Vágó István a Nagy Imre kivégzésére szavazó Nyers Rezsőt védi

2013. december 04. 14:42

Nem rossz koncepció az „egy-két-három-négy gyilkosság bőven belefér, ha az ember utána gazdasági reformerré szelidül”, izgatottan várom, hogy milyen más történelmi személyiségekre alkalmazza a progresszív baloldal.

2013. december 04. 14:42
Szily László
Szily László
Cink

Vágó István, a bőszen politizáló gyurcsányista extévés házhoz ment a gumibotozásért. A szenvedélyes Facebook-demokrata a következő szónoki kérdést posztolta ki, alatt az Origo cikkének a linkjével, ami arról szól, hogy Nyers Rezső egykori pártállami vezető az 56-os megtorlásokban vitt szerepe miatt nem kaphat nyugdíjkiegészítést:

»Most már kifejezetten érdekel, milyen szerepet játszott az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésében vagy az azt követő megtorlásokban Nyers Rezső. Miért nem tudhatom?«

Én szívesen válaszolok: azért nem tudhatod, mert lusta voltál egy darab Google-kereséshez, ha már ismert politizáló híresemberként halvány fingod sincs a saját közelmúltadról. (…)

Aztán, a sok pattogás után egyszer csak jön pár normálisabb ember, aki megírja azt, amit nemhogy a korral foglalkozó történészek, hanem én is pontosan tudtam. Hogy Nyers igen fontos, aktív láncszeme volt a forradalom utáni gyilkos megtorlásnak, a koncepciós pereknek.

Annyira, hogy központi bizottsági tagként részt vett, szavazott, sőt fel is szólalt a legújabb kori magyar történelem egyik legszégyenteljesebb eseményén, az MSZMP KB 1957. december 21.-ei zárt ülésén, ahol a testület úgy döntött, hogy Nagy Imre miniszterelnök és társai (Donáth Ferenc, Szilágyi József, Jánosi Ferenc, Vásárhelyi Miklós, Fazekas György, Tánczos Gábor és Haraszti Sándor) ügyében „szabad folyást kell engedni a törvényes eljárásnak". Akkoriban a bírósági ítéleteket az állampárt vezető testületei hozták meg, ez a döntés tehát, ha formálisan nem is, a gyakorlatban Nagy Imre halálos ítéletét jelentette, amivel a jelenlévők természetesen mind tisztában voltak. Bár a lényegen nem változtat, a KB 51 megjelent tagjának csak egyharmada, 17 pártvezető szólalt fel az eseményen, Nyers köztük volt, a többiekhez hasonlóan támogatta Kádár János előterjesztését. Pedig még olyan ember is volt a KB-ben, aki tartózkodott, és mit tesz isten, nem ölték meg érte.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2013. december 04. 19:58
A politika nem szólt bele a sorsába! A "mester" szólt bele a politikába! De láthatólag rossz lóra tett! Mit gondol, mivel járna jobban? Telefonos segítséget kér?De hátha a Főnök helyett Molnár Zombi Csabi van kéznél? Na és a közönség? Biztos benne, hogy gyurcsányisták, Vágó úr?Én nem merném megkockáztatni. A döntés az ön kezében van...Közeleg a SEMMI!
mustarharmas
2013. december 04. 16:22
Vágó....nevetséges az a pali.
1120
2013. december 04. 16:09
Azért ez a Szily gyerek odafigyel arra, hogy alkalmasint amoda is csapjon egyet-egyet. :)
zenebono
2013. december 04. 16:08
A facebookos poszt nem található.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!