A politikusok belefirkálnak a történelemkönyvbe

2014. március 10. 10:53

Magát az ötletet minden további nélkül elfogadhatónak tartom, hiszen 1944. március 19. valóban fontos szakaszhatár Magyarország II. világháborús történetében. Mindig hozzátettem azonban, hogy a szoborterv szimbolikája nem fejezi ki azt, ami ott és akkor történt.

2014. március 10. 10:53
Romsics Ignác
Népszabadság

Állandó viták folynak a köztéri szobrainkról. A történész ítélete szerint szabad-e Horthynak vagy Kádárnak szobrot állítani?

Újságírói kérdésekre válaszolva az elmúlt években többször elmondtam, hogy sem Horthy Miklósnak, sem Kádár Jánosnak nem állítanék szobrot. Először 2005-ben éppen a Népszabadságban, utoljára pedig 2012 májusában a Heti Válaszban. Ezekben és más nyilatkozataimban világossá tettem azt is, hogy helytelenítem Károlyi Mihály és József Attila szobrának eltávolítását a Kossuth térről, helyeslem viszont, ha Bethlen István és más hozzá hasonlóan konzervatív politikusok – például Tisza István vagy Bánffy Miklós – emléke előtt szoborállítással is tisztelgünk. Mindezt azért tettem és teszem, mert nagyon kívánatosnak tartanék egy olyan Magyarországot, amelyben a baloldali demokraták ugyanolyan empátiával és megértéssel viseltetnének a demokratikus jobboldal idoljai iránt, mint fordítva.

De ezek alkalmi szakmai megnyilatkozások. Lehet így hatni a döntéshozókra?

Kétségtelen, hogy feladatomat nem közéleti állásfoglalások heti gyakoriságú kiadásában látom, hanem könyvek és tanulmányok írásában, különböző típusú, de szakmai előadások tartásában, valamint tanári feladataim korrekt ellátásában. Munkáim és más történészek munkái természetesen alapot szolgáltathatnak különböző emlékezetpolitikai döntések meghozatalához, de helyes, hogy ezeket a döntéseket végül nem mi, hanem a kisebb-nagyobb közösségek és az ő képviselőik hozzák meg.

A Szabadság térre tervezett megszállási emlékműről mi a véleménye?

Elmondtam már, hogy magát az ötletet minden további nélkül elfogadhatónak tartom, hiszen 1944. március 19. valóban fontos szakaszhatár Magyarország II. világháborús történetében. Mindig hozzátettem azonban, hogy a szoborterv szimbolikája nem fejezi ki azt, ami ott és akkor történt. Félrevezető Németországot agresszorként, Magyarországot pedig áldozatként bemutatni, miközben hadseregeink nem egymás ellen, hanem egymás mellett harcoltak. A zsidók deportálásáért is közös a felelősségünk. Mindezekről nagyon hasznos lehetett volna egy szakmai konferencia, ahol a kormány identitáspolitikusai megvitathatták volna elképzelésüket hozzáértő történészekkel. Ilyennek talán még ma is lenne értelme.
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
locsaba
2014. március 10. 20:28
íme az ember. bocsánat: íme egy kádár imádó történész. Persze. Nézzétek meg a Mindentudás Egyetemében.
deflator
2014. március 10. 19:49
brabant89 2014. március 10. 15:54 "Ez egy visszatérő jobboldali sirám, hogy a magyarokat kollektíve bűnösnek nevezik. Ezzel szemben nem tudok róla, ki nevezné Magyarországon kollektív bűnösnek a magyarságot" Ha nem tudja, olvasson balliberális ujságokat, meg azok kommentelőit. Árad a magyarságot a zsidódeportálásban kollektíven bűnösnek bélyegző acsarkodás, a "szembenézésre" felhívás. Kit hívnak fel szembenézni? Bakyt és Endrét, meg társaikat? Azok már keservesen szembenéztek, le az utolsó vasúti bakterig. Az egész magyar felső- és középosztályt, a magyar parasztságot szétverték az alapokig. Mit akarnak még?
kitiltott
2014. március 10. 19:46
"A zsidók deportálásáért is közös a felelősségünk. Mindezekről nagyon hasznos lehetett volna egy szakmai konferencia, ahol a kormány identitáspolitikusai megvitathatták volna elképzelésüket hozzáértő történészekkel. Ilyennek talán még ma is lenne értelme.” érdekes egy szakmai konferencia lenne ..ha valaki kérdez azonnal megkapja a holokauszt tagadó bélyeget.. ami miatt még a megsem született unokája is antiszemita lesz.. szakmai konferencia: a magyarok is bűnősek.. miért mit kellett volna tenni? oda állni a gépfegyverek elé?
deflator
2014. március 10. 19:35
Még rosszabb, ha politizáló történészek firkálnak bele a történelemkönyvbe. Micsoda töketlen megfelelni akarás mondatja ezzel a Romsiccsal, hogy nagyon helyes, ha Károlyi Mihály szobra ott éktelenkedik a Kossuth-téren? Azé a Károlyié, akit még a saját családja is szégyell?? Borzasztó, hogy a magyar történelem ünnepelt írói még ma is ezek a kismagyar, bocsátatotkérünkhogyélünk romsicsok, rekviemes nemeskürtyk, hüvelymotozó Ungváryk, a megveszekedett magyargyűlölők siserehadáról szót sem ejtve. Nincs még egy ország a világon, melynek történetírói ennyire zsigerileg megvetik, vagy utálják országukat és annak népét. És még a károlyimihályhuszár Romsics a kevésbé kártékonyak közé tartozik, bár ez az alattomos megalkuvás is lassan, de biztosan mérgezi az agyakat. Klönösen a gyanútlan iskolás gyermekekét. Borzasztó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!