A kétosztatú apokaliptikáról

2014. január 10. 13:18

Az lett volna a legjobb, ha a Magyar Krónika alakuló ülését a Bajnai-találkozóval egy időben, a másik szobában tartják. Óriási buli lett volna.

2014. január 10. 13:18
Mestyán Ádám
Mandiner
Vendégszerzőnk, Mestyán Ádám írása.

*

Azt hiszem, az mindent elmond Magyarországról 2014-ben, hogy a „konzervatív fiatal demokraták” egy 71 éves szocialista kultúrhérosz parancsaira ugrálnak; míg az őket leváltani szándékozó „baloldali tömörülés vezére egy 84 éves filozófus (és társai) tanácsaira hallgat – akik, mint ismeretes, már számtalanszor bizonyították, hogyan is kell jól „rendszerváltást” csinálni. Az lett volna a legjobb, ha a Magyar Krónika alakuló ülését a Bajnai-találkozóval egy időben, a másik szobában tartják. Óriási buli lett volna.

A probléma persze nem az idős korral van. Itt csak azért érdekes, mert idős gondolkodóink alapvető szocializációja, akár az ellenzéki, akár a kommunista létben, a „harc”. Nem hisznek a morális megalapozottságban, nem gondolkodnak hosszú távon. Tulajdonképpen Magyarország sem érdekli őket, hanem az ellenséget akarják megsemmisíteni. A logika nyilvánvaló: a fideszes nyájat ki kell képezni az újabb csatára, míg az ellenzéki nyáj minden erejét Orbán eltávolítására kell szentelni.
Ebben az eposzi méreteket öltő küzdelemben, hiszen a Gonosz és a Jó harcáról van szó, az ország erkölcsi (vagy gazdasági) megújulása másodlagos. Minden eszköz megengedett, minden hiba elfelejthető. Voltaképpen ugyanaz a logika mozgatja a Gyurcsányt koalíciós partnerré emelő filozófusokat, mint a Horthy-szobor állítóit: az ország vezetőinek nincs felelőssége semmiben; vagy ha van is, eltörpül a történelem előtt, hiszen a Gonosszal szemben mindenki bevethető és be is kell vetni.

A jobboldali idős megmondók napjai vélt vagy valós sérelmeik monoton ismételgetésében telnek, és aki tudja, az édes bosszúnak szenteli idejét. A rendszerváltó baloldali-liberális gondolkodók téves helyzetértékeléseiből levont következtetéseken alapuló tanácsainak sikertelenségét pedig mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2014-ben is tanácsokat kell adniuk.

Megérdemeljük őket, ha mi, magyar választópolgárok tényleg annyira hülyék vagyunk, hogy elfogadjuk ezt a kétosztatú apokaliptikát. 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2014. január 10. 20:42
Hirtlen eszembe jutott Furcsány nagypofájú mondása a szocik gigabukása után 2010-ből: "Orbán Viktor a parlamentben a nyakán fogja érezni jeges lehelletem". Azóta se győznek a szocik dideregni. Rendesen nyakon lehellte és lehelli őket Furcsány. Ritka szar banda... Ahogy egyetlen ember nem volt köztük, aki Őszödön felállt és azt mondta volna: Na, ebből elég, takarodj, most is sunyítanak. Megérdemlik egymást.
SorosGordon
2014. január 10. 18:07
Kedves Ádám! Az ország valóban kétosztatú: van a szabadkőműves társaság akik mindenáron hatalomban akarnak maradni (habár most látszólag nem az övék a hatalom), és vagyunk mi, egyszerű magyarok, akik így 1948 és 1989 teljes kifosztásai után szeretnénk élni nem mellesleg abban az országban, amit rólunk neveztek el anno. Remélem te nem az előbbi társasághoz tartozol, mert azok szokása a kettőt így összemosni ("mindegyik lop").
ottapont
2014. január 10. 16:51
Szerző igazából a modern közel-kelet szakértője. "Adam Mestyan is a historian of the Modern Middle East." Sajnos magyar nyelvű anyagot nem találtam az itt megadott linken (sic!). Abban igaza van, hogy a kreált kétosztatúságot elsősorban az istenadta nép szívja meg. Viszont tévedésből vagy szándékosan összemos dolgokat, egymással nem egy súlycsoportba illő eseményeket állít párhuzamba, illetve helyenként olyan dolgokkal vádolja meg a jobboldalt ami konkrétan nem igaz.
kjkj945
2014. január 10. 16:11
http://irodalmijelen.hu/05242013-1000/mestyan-adam-ket-verse
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!