A katonák méltóbb illetményeket érdemelnek

2014. április 03. 21:58

Vadai Ágnesnek nem azzal kellene foglalkoznia, hogy én mit mondtam, hanem azzal, hogy ő mit csinált. Interjú.

2014. április 03. 21:58
Hende Csaba
MNO

„Egy vidéki fórumon két olyan dolgot is mondott, amely kiverte a biztosítékot. Az egyik, hogy vádat emeltek Vadai Ágnes ellen, miközben ezt cáfolta az ügyészség. Mi történt?

Vadai Ágnes története ott kezdődik, hogy amikor átvettem a tárca irányítását, átvilágítást végeztünk. Elborzasztó állapotokra derült fény, több mint száz korrupciógyanús ügyben kellett feljelentést tennem. Ezek közül az egyik a Vadai.hu oldal ügye, amelyért nyilvánvalóan jogtalanul fizettek ki milliókat két magáncégnek. Az államtitkári honlap szerkesztésére ugyanis megvannak a minisztériumi szakemberek, nem lehet rá állami pénzt fizetni magántársaságoknak. Nekem mint miniszternek feljelentési kötelezettségem van, ha bűncselekmény alapos gyanúja merül fel. Az ügyészség nyomozást indított, és eljárást folytat az ügyben. Ezek tények.

Az viszont nem igaz, hogy vádat is emeltek.

Egy vidéki fórumon annyi dologról beszél az ember, hogy éppen nem jól emlékeztem, ez az ügy milyen szakaszban van, de jogászként is egyértelmű a helyzet. Vadai Ágnesnek pedig nem azzal kellene foglalkoznia, hogy én mit mondtam, hanem azzal, hogy ő mit csinált. Türelmesen várom a fejleményeket az ügyben, bízom a független igazságszolgáltatásban, amely előtt mindenkinek felelnie kell, aki bűncselekményt követett el. (...)

Sikertörténetnek nevezhető a tartalékos rendszer létrehozása, bár az ellenzék ezt is kritizálta, mondván sokan kényszerűségből lettek tartalékosok, mert így nem kell adót fizetniük a szolgálati járandóságukból.

Aki a kényszert összekeveri az ösztönzéssel, annak azt javaslom, szedjen gyógyszert. Senkinek sem kötelező a tartalékos szolgálat vállalása, ez lehetőség. Aki háromévente összesen hat hónap tartalékos szolgálatot vállal, megérdemli az ösztönzést, aki pedig úgy dönt, hogy kiképzett volt katonaként nem kíván az önkéntes tartalékos rendszer keretei között szolgálni, annak be kell fizetnie az adót. Szerintem az természetes társadalmi elvárás, hogy aki nem nyugdíjas, ne kapjon adómentes jövedelmet. Ez jó az országnak is, hiszen a volt katonák kiképzésére nem kell súlyos adóforintokat költeni, és szívesen jelentkeztek a feladatra.

A hadkiegészítés parancsnoka nemrég már úgy nyilatkozott, hogy sokan jelentkeznek a civil életből és a diákok közül is önkéntes tartalékosnak.

Így van. A tartalékos rendszert a semmiből alkottuk meg. A sorkatonai szolgálatra alapuló tartalékos rendszert annak idején szétverték, és helyette semmit nem hoztak létre. Amikor átvettük a minisztériumot, nem volt tartalékos katonája a honvédségnek, most több mint ötezer tartalékosunk van.” 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2014. április 04. 11:31
A Csaba bácsi egy szórakoztató figura...
Kárpáti Zoltán
2014. április 03. 23:53
4 év után most van hadserege az országnak, Hende úr? Szerintem nem sokat változott a helyzet. Most is épp ugyanolyan védtelen az ország, mint volt. Nincs számottevő hadseregünk. Csak díszőrség. Meg NATO-csicskások.
Kárpáti Zoltán
2014. április 03. 23:48
"most több mint ötezer tartalékosunk van" Az lófasz!
Wazze
2014. április 03. 22:12
A Magyar Hadsereg az a 300 fő, aki Afganisztánban meg Irakban a cionista érdekekért küzd... Köszönjük mini.elvtárs!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!