A védtelen lányt?!

2013. november 11. 13:45

Mikortól lehet majd Oravecz Nórát kritizálni? A tizedik bestsellere vagy az ötszázezredik facebook-rajongója után? Vagy tényleg át kell hozzá operáltatnia magát férfivá?

2013. november 11. 13:45
Puzsér Róbert
Puzsér Róbert
Facebook

Az egész hétvégét kitöltő bölcsességhajhászat a Bors magazint sem hagyja hidegen. Ezzel a címmel tájékoztatják róla olvasóikat:

Facebookon alázza a védtelen lányt Puzsér

A védtelen lányt?! Ennek a nőnek két könyve vezette az eladási listákat, ami azt jelenti, hogy százezres nagyságrendben olvassák. Ennek a nőnek a facebook-oldalát naponta tízezrek keresik fel, több emberhez ér el, mint akár a Magyar Hírlap. Ennek a nőnek a szakmája az írás. Ez a nő védtelen?!

Mikortól lehet majd Oravecz Nórát kritizálni? A tizedik bestsellere vagy az ötszázezredik facebook-rajongója után? Vagy tényleg át kell hozzá operáltatnia magát férfivá?

Ez már pofátlanság. Nem bokszolni vagy birkózni hívtam ki a "védtelen lányt", csupán szembesíteni igyekszem a társadalmat egy olyan jelentős kultúra- és társadalomalakító tényezővel, ami nők - és ebből következően férfiak - százezreinek az életét fogja megnyomorítani, ha nem teszünk ellene semmit.

Oravecz jelentősége nem abban áll, amilyen színvonalat megüt az irodalmával, a szövegei ugyanis jól láthatóan egy koraérett tizenkét éves lány intellektusáról és világlátásáról tanúskodnak. Azért jelentős, mert tömegekkel kommunikál, azért jelentős, mert hat, befolyásol és formál. Kulturális referenciává teszi a Semmit. Bölcsességgé magasztosítja a közhelyeket. Erkölccsé hazudja a proli kivagyiságot.

Fel kell lépni, méghozzá a lehető legkeményebben! Amikor a csajodon vagy a lányodon látod a kór tüneteit, már késő lesz.

Az elprolisodás csalhatatlan jele, amikor bizonyos emberek büszkék arra, hogy valamit vagy valakit nem ismernek. A minket körülvevő világ ma már olyan hatalmas, hogy nem kell és nem is lehet mindent vagy mindenkit ismerni, az ismeret hiányával való hencegés azonban az az aktus, amikor az ostobaság tort ül a civilizáció fölött. Magyarázkodjon az, aki esetleg tud valamit, miközben a tudatlan gyökér büszkén feszít, és azzal a ténnyel táplálja az önbizalmát, hogy sötét orkok virtuális hada áll mögötte.

Nem abból kéne értelmiségi pózt formálni, hogy nem tudjátok, ki az a Hajdú, vagy ki az az az Oravecz. Ebben az országban éltek, nem ártana ismernetek azok neveit, akik a tömegek tudatát deformálják. Legyen már az a követendő protokoll, hogy reflektálunk rájuk, a szerepüket elvitatjuk, és a tevékenységüket leleplezzük!

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
polnemkor
2013. november 11. 21:27
http://hatsosor.wordpress.com/2013/11/08/oravecz-coelho-gate-igen-nem/ :)
MacElek
2013. november 11. 19:14
Robi, te csak irigykedsz, hogy nem a te könyveidet olvassák. Mert még meg sem írtad azokat. Erre az a megoldás, hogy írd meg. És akkor a te könyveidet fogják olvasni Oravecz kisasszony helyett. Feltéve, ha nem arról szól, hogy szerinted a disznóknak nem moslékot kellene enniük, hanem gyöngyöt. Mert a disznók étrendjét nem tudod megváltoztatni.
MacElek
2013. november 11. 18:50
Mindig ez van, mikor a disznókat nem etetik. Vagy épp gyönggyel próbálják. Mondtam már, hogy ne vess gyöngyöt disznók elé. Mert megtapossák azt és aztán még ellened is fordulnak, mivel nem csak hogy nem tudják megenni és nem laknak vele jól, de még a foguk is beletörik. A disznók csak enni akarnak. Moslékot. Az a táplálékuk. Ezen a szinten lehet elérni őket. A magasröptű eszmei és etikai magaslatokkal és mélységekkel nem. Hanem a tizenkettő éves szintjén. Ez van ha a gyerekeknek nem írnak a felnőttek mesekönyvet. Akkor egymásnak mesélnek, és annak a szavait isszák, aki akár csak egy évvel tapasztaltabb náluk, és azt le is írja. Robi, neked is kéne már egy pár könyvet írnod. De a disznóknak szólót, az ő nyelvükön. Azt kell megtanulnod, mert ők nem fogják a tiedet.
röviden
2013. november 11. 16:41
Nem voltam rest és bátran rákerestem az "Oraveczet alázó" fészbúk-bejegyzésre. Durva, de szellemes. És megérdemelt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!