Struccok a Kúrián

2014. április 28. 11:46

A Kúria eleve nem akarta az Alkotmánybíróságig vinni a dolgot és abban a kérdésben sem akart megnyilvánulni, hogy mit gondol a győzteskompenzációról.

2014. április 28. 11:46
Antal Attila
Antal Attila
IDEA

Amikor a bíróság nem ért egyet a kérelmező jogi álláspontjával és nem látja azt megalapozottnak, mindenképpen elutasíthatja. De itt – sajnos – nem ez történt és a Kúria tanácsa – amint láttuk – pusztán nyelvtani és ténybeli okoskodással megpróbálta kihúzni a dolog méregfogát. Talán beláthatjuk: ezúttal ez nem sikerült! Sajnos arra kell, hogy következtessünk, hogy a Kúria eleve nem akarta az Alkotmánybíróságig vinni a dolgot és abban a kérdésben sem akart megnyilvánulni, hogy mit gondol a győzteskompenzációról. Ez kényelmes megoldás, de semmilyen jogi és ténybeli alapja nem volt! Álláspontunk szerint ezért nem szerencsés azt mondani, hogy mindez pusztán »jogtechnikai váróterem« lett volna az AB-döntés előtt, hiszen felvetődik a kérdés: ha a Kúria kényelmi szempontok mentén érdemi vizsgálat nélkül utasítja el a jogorvoslatot – holott annak érdemi vizsgálatára minden ténybeli és jogi alapja meglenne –, akkor mit remélünk az AB-hoz benyújtott alkotmányjogi panasztól?

Ha a Kúrián nem kérjük számon – más eszközünk nem lévén, a társadalmi diskurzus erejével – a jogszerűtlen döntést (és ezzel most nem azt mondom, hogy a Kúriának feltétlenül alkotmányellenesnek kellene tartania a győzteskompenzációt, hanem azt, hogy nem kerülhetné meg a kérdést struccpolitikával), akkor hogyan fogjuk megtenni mindezt az AB esetében? Nem pusztán a végcél a fontos [hiszen ebben az esetben az a vád is megfogalmazódhatna, hogy a felülvizsgálat egyetlen (ön)célja az AB-hoz való eljutás volt és a Fidesz győzelmének kimondatása a taláros testülettel, ami újabb politikai muníciót jelenthet a jogállami kételyek tekintetében], hanem az oda vezető jogállami és demokratikus út! Talán ennek megértése lehet a legnagyobb haszna a Kúria mostani döntésének!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kispufi
2014. október 02. 14:36
bezzeg ezeregyedszer átszámoltatni az ezredszer számoltat, az igen. meg utólagosan reklamálni arról, ami pár éve tudott, az is igen. lehet, hogy anyátok picsáját?
Tatulus
2014. május 04. 01:54
Jelezném, győztes-kompenzáció mindig is volt! S nem csak nálunk - nem akarnék most belemenni, de szükséges rossz! Mellesleg a szocik győzelmükkor sohasem reklamáltak. Az egyéni körzetek megnyerése a biztos iránymutató, a listás szavazás csak megerősítés.
macskingdom
2014. május 04. 01:53
Például bedarálják a szavazatokat minimális különbség esetén. Aha, ez a törvényes út. Meg a lovasroham és a szemkilövetés. Aha.
Kvasztics Fedor
2014. május 04. 01:52
2012 óta lett volna lehetőség többféle felállásban modellezni a fennálló törvények alapján a választást. Netán az AB elé is lehetett volna küldeni. Nem tették, mert sunyi módon abban bíztak, hogy ez a most már nagyon rossznak mondott törvény hátha nekik fog kedvezni. Amikor a törvényt meghozták, még senki nem tudhatta, mi lesz a pártok erőviszonya 2014-ben. Mert különben mire fel jövendölte volna Mesterházy az ő kétharmados győzelmüket? Csak a mostani törvény alapján képzelhette el. Bajnainak is ezt taníthatták Amerikában, de hát nem jöttek a kormányváltó szavazatok. Már csak azért sem, mert a kormányt váltani akarók fele ezt a Jobbikkal képzelte el. Óvodás dolog ez az utólagos nyavalygás. Az AB pedig így utólag nem nyúlhat bele egy választás eredményébe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!