Horthy Miklósról és a szoborállítás üzenetéről

2013. november 06. 12:50

Akik szobrot állítanak Horthy Miklósnak, azt a logikát követik, mely szerint az ország vezetőinek nincs felelősségük.

2013. november 06. 12:50
Mestyán Ádám
Mandiner
Vendégszerzőnk, Mestyán Ádám történész (Harvard Egyetem) kommentárja a Horthy-vitához.

*

Akik szobrot állítanak Horthy Miklósnak, azt a logikát követik, mely szerint az ország vezetőinek nincs felelősségük. Horthy felelőssége az, hogy Magyarország tönkrement: egy vesztes háborúba vezette a nemzetet. Rossz döntéseket hozott, aztán ebek harmincadjára hagyta a magyarokat és amikor minden elveszett, kivándorolt. Akik szobrot állítanak neki, ezt ünneplik.

Felelős azért is, hogy Magyarországon fennmaradt a feudális rendszer a két világháború között. Hogy az ország társadalmilag a 19. században maradt. És felelős a terrorért és felelős a zsidótörvényekért és a Don-kanyarért és felelős a több százezer magyar zsidó haláláért. És felelős minden egyes magyar nőért, akit a bejövő orosz katonák megerőszakoltak.

Nyilván vannak érdemei is, legfőképpen a konszolidáció, egy egységes ország, és a viszonylagos rend húsz éven át. Az elszakított országrészek emlékezete, a nemzeti öntudat. Hogy a pesti zsidókat csak később kezdték deportálni. Hogy megpróbált kiugrani 1944 októberében, amikor már minden elveszett. Ezt is lehet tisztelni.

Ám a szobor állítóinak metafizikai üzenete: az ország vezetői tehetetlenek a sorssal szemben.

Ők mindent jól tesznek, csak hát a nemzetközi helyzet fokozódik (illetve a Gonosz konspirál). Ez az üzenet azonos azzal az erkölccsel, amely meghatározó volt az elmúlt huszonhárom évben.

Miközben nosztalgiáznak egy elmúlt rend után, a valódi szobor egy tartás nélküli ország. 
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 185 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hakos
2013. november 06. 21:44
"És felelős minden egyes magyar nőért, akit a bejövő orosz katonák megerőszakoltak." Így már érthető, hogy ballibant logika szerint miért lehet a szovjet katonáknak emlékművük Budapesten. Mert ugye ők nem felelősek egyetlen megerőszakolt magyar nőért sem, hanem személyesen csak Horthy. Basszus, ilyen alapon nem is a nácik a felelősek minden egyes megölt zsidóért, hanem Mózes. Mert ha nincs Mózes, akkor zsidók sincsenek, akiket meg lehetett volna ölni.
hakos
2013. november 06. 21:23
"Rossz döntéseket hozott, aztán ebek harmincadjára hagyta a magyarokat és amikor minden elveszett, kivándorolt. Akik szobrot állítanak neki, ezt ünneplik." Egy újabb idióta, egyébként történész miképpen írhat le ilyen mondatot? Még azt sem veszi észre a szerencsétlenje, hogy ezt a mondatot például Rákócziról vagy Kossuthról is leírhatná, vagy éppen a ballibantak által oly szeretett hibbant Károlyi grófról. Egyébként hogyan is gondolja, Horthynak haza kellett volna jönnie, hogy Rákosiék felakaszthassák?
SorosGordon
2013. november 06. 21:09
Azért nézzük csak meg, ki a szerző: "történész" a CEU-ról, közel-kelet szakértő. A CEU-n valószínűleg objektív (vagyis Soros-féle) történelemoktatás folyik.... Aztán itt ez az amerikai egyetemi "háttér"... Nem Bajnai is ilyet ösztöndíjat kapott Sorostól? Lehet, hogy Magyarország új "baloldali" miniszterelnök-jelöltjét tisztelhetjük a szerzőben?
Fülig Jimmy
2013. november 06. 20:35
Horthy volt az első árulója Erdélyországnak jobber skizókák!Szegeden kurvázott míg magyar katonák harcoltak a románokkal!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!