Permanens forradalom

2013. december 05. 09:30

2006 Budapestje után is kint maradtak a parlament előtt páran, és? Lettek előre hozott választások? Lemondott Ferenc? Ugyan. Ukrajna persze idegesebb és romantikusabb hely.

2013. december 05. 09:30

„bár az érdeklődés lankad, mint a felkelők lobogója, azért gyorsan elmondom, mi van most. először is, fontos tudni, hogy a helyzet kulcsa nem az ellenzék, hanem a régiók pártja kezében volt. (a kommunisták sunyizását, ahogy átkúrták szerencsétlen arszenyij jacenyukot, most hagyjuk, ha nem is indifferens, nem is a leglényegesebb.)

a régiók pártja ugyanis elég különleges képződmény. ez egyszerűen egy hatalompárt. nincs ideológiája, nincsenek eszméi, semmit nem gondol ukrajnáról. pénze van, és gazdasági hatalma. ez mondjuk elég is. viszont a hátulütője a karakterének az, hogy kurva sokan vannak benne, akik, hogy is mondjam, csak bizonyos határokig kötődnek hozzá. egy egyszerű példával: az umdsz-es gajdos istván a narancsos izé előtt a szociáldemokratákhoz tartozott (akkor azok voltak a főszarházik, és egykori vezetőjük, viktor medvedcsuk most is top 3-ban van a mumuslistán), aztán egy pillanat alatt átzizzent a moroz-féle szocikhoz, most meg természetesen régiós. ilyenekből van száz.

ezért volt kulcskérdés a hétvégén, hogy szergej ljovocskin, az elnöki adminisztráció vezetője (ez rohadtul kulcspozíció ukrajnában), aki a pénzgazdák nagyon fontos embere, lelép-e tényleg, ahogy arról egyes hírek szóltak. maradt, csak ketten léptek le, zsvanyija és bohoszlovszka. a régiósok nem hivatalosan elismerték ma, hogy többen is bizonytalankodtak a keddi bizalmatlansági szavazás előtt, de maradtak, és nem nyomtak gombot, így az indítvány megbukott. ha az ellenzék erősebbnek látszik, ezek a vándormadarak megérzik a bukás szelét, és átállnak vagy húszan, azarov mehetett volna a búsba, és jöhetett volna a következő forradalmi lépcsőfok. az ellenzék azonban nem mutatott elég erőt, így az áttörés elmaradt.

nem is igen mutathatott. hiszen neki sincs sok mindene. például vezére se. ettől a szvobodás tyahniboktól például mindannyiótoknak hányhatnékotok lenne, ha ismernétek. jobbról előzi a jobbikot. a mérsékelten jobboldali jacenyuk finom kezű entellektüel, klicsko meg bokszbajnok. nyilván ő a legjobb arc, könnyen lehet, hogy egyszer még államfő lesz belőle, de egy széles összefogást irányítani, hát az a kabát még az ő szálfatermetéhez képest is nagy.

az emberek ezzel együtt még kint vannak az utcán, ahogy a berkutosok is, és lehet, hogy ez sokáig így marad. de ezek az emberek is sokkal kevésbé lelkesek, mint 9 évvel ezelőtt. hiszen csak eszükbe jut, hogy mi lett abból. a milliomosok megfingatták a milliárdosokat, annyira, amennyire, és az lett, ami most van. ahmetov, pincsuk vagy firtas száműzetésben sírdogál? börtönben majszolják a komiszkenyeret? hát, nem. más van börtönben.

de ha kint is maradnak az emberek, mármint a tereken, akkor is: 2006 budapestje után is kint maradtak a parlament előtt páran, és? lettek előre hozott választások? lemondott ferenc? ugyan. ukrajna persze idegesebb és romantikusabb hely. bármikor újra fellobbanhat a láng, úgyhogy mérget ne vegyetek semmire. de ha a hatalom türelmes lesz, és nem csinál megint olyat, mint szombat hajnalban, akkor szerintem marad a vacakolás. 2015-ig. az elnökválasztásig. a hatalom egyébként láthatóan nem fél, nem is ideges. janukovics tegnap úgy elrepült kínába, mint a ponty.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sztd
2013. december 05. 15:32
Azt gondolom, hogy a 2006-os eseményekért nagyon súlyos árat fizettek az akkor kormányzó erők, és csak a szerencsének köszönhetik, hogy még nincs kizárva a közeljövőbeli kormányra-kerülésük. Ukrajnában ennél biztosan olcsóbban fogják megúszni a történteket a vezetők, de nem biztos, hogy sokkal. Ettől függetlenül az ottani viszonyok még a nép számára sem annyira egyértelműek, a vezetők (bár sokkal gátlástalanabbak) nem annyira elvakultak, szóval a vége teljesen más lesz, mint a magyar eseményeknek.
Csigorin
2013. december 05. 11:06
Probaljak meg a marhak, irjak csak ala, aztan kapjak ugyanolyan feltetelekkel az orosz gazt mint Nyugat-Europa. Meglatjuk mit szolnak majd ha az EUs zaszlok alatt fognak megfagyni, ha EUs ara lesz a benzinnek meg a dohanynak, meg ugy altalaban minden masnak, mikozben a bereik maradnak a beka segge alatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!