Megszorítások sora: a kormány sem gondolta komolyan?

2013. október 17. 11:20

Az államadósság alakulását vizsgálva még inkább érződik a kabinet meghátrálása.

2013. október 17. 11:20
Policy Agenda
Stop.hu

„A legnagyobb jelentőségű visszalépés talán a költségvetési hiány mértékében van. 2012 áprilisában még azt fogadta el a kabinet, hogy csökkenő költségvetési hiánnyal tervezi az elkövetkező éveket, és ezek közül a jövő évre 1,9 százalékos hiányt terveztek. Azzal, hogy jövőre 2,9 százalékos lett a hiánycél, láthatólag a politikai bátorság is elfogyott, illetve a költségvetési túlzott deficit eljárás befejezése után már nem fontos a korábbi tervek betartása. Ez pedig azt jelenti, hogy 300 milliárd forinttal többet költ a kabinet, mintsem a saját maga által vállalt tervet betartsa.


Az államadósság alakulását vizsgálva még inkább érződik a kabinet meghátrálása. 2011 tavaszán a Széll Kálmán Terv főüzenete az volt, hogy folyamatosan, nagy ütemben csökkenteni kell az államadósság mértékét. Ennek kapcsán még ambiciózus tervet fogadtak el, mely szerint 2014-re a GDP 66,7 százalékának megfelelő mértékre csökkentik az állami adósság nagyságát. Tavaly tavasszal azonban már ennél visszafogottabb volt a célkitűzés, mert 73,7 százalékos mértékre visszaemelték ezt a szintet. Az idei költségvetés benyújtásakor pedig már az derült ki, hogy a kabinet ezen a területen is feladta »harcállásait«, és csupán 76,9 százalékra tervezik az államadósság GDP-hez viszonyított mértékét csökkenteni. Ez pedig azt jelenti, hogy a 2011-es tervhez képest 3100 milliárd forinttal nagyobb lesz az államadósság mértéke.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. október 17. 16:29
A tények nem számítanak!Akkor is rendberakta az országot Orbán!Dől a "Magyarország jobban teljesít"propaganda rádióban,tvben,újságban,neten,mindenhol.Közpénzből!!
Csigorin
2013. október 17. 16:17
jon a valasztas, most mar sokat nem lehet huzni, majd jovore
pimepime
2013. október 17. 14:18
Miért nem találom az adósságnyomás-mérőt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!