Putyin tesztoszteronja nem tesz jót a demokráciának

2014. március 06. 16:54

Putyin fejében és az összes orosz oligarcha fejében is biztos ott van valahol mélyen, hogy lehet, hogy egyszer majd menekülnie kell.

2014. március 06. 16:54
Vargha Péter Simon
Guruló Hordó

Még ha ez teljesen távolinak tűnik is, Putyin fejében és az összes orosz oligarcha fejében is biztos ott van valahol mélyen, hogy lehet, hogy egyszer majd menekülnie kell. És akkor fontos lesz, hogy ne zárolják az összes pénzét, legyen miből fenntartani a luxuséletmódot valami félreeső karib-tengeri magánszigeten.

Ezért fájhat nekik, ha a nyugati országok zárolni kezdik a pénzeiket, megnehezítik az utazásukat.. Ez könnyen még Putyin ellen is hangolhatná az oligarchákat – nekik fontosabb a nyugalom, mint a legnagyobb kutyáknak, a kisebb játékosoknak ugyanis nem biztos, hogy jár majd menedékjog valami baráti államban. Ezért lehetnek az ilyen célzott intézkedések valóban hatásos fegyverek a nyugat kezében. És az is lehet, hogy a szankciók belengetésének részük van Putyin látszólagos visszakozásában.
De az is lehet, hogy Putyin egyelőre elérte, amit akart: a Krímet nagy valószínűség szerint de facto Oroszországhoz tudja csatolni, még ha papíron független is lesz (vagy akár marad Ukrajna része – végül is belegondolva nem rossz az az egymillió oroszbarát szavazat az Ukrán választásokon). A látszólagos »kivonulás« (aminek ellenére még mindig több tízezer orosz van a Krímben) még jobban legitimálhatja is a valószínűleg megtartandó népszavazást a félsziget »autonómiájáról«. A többit meg majd meglátjuk később.

Az viszont biztos, hogy a húsz éve népszerű sláger a történelem végéről, a nyugati rendszerek egyeduralmáról mára végleg kimúlt, már ha ebben még bárki kételkedett. Túl sokan (és túl sok tesztoszteronnal) érdekeltek még abban, hogy a történelemnek ne legyen vége. Persze a liberális demokráciák hatékonyabbak hosszú távon mind a kemény diktatúráknál, mind pedig a Putyin – féle keménykedő autoriter rezsimeknél, még ha rövid távon sokszor úgy is tűnik, hogy hátrányban vannak. De erről talán majd egy külön posztban…”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
basatu
2014. március 07. 04:38
Be baszna hogy ha a világ lewgnagyobb atomhatalma nmenekülne,mitől kitől ki elől? Te hülyegyerek,menj haza és ott hincsed a hülyeségeidet!
basatu
2014. március 07. 04:36
Te hülye fasz a nyugat semmiféle orosz pént nem zárol és nem nehezíti az utazásaikat sem. Honnan veszed a hülyeségeidet.
m0r0g
2014. március 07. 01:54
"Putin nominated for Nobel Peace prize New York Post‎ - 1 day ago" DDDDD
Wagner Hopkins
2014. március 06. 23:45
Ezeknek se szürkeállományuk, se tesztoszteronjuk. Hogyé adod a gombot, kóbi?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!