Félelmek nagykoalíciói

2013. december 06. 22:22

Kaczyński és Orbán Merkelben mindig is Hitler reinkarnációját fogja látni, miként önmagukban Piłsudskit vagy Horthyt, Gömböst és így tovább. Alapkultúrájuk képtelen maga mögött hagyni a múltat, amelynek szörnyűségei karakterük lényegébe ivódtak.

2013. december 06. 22:22
Ara-Kovács Attila
Diplomáciai Jegyzet

„A magyar békemenetekben menetelő lengyelekkel és a lengyel függetlenség napján randalírozó fideszesekkel nem elképzelhető a modern, megújult jobboldal. Kaczyński és Orbán Merkelben mindig is Hitler reinkarnációját fogja látni, miként önmagukban Piłsudskit vagy Horthyt, Gömböst és így tovább. Alapkultúrájuk képtelen maga mögött hagyni a múltat, amelynek szörnyűségei karakterük lényegébe ivódtak, s amit nem tudnak nélkülözni, minthogy az eleve politikai legitimációjuk szerves eleme. Sem Kaczyński, sem pedig Orbán nem fasiszta, okkal kérhetik ki maguknak az efféle vádakat, de a 20. század szörnyeinek örökösei, nem tudnak s nem is képesek lemondani a borzalmak által rájuk ruházott identitásról. Különben szétpukkadnának, mint a buborék.

Alighanem a kelet-európai baloldalnak is lehetnek hasonló problémái nyugati társaikkal, bár a kommunista múlt utáni nosztalgia visszatérte aligha elképzelhető. Volt ugyan erre kísérlet korábban, de az inkább groteszkre és nevetségesre sikeredett, semmint elképesztőre, mint a jobboldali példák. Ám egyáltalán nem zárható ki, hogy a kelet-európai pártcsaládok is kialakíthassanak valamilyen, rájuk jellemző nagykoalíciót. Ha viszont ez létrejön, annak közös nevezője – természetüket ismerve – valamiféle nacionalizmus lesz majd, ismét visszavezetve a térség népeit megszokott katasztrófaállapotukhoz. Elég, ha megnézzük, mi zajlik ma a magyar baloldalon: a Demokratikus Koalíciót leszámítva egyfajta versenyfutás Orbán nacionalizmusa után.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 61 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2013. december 07. 12:56
Horthytti hoztátok elő, hálátlan disznók. Ha ti nem lennétek, már nem is igen emlékeznének rá.
Kvasztics Fedor
2013. december 07. 12:22
"Kaczyński és Orbán Merkelben mindig is Hitler reinkarnációját fogja látni, miként önmagukban Piłsudskit vagy Horthyt, Gömböst és így tovább. Alapkultúrájuk képtelen maga mögött hagyni a múltat, amelynek szörnyűségei karakterük lényegébe ivódtak." Érdekes. Ara-Kovácsdék Orbánban Horthyt akarják látni, vagy Gömböst, de ezt úgy tálalják, hogy Orbán akarja annak látni magát. De miért ne láthatnánk mi a németekben azokat, akik a nácizmus védelmében szétlövették Magyarországot, szétlövették Budapestet és Varsót, míg megkímélték Párizst, Bécset, Prágát, Rómát. Megszállták az országot, majd Horthy fiát elrabolva hatalomra juttatták Szálasit. Akárhogyan hívják most a kancellárjukat, ezt ők követték el. De náluk azért létezhet náci párt, Európa nem szörnyülködik. Lehet saját olajvezetékük az oroszokkal, amire senki más nem csatlakozhat. Párhuzamként lásd a múltbéli Ribbentrop-Molotov paktumot. Miközben az EU most próbálja megfúrni a Bulgária, Szerbia, Magyarország, Görögország, Szlovénia, Horvátország és Ausztria által leszerződött Déli Áramlatot azzal, hogy nem biztosítja harmadik fél hozzáférését. Kinek az érdekében kötözködik az EU? Csak nem Ukrajna helyét akarja elfoglalni a gáz útjában Németország? Ha valaki azt kérdezi, miért tenné, akkor gondoljunk arra, hogy miért ne? http://mno.hu/gazdasag/brusszelnek-nem-tetszik-a-deli-aramlat-1198993
Senye Péter
2013. december 07. 11:09
Merkelt nem tekinti senki Hitler reinkarnációjának. De No az, amit ha békén hagynak, néhány évtized alatt lekörözi a világ legtöbb országát. Ezért kellett két vh.
mustarharmas
2013. december 07. 10:23
Egy ennyire rögeszmés, az arányokat nem érző ember, hogyan lehetett véleményvezér korábban? Az adott korról és közösségről (szadisták) is sokat elárul ez a tény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!