Fényévekkel a céltól: autonómia Székelyföldről nézve

2013. október 29. 16:20

A nagy székely menetelés a társadalom hisztériáinak és frusztrációinak táplálásán kívül nem sok eredménnyel kecsegtet.

2013. október 29. 16:20
Pap Szilárd István
Kettős Mérce

„A három erdélyi formáció és mostanság már a magyarországi pártok is egymást túllicitálva próbálják bizonyítani az autonómia iránti elkötelezettségüket. A Fidesz és a Jobbik belépésével ez a politikai mező egyre inkább a tartalom nélküli nemzeti diskurzus felé torzul el, az autonómia kérdése szent tartalommá válik, amelyről érdemben beszélni ma már lehetetlen. A mérsékelt és pragmatikus fellépéséről híres RMDSZ-nek ebben az erőtérben mozogva nincs más választása, mint sodródni az árral. (Választása lenne, de jelenleg sem ereje, sem innovációs készsége nincs hozzá.)


Ilyen körülmények között félő, hogy az egyébként igen nemes és hasznos, a székelyföldiek számára a mindennapi tapasztalatok szintjén is komoly előnyöket ígérő autonómia kérdése a magyar politikai elit sodródása révén hosszú időre a politikai vágyvilág keretei közé szorul. A nagy székely menetelés és elviekben egyébként tiszteletreméltó testvérei ma a többségi és kisebbségi társadalom hisztériáinak és frusztrációinak táplálásán kívül nem sok eredménnyel kecsegtet.

Magyar részről hiányzik az autonómiáról szóló érdemi párbeszéd, amely révén létrejönne egy konkrét elképzelés a székely autonómia mibenlétéről. A szólamok puffogtatásán túl, ugyanis itt egy egész belső közjogi, közigazgatási és gazdasági rendszer megtervezéséről lenne szó. Az autonómiatervezetek bőségében sem tudhatjuk igazán, hogyan is nézne ki egy esetleges székelyföldi autonómia, milyen hatáskörei lennének a közintézményeinek, hogyan lenne gazdaságilag fenntartható, stb. Amíg a projekt jövőbeli kedvezményezettjei nem tudják, hogyan is nézne ki ez a dolog, addig nem képesek koherens üzenettel fordulni a román többség azon része felé, akik vevők lennének erre. Amíg a tüntetéseken felmutatott táblák egymásnak ellentmondanak, egyik autonómiát, másik függetlenséget követelve (ez azért elég alapvető különbség), addig a román politikumnak igen könnyű dolga van a közvélemény félrevezetésében. Amíg a magyarországi közvélemény nincs tisztában a romániai kisebbségjog valós helyzetével, és helyette mártírnarratívákból táplálkozik, addig konstruktív anyaországi támogatás nem várható ebben az ügyben. És ez csak néhány kezdeti dilemma az autonómiával kapcsolatban. Innen még fényévek vannak a célig. Aki pedig a politikában rövidebb utakat árul, holnap megvalósuló utópiát, az hazudik, és végső soron saját népének árt.”
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gyurmandia
2013. október 29. 17:58
Én bizakodó vagyok. Tíz éve azt sem lehetett kiejteni, hogy autonómia most meg politikai támogatás is van mögötte, nem is kicsi. Lassú víz, partot mos. (Nem sokára Felvidéken a sor...)
kikerics
2013. október 29. 17:26
És te honnan tudod olyan biztosan, hogy az autonómia mibenlétetét nem dolgozták már ki? Mind olyan okosak vagytok a károgásban, ha egyebet nem értünk el, az önbizalmunk, a sorsunk alakításában vetett hitünk növekedett és nem óbégatunk, hanem jókedvűen menetelünk, ami szerintem a lelkeknek jót tett.
Antigoné
2013. október 29. 17:14
Komolyan mondom, egyszerűen nem értem, mi ez a nagy fenekedés az autonómia ügyében. Természetesen meg kell tárgyalni -elsősorban Erdélyben, a székelyek és a románok párbeszédével - a tartalmi, formai és érzékenységeket érintő kérdéseket is. De addig, míg nem beszélünk róla, és nem teszünk semmit ( a "pragmatikus" RMDSZ nagy örömére), addig nem is érünk el eredményt. Az pedig egyszerűen nem igaz, hogy a magyarországi pártok részvétele a szolidaritás kifejezésében akadályozza a kérdés napirendre kerülését. Előbb-utóbb a románok is rájönnek, csak hasznuk származhatna (politikai és gazdasági is) , ha "megadnák" a jogos autonómiát.
Maddox
2013. október 29. 17:10
A Kettős Mérce egy MSZP-közeli oldal, szóval mindent, ami onnan kerül elő, ennek fényében érdemes olvasni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!