Az ORTT még egyszer, utoljára belefingott a nulláslisztbe

2014. január 02. 15:26

Hol máshol találunk olyanra példát, hogy egy ma már nem is létező intézmény által 2009-ben kiszabott büntetést valaki csak 2014-ben töltsön le?

2014. január 02. 15:26
Lengyel Gábor
MűsorVízió

„A rendszerváltás után és a demokrácia bevezetését követően azonban lehetőség nyílt szabadon tartalmakat vetíteni és behozni. Elvileg. Csakhogy az akkori felnőtt magyar lakosság nem tudott egyik pillanatról a másikra átszokni erre, ahhoz túl merev, zárkózott és prűd volt. Nem értették az új, szabadabb, számukra idegen műsorokat. Erőszakosnak, gusztustalannak, botrányosnak tartották őket. Így sokan minden eszközzel tiltakoztak ezek ellen. Ebbe besegített, hogy egy rendkívül korlátolt és szűklátókörű, az "erkölcscsősz" szerepében tetszelgő médiahatóság, az ORTT volt felelős azért, hogy mit, mikor, hol és hogyan lehet vetíteni. A társadalmi idegenkedés és az ORTT vaskalapossága tulajdonképpen ellehetetlenített egy csomó műsort és műfajt.(...)

1996-ban létrehozták a médiahatóságot, ’97-ben elindult a két nagy kereskedelmi csatorna, rajta rengeteg új, akkortájt népszerű műsorral, ötletekkel, szándékokkal. Meg akarták mutatni, hogy van élet a Kádár-korszak által kitermelt Táncdalfesztiválon, a Szomszédokon, a Família Kft-n, az ezeréves filmeken, sőt a Játék határok nélkülön túl is. A TV2 és az RTL Klub még gyerekcipőben járt, de szerettek volna élni azzal a jogukkal, hogy a világ trendjeire hajazó, másutt évek, évtizedek óta elérhető és sikeres tartalmakat honosítsanak meg nálunk. Megtehették ezt annak köszönhetően, hogy már nem politikai kérdés volt elsősorban a televíziós műsorszórás. Vagyis azt hihettük, hogy nem az, de tévedtünk. (...)

Ha esetleg véletlenül lenne bárki, aki egyetért az elsötétítéssel, mondván, hogy nyugodtan szívassák meg a két szennycsatornát, annak csak egy dolgot mondanék: gondoljon bele, hogy mi lenne, ha az FCC (az amerikai médiahatóság) is állandóan büntetgetné az amerikai csatornákat, ezáltal elmaradna a kedvenc sorozata. Ha nem tudná letölteni a heti Once Upon a Time, Person of Interest, New Girl, Community és ki tudja még milyen adagját, akkor is egyetértene és hullámozna az örömtől, hogy az aktuális epizód helyett csak egy fekete képernyőt kaptak az amerikaiak? Vagy az már mégsem lenne olyan jó? Kettős mérce, igaz? Nem az a lényeg, hogy a Bones, Brooklyn Nine-Nine, Modern Family, The Good Wife vagy az Eva Luna, Csapdába csalva, Tények, Jóban Rosszban maradna el, hanem az, hogy ez nem egy normális megoldás, mert mindegyiknek van törzsközönsége és olyan rajongói, akiket negatívan érintene ez a lépés.

Összefoglalva elmondható, hogy az ORTT egész működése a jogállamiság szemen köpése volt, amiben a gátlástalan, spicli »honfitársaink« is közreműködtek. Az ORTT jogosan bukott el, de a szelleme még mindig itt köröz a levegőben. Sokszor mondták már, hogy Magyarország legalább ötven évvel le van maradva a fejlett Nyugathoz képest. Ez sok mindenben igaz. Úgy látszik, hogy a volt médiahatóságunk láncainak lerázása is tovább tartott nekünk, mint ameddig másoknak tartott volna.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wagner Hopkins
2014. január 08. 09:29
Az emberek a karóbahúzást is szórakoztatónak találták. Még a fejlett nyugaton is. Ismét be kéne vexetni, hogy a viszketö seggü médiagecik kissé lelohadjanak.
Wagner Hopkins
2014. január 08. 09:28
A fejlett nyugaton fingásról értekezni, egy komplett nép lefikázása mellett életfogytiglani picsánrúgást vonna maga után. Egyébként ki ez a lófaszjankó?
tango47
2014. január 08. 09:28
Megbomlott az agya a sok mocsok műsortól! Lehet, hogy javulna az állapota egy hosszabb időre szóló pausától.
enes
2014. január 08. 09:28
"...A társadalmi idegenkedés és az ORTT vaskalapossága tulajdonképpen ellehetetlenített egy csomó műsort és műfajt..." Ugyan, mi volt lehetetlen? Gondoljunk a szándékosan homoszex módon válogatott BB2-re!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!