Pozsgay Imre

2013. november 27. 12:35

A négyigen úgy kinyírta Pozsgay-t egy pillanat alatt, mint a pinty.

2013. november 27. 12:35

„a mi emberünk, mondta róla fodó, nem olyan kommunista, mint a többiek, sokat tett a határon túli magyarságért is, velünk van. 1987 nyarán el is mentünk hozzá, a hazafias népfront elnöke vagy mije volt akkor, úgy emlékszem, a belgrád rakparton volt irodája. ide bukott a kulturális miniszteri székből, talán a mozgó világ-sztori után, de persze összemosódnak ma már a dolgok. hogy miről beszélgettünk abban a fél órában, fogalmam sincs, rendszerváltásról és népfelkelésről még aligha, csak majdnem, a lényeg, hogy kedves, barátságos ember volt. az mindenesetre világos lett akkor és a következő egy-két évben, hogy miért bírták a népiek, tényleg velük volt (naná, majd a grósz károly meg az aczél endre györgy), és tényleg fontos szerepe volt abban, hogy úgy zajlottak le a dolgok az mdf-rendszerváltás környékén, ahogy. arra azonban nem volt felkészülve egyik sem, mármint pozsgay és a népiek sem, hogy az idő hirtelen felgyorsul, és kurvára nem lesz szükség jó kommunistákra ahhoz, hogy minden megtörténjen. a négyigen úgy kinyírta pozsgayt egy pillanat alatt, mint a pinty. van ilyen. a megyeri dávid-interjú, az áder jános-fogadás meg a többi nagyjából arról szól, hogy még vannak, akik csak azért sem felejtik el, hogy ez a jóember akkor, konkrétan a nyolcvanas években, velük volt.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Messire
2013. november 27. 18:58
"Pozsgay Imre akkori államminiszter: Csalódás volt számomra a referendum, de elsősorban a népszavazás kezdeményezése. A SZDSZ kilépett a tárgyalási pozícióból, és nemtelen hangnemben és stílusban támadta személyemet, hatalomátmentést emlegetve. Pedig akkor már tizenöt éve együttműködtem az ellenzékkel. Ezzel a stílussal is jelezte, hogy elbúcsúzhattunk a demokráciával kapcsolatos illú­zióinktól. A köztársasági elnök választására vonatkozó kérdés egyébként félrevezető volt, ugyanis eltitkolták a választók előtt, hogy mi történik konkrétan, ha igennel szavaznak. Az államfőválasztás módjáról dönteni hivatott 1990-es referendum már egy kalandor lépés volt. Ezt én nem támogattam, ahogyan azt sem, hogy újraszámolják a négyigenes népszavazás eredményét, pedig az említett kérdésben csak hatezer szavazatnyi különbség volt. A népszavazással engem nem a pozíciótól, hanem a feladattól ütöttek el. Vereség volt, de nem bukás. Ma is a közvetlen elnökválasztás mellett teszem le a voksom, ez a rendszer Európa több országában kiválóan működik, és nem a parlamentarizmus elleni lépés. Bíró Zoltán, az MDF első elnöke: Az SZDSZ-nek az volt az érdeke, hogy Pozsgay ne fusson az élre. Az MDF a leghatározottabban elvetette a népszavazás lehetőségét. A párt abban hibázott, hogy váratlanul, és későn jelentette be a bojkottfelhívását. Ezzel sajnos a választókat és az MDF-tagságot is összezavarták. Így történhetett meg, hogy ennyire szoros eredmény született ebben a kérdésben. Az SZDSZ egy jól felépített stratégiát alkalmazott, a célja az volt, hogy ha már nem nyeri meg a választásokat, legalább nyitva hagyja magának az utat egy jelentősebb pozíció megszerzéséhez. Ocsmány játék volt ez, amelyben nekimentek Pozsgaynak, a népet pedig lebeszélték arról, hogy saját maga válassza meg államfőjét. Egy sor ilyen akciójuk volt később. Nekem is az a határozott álláspontom, hogy a köztársasági elnököt közvetlenül kellene választani. " http://www.magyarhirlap.hu/belfold/nagy_tet_volt_a_negyigenes_szavazason.html
Messire
2013. november 27. 18:36
Mondta is Csengey, hogy ne menjünk négyigenezni. Meg is halt.
Robinzon Kurzor
2013. november 27. 17:08
Most szülinapi nagyinterjú, de közben volt olyan is, hogy kiretusálták a lakitelki fotóról. Ugyanazok, akik most megint büszkék rá, hogy akkor velük volt.
Akitlosz
2013. november 27. 16:08
A 4 igen csupán az elnökválasztás időpontjáról döntött, annak módjáról nem. Azt csupán az szdsz (Mdf) hazudta bele, teljesen megalapozatlanul. A választópolgárok 85,9%-a közvetlen államfő választást akar(t), ezt azonban az országgyűlés máig nagy ívben lefossa. Szabad választás alapján nem lehetett volna Szdsz-es elnöke az országnak tíz évig. Egy évig sem. De hogy az legyen az Szdsz-nek előbb meg kellett akadályoznia a szabad választást, aztán le kellett paktálnia legnagyobb párt Mdf-fel (még mielőtt egyáltalán összeült volna "az első szabadon választott" országgyűlés, aztán pedig szintén le kellett paktálnia az Mszp-vel, s megakadályoznia, hogy az Mszp végrehajthassa a programját. 1994-ben a Mszp második legfontosabb kampány jelszava volt a szakértői kormányt után a szabad államfőválasztás ígérete. Más kérdés, hogy azóta a Fidesz 2/3-nak is nagyon tetszik, hogy választás nélkül ők delegálhatják az elnököt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!