Isten hozott újra a kommunizmusban

2013. december 20. 12:06

Az, ami azóta történt, hogy Horváth András bő egy hónapja kirobbantotta az áfacsalásos botrányt, tökéletes kép arról, hogyan működik a magyar államigazgatás.

2013. december 20. 12:06
Haász János
Index

A történet most már nem arról szól, hogy csaltak-e adót nagy tételben ügyeskedők vagy sem. Csaltak, igen, nyilvánvalóan, mindenki szembesülhetett vele bármely boltban, magyar láncban vagy idegenszívű multinál, amikor elcsodálkozott azon, hogyan lehet olcsóbb a szlovák tej, a szlovák cukor, a szlovák felvágott, mint a magyar. És nem is arról, hogy egy államigazgatási szervbe vetett bizalom most megrendül – az adóhatóság egyébként sem a legnépszerűbb állami szerv, részben azért, mert a közvélekedés mindig az volt, hogy a kicsiket piszkálja egy-két ezer forintos tartozások óta, miközben a nagyhalakat szabadon hagyja (főleg mióta közlik a milliárdos adótartozós listákat).

Hanem arról, hogy gondoljuk meg, mikor ugrálunk, és kinek a lábára akarunk ráugrani közben. Hogy az államhatalom, ha úgy érzi, hogy csúnyán viselkedtünk vele, nagyon csúnyán tud viselkedni velünk. Hogy nem árt megjegyeznünk, hol a helyünk a rendszerben – mert rendszer van itt, sőt, rendezettség, a legnagyobb fokon. És a legszomorúbb persze az egészben az, hogy az egész rendszer nem most lett ilyen – bár jó ideje nem volt ennyire nyilvánosan ennyire nyilvánvaló akciója a Hatóságnak –, hanem mindig is ilyen volt az elmúlt huszonhárom évben. Ahogy a megelőző negyvenben is.

Isten hozott újra a kommunizmusban.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2013. december 20. 15:34
A szerző a vele egy húron pendülő inkább mű-, mint valódi "felháborodottakkal" csak egy dologban téved, de ez pont elég, hogy lenullázza magát. A rendőrség természetesen csapnivalóan jár el. De nem azért, amire ő gondol. Már az első napon - amikor Horváth András színre lépett - intézkednie kellett volna. Minden dokumentum begyűjtéséről, mind Horváthtot, mind a NAV-ot illetően. Most pedig az lenne a feladata, hogy egy olyan ember kezébe adja a nyomozás irányítását, akit a budapesti rendőrség, ügyészség, ügyvédség nem ismer. Ez lenne most az elsődleges. Valamint a teljes magyar jogrendszer megjavítása: ilyen esetben szerintem csak olyan valaki nyomozhatna, aki egy embernek, Navracsics Tibornak jelenthetne. Polt Péterre csak a nyomozás törvényességének biztosítása maradna. Így lehetne kikapcsolni a beépített fékeket a rendszerből. Ha az Index a magyar jogrendszert venné górcső alá, az megérdemelné a komoly figyelmet. Így, ezzel a cikkel is a felszínt vakargatja, ráadásul kontraproduktívan, mert pontosan a lényegről tereli el a figyelmet. Miközben qrvára harcosnak látszik. Mint a műfelháborodottak: Hogy meri a rendőrség begyűjteni a dokumentumokat? Nem ez lett volna a feladata, az első percben... Miért hagytak 2 hét laufot? - én ezt kérdeztem volna a nagytudású helyében!
Agricola
2013. december 20. 15:33
„Isten hozott újra a kommunizmusban.” Véli a balfácán Haász János az Indextől. Olvassa el Szolzsenyicintől az "Aranyketrec" című művét és rájöhetne , hogy az kommunizmusban mennyivel könnyebben derítették fel a hasonló ügyeket Sztálin elvtárs idejében. Egy diktatúrában nincsenek fékek és ellensúlyok. Szolzsenyicin pillanatok alatt megkapta tíz éves kényszermunka büntetését. A vádírat és az ítélet egyszerre született meg, egy féloldalas papírfecnin pár sorban dokumentálva. A magyar igazságszolgáltatás, már nem ott tart, mint egykor a kommunizmusban, amikor a vádirat és az ítélet egyszerre született meg! A gyanúsítás nem elegendő, bizonyítékokra is szükség van. Még sehol sem sikerült feltalálni a sohasem nedvesedő puskaport. Az EU-ban, a fejlett nyugaton is van adócsalás, ÁFA csalás is. Az Egyesült Államok hatalmas erőforrásokkal rendelkező ország, képes volt már több, mint 40 éve űrhajósokat küldeni a Holdra, mégis ott is van adócsalás, ott sem szűnt meg örökre a bűnözés! Itt törvényes eljárási út van. Hiába tudom, vagy gondolom, hogy valahol adócsalás van, ha nem tudom bizonyítani, akkor nem megyek semmire!
tango47
2013. december 20. 14:23
".. ami azóta történt, hogy Horváth András bő egy hónapja kirobbantotta az áfacsalásos botrányt..." Miről beszél ez a jóember? Amennyire én tudon az még nem botrány, hogy valaki (politikai előmenetele érdekében) vádaskodik anélkül, hogy bármi bizonyítékkal előállna ( a zöld dosszié úgy ránézésre engem még nem igazán győzött meg). Ami a színrelépése óta történt az habverés! Kíváncsi lennék, ha pl. az Audi egy dolgozója kimásolgatna érzékeny dolgokat a cég számítógépéről és azt haza-hordaná, mi lenne rá a válasz.
kulalak
2013. december 20. 14:11
"egy kis szabálysértés lehet az ára egy nagy bűncselekmény leleplezésének." Bradley Manning nem ezt csinálta? 35 év börtön. Menjen neki a kormány az EU-nak újra és újra? Egy EU-ban általánosan előforduló zűrzavaros ügyben? Anno az olajszőkítés ügyben a bűnügyi hatóságok munkáját jogértelmezési problémák is nehezítették. NAV ugyanez lesz, vagy rosszabb. Szar cikk, összemos mindent.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!