Szerelmünk, az állam

2013. december 02. 14:35

Mit tud az állam, hogy ennyien rajonganak érte?

2013. december 02. 14:35
think-tank
Libertarian

„Sem a nemzet, sem a társadalom, sem az erkölcs nem függnek az államtól; emberek békés együttélése nem csak azért létezik, mert ott áll az óvóbácsi a nádpálcával és a kezére üt annak, aki nem viselkedik jól, hanem mert az emberek nagy részének volt gyerekszobája, és nem tartja az élelemszerzés elfogadható társadalmi normájának, ha valakit jól fejbebasznak egy bunkósbottal és kiveszik a kezéből a sajtos stanglit. Nyilván vannak olyan elvetemült egyedek, akik igen, de az általuk jelentett problémát nem azért lehet kezelni, mert az állam olyan hű, de faszán oldja meg a dolgokat, hanem mert jelentéktelen kisebbségben vannak.

A kezelés előtt érdemes volna feltárni, mi is valójában az állam iránti rajongás elsődleges és tömeges oka. Néhány ötlet, amolyan brainstorming jelleggel:

  • Megszokás: Az államiság rendszere ilyen-olyan formában évezredek óta velünk él, a történelemórák sem igazán szólnak másról, mint kisebb-nagyobb államok folyamatos botrányairól, törvénykezésről, népsanyargatásról. Egészen az az érzésünk támadhat, hogy ez így van rendjén, mi több, csak és kizárólag így lehet, mert eddig is így volt, így az alternatívák keresése szükségtelen és hiábavaló.
  • Beletörődés: Az állam ugyan nem jó, vagy legalábbis nem tökéletes, de ez van, és nem is reális, hogy másképp legyen.
  • Kényelem: Ellentétben a libertárius modellekkel, a jelenlegi államfelfogás a polgárok részéről egészen kevés közreműködést igényel. 4 évente el kell menni szavazni, delegálni a polkorrekten képviselőknek nevezett dölyfös trollokat, fizetni az adót, betartani a szabályokat, és persze tartani a markunkat.
  • Előny: Az állam nem csak kényelmes, de előnyös is tud lenni, ha a fasz jó végén állunk.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
shenpen
2013. december 02. 18:18
>konkrétan a magát magyarnak nevező társadalom Fasza dolog ám, hogy rögtön a második sorban sikerült finoman elhatárolnia magát a magyarságtól ill. azoktól, akiknek ez valamilyen formában fontos. Ezzel rögtön sikerült, bár csak picit és finoman, de mégiscsak egy újabb éket verni libertáriusok és hazafiak / patrióták közé. Aztán lehet csodálkozni, hogy miért nem népszerű a libertarianizmus a patrióták körében, mint Texasban. Hát ezért, meg az ezer és egy ilyen miatt. Aki nem jön rá, hogy annál népszerűbb teszi az ideológiát, amit képvisel, minél szaporábban lengeti a nemzetiszínű zászlót, gyakorlatilag elbukta a politikai helyzetfelismerés iskolájának úgy első osztályát. Gratula. Az állam egyébként jellegzetesen honvédelmi intézmény, elsősorban a szó katonai értelmében, aztán ezt terjesztik ki esetleg gazdaságira, szellemire stb. Tekintettel arra, hogy nem azt írta, hogy a magyar társadalomban vannak vak birkák is (mert hogyne lennének), hanem hogy a magyar társadalom = vad birkahad, és feltételezve, hogy nem tartja magát vak birkának, ebből következik, hogy magát a magyar társadalmon kívül definiálja, ez természetesen minden rendes patriótában azonnal védelmi reflexet vált ki, ti. hogy mit akar ez az ember itt, aki magyarul ír, jó eséllyel magyar állampolgár is, de valahogy nem akar közülünk való lenni, mert a magyar társadalomról a normális szeretetve, tisztelve korholás helyett a megvetés hangján ír? Az ilyen mindig veszélyesnek tűnik, mert az ember nem számít rá, azt hiszi, pedig nem. Természetesen ilyenkor rögtön összéb záródnak a sorok, fokozódik az igény a pl. szellemi honvédelemre, és nyilvánvalóan ilyenkor mindenki egy kicsit jobban igényli az államot. Úgyhogy, kérdését megválaszolva, többek között pontosan az ilyen cikkek teszik népszerűvé az államot. Ha például tudna egy olyan cikket írni, amiből kisütne a hazaszeretet, a magyar indentitás és történelem iránti elkötelezettség, a néppel való tűzön-vízen közösségvállalás, és abba fogalmazná bele, hogy de a magyar népnek a fejét felemelni, leginkább az állam csökkentésén keresztül lehet, az például érne valamit. De persze az meg egy kicsit abszurd lenne, hiszen a szerencsétlen magyar népnek mása sincs, mint az állama, mindenki más csak belerúg, mondjuk az állam is, persze, de hát a demokrácia alapvetően remény-biznisz.
Búvár Kund
2013. december 02. 17:11
Volt már a történelemben itt Mo-n is, hogy nem volt állam, az Árpád-ház és I. Károly között. Akkor volt itt kánaán! Lehetett ám a zavarosban halászni. A társadalom előbb-utóbb kitermeli a mag vezetőit, királyokat, kiskirályokat, diktátorokat. Tök mindegy, hogy hogy hívják Őket.
dávid
2013. december 02. 17:05
az ilyen primitív elsőéves joghallgató társadalommérnököktől mentsen meg a jóég
1120
2013. december 02. 16:56
Te nem libertáriánus vagy, hanem anarchista. Leginkább persze csak szimplán hülye... "Nyilván vannak olyan elvetemült egyedek, akik igen, de az általuk jelentett problémát nem azért lehet kezelni, mert az állam olyan hű, de faszán oldja meg a dolgokat, hanem mert jelentéktelen kisebbségben vannak." Ezt magyarázd el Ilonka néninek Rakacaszenden, te gyíkarc!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!