Elkerülhető lenne a rémálom

2013. október 10. 21:36

Németországnak meg kell tanulnia, miként cselekedhet jóindulatú vezetőként.

2013. október 10. 21:36
Soros György
Világgazdaság Online

„Az eurózóna-rémálomnak egyedül a legmagasabb hitelbesorolású és a legerősebb gazdasággal rendelkező, »pozícióban lévő« Németország vethet véget. Németország azonban – újabb kori történelmi tapasztalataiból okulva – nem akarja eljátszani a vezető hatalom szerepét. Az ezzel a szereppel járó felelősséget és kötelezettséget ugyanakkor nem rázhatja le magáról. Meg kell tanulnia, miként cselekedhet jóindulatú vezetőként. Ha így tesz, a tőle függő országok olyan hálásak lesznek, amilyen hálás Európa volt az USA-nak a Marshall-tervért. Ha viszont nem sikerül ezt a lehetőséget megragadnia, az – meggyőződésem – az EU széteséséhez, idővel pedig az összeomlásához vezet.

Természetesen sok ország élt már túl borzalmakat. Az EU azonban nem egy ország: szuverén államok tökéletlen szövetsége, amely tíz éves stagnálást nem képes túlélni. Ha szétesik, akkor a tagállamok rosszabb helyzetbe kerülnek, mint az EU-projekt elindításakor voltak – ez pedig Németországnak sem érdeke.

Egy gyökeres fordulat a politikai vezetők számára sohasem könnyű, a választások azonban esélyt kínálnak az irányvonal megváltoztatására. Ennek legjobb módja az lenne, ha Merkel következő kormánya kijelölne egy független szakértőkből álló bizottságot, amely – a tabukat félretéve – megvizsgálná és értékelné az alternatívákat.”

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lynx
2013. október 11. 16:02
Aki bedöntötte a lírát, angol fontot, üzletelt OTP részvénnyel, magyar forinttal, az amerikai jelzáloghitel-válságon is keresett, na az jobb ha hallgat. Amerre jár gazdasági összeomlás, csődök, de érdekes módon Ő mindig jól jár. Pályafutása alapján tanácsainak az ellenkezője lehet jó másoknak. "Független szakértők", mitől is függetlenek? A német választói akarattól, vagy Soros úrtól?("tabukat félretéve" :))
tango47
2013. október 11. 15:48
Persze Merkel felkérnek szakértőket pl. a J.P. Morgantól, az IMF-től és a többi jótevőinktől (vagy egyszerűen átadná a névleges hatalmat is a Bilderberg csoportnak...) Elvégre minek az a sok herce-hurca?
Agnieszka
2013. október 11. 15:33
A mi rendszerváltásnak becézett kifosztásunkkal a német gazdaság jól járt. A görög összeomlás egyik oka, h. kicsit sok német tankot, miegyebet találtak venni a jó görögök. Még a magyar oktatásra fordított kiadásokat is Németország csapolja meg, amíg a magasan kvalifikált értelmiségi, orvos, mérnök itt megoldhatatlan anyagi problémákkal küzd, kinn nyugalom, jobb munkaszervezés várja és az élethez nélkülözhetetlen javak megszerzése, mint lakás, autó, berendezés, lehetővé válik. Ez itt sem lehetetlen, de nem egy keresetből több eltartottal. Legyünk őszinték, pl. csak 3 kisgyermek mellett a kétkeresős, teljes munkaidős családmodell, ami a szocializmus terméke, kevés szerencsés kivételtől eltekintve, a gyakorlatban használhatatlan. Gondoljuk csak a gyermekbetegségekre, a hosszú nyári szünetekre! A család, 3 kisgyermek ellátása teljes munkaidőt igénylő tevékenység, önmagában is. Szóval, a munkaerő szabad áramlásának elve sem a szegény országokat segíti és a fura az, hogy ebből már nincs békés visszaút. Ami az egyénnek a sorsa jobbra fordulását jelenti, az az országnak óriási veszteség.
OberEnnsinnen
2013. október 11. 14:44
"Egy gyökeres fordulat a politikai vezetők számára sohasem könnyű, ... Ennek legjobb módja az lenne, ha Merkel következő kormánya kijelölne egy független szakértőkből álló bizottságot, amely – a tabukat félretéve – megvizsgálná és értékelné az alternatívákat.” " Kezd derengeni, leegyszerűsítve: Konrád György megírja - segítőszándékkal - Európa új narratíváját: szakértő pedig Soros György. Pofonegyszerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!