt belátják, mert enélkül „nehezen képzelhető el őszinte és bizalomra épülő együttélés a jövőben”.

A kormányfő tehát egyértelműen meghúzza a határokat: azok az óhitűek, akik még mindig bennünket, magyarokat tesznek felelőssé vagonokért és deportálásokért, »az őszinte és bizalomra épülő együttélést« ássák alá. Ajánlatos mindezt megszívlelni a »a helyes önismereten alapuló nemzeti büszkeség« szép, új világában, mielőtt a képzőművészetek iránt fogékony, alantas kocsmai indulatoktól irtózó kultúremberek elvesztik a türelmüket.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemormester
2014. május 05. 20:24
János, döntsd már el, van-e kollektív felelősség. De fontold meg alaposan a választ.
oskar
2014. május 05. 19:12
A másik, Gadó!!!! Ha azt feltételezi, hogy a magyar emberek a felelősek a zsidók elpusztításáért akkor ugyan honnan volt ismeretük arról, hogy az történik velük?????? Volt viszont az amerikai és brit titkosszolgálatoknak. De akkor miért a városokat bombázták, és miért nem a vasútvonalakat amelyek Auschwitz-Birkenau-ba vezettek??????? Ezt nem lehet csak úgy érteni, hogy akarták, hogy azok a vonatok odaérjenek!
oskar
2014. május 05. 19:02
Jelzem, magyar vagyok. Azt is, hogy egyetlen ősöm, nem vett részt a zsidó törvények megalkotásában, deportálásában. Tehát, ne mondják azt, hogy magyarok követték el!!!!! Ez olyan mint a "cigánybűnözés" kedves Gadó!!!!!!
Agricola
2014. május 05. 17:08
Óhitű történészek és inasaik szerint: Csak az, aki óhitű, Az lehet csak a jó hitű!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!