Hová tűnt a méltóság?

2013. október 03. 12:15

Kemény műfaj a politika, de a politikai küzdelem nem az ellenfél teljes megsemmisítését, megalázását jelenti.

2013. október 03. 12:15
M. Magyar László
Szabolcs Online

„Mily sajnálatra méltóak azok a honfitársaink, akik a szavaik súlyának csak úgy tudnak nyomatékot adni, ha tettekkel kötik össze! Vasárnap nem volt elég egy ellenzéki rendezvényen a vezérszónok szavainak ütemes skandálása, az indulatos tömeg abban lelte örömét, hogy a jelenlegi miniszterelnökről megmintázott szobrot széttörte, rugdosta, tépkedte, cibálta, szurkálta.

Tragikomikus volt, ahogy a jelenlévők emberi méltóságukból kivetkezve, önmagukból kifordulva minden dühüket, bosszúságukat, talán tehetetlenségüket is a szobron töltötték ki.

Mielőtt bárki is elfogultsággal vádol, elárulom: ugyanígy elítéltem azt is, amikor az előző ciklusban egyesek tojások hajigálásával fejezték ki politikai állásfoglalásukat. A demokrácia attól szép, hogy mindenki elmondhatja véleményét, mindenki élhet a szólásszabadsággal, de a szavak mellett már nincs szükség riasztó, félelmet keltő tettekre. Kemény műfaj a politika, de a politikai küzdelem nem az ellenfél teljes megsemmisítését, megalázását jelenti.

Lejjebb, egyre lejjebb süllyedünk politikai kultúránkban. Jó lenne pedig, ha szem előtt tartanánk Arany János gondolatát a hatalmi harc során is: »Ember lenni mindég, minden körülményben«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bsandor
2013. október 04. 00:56
talán a vudú főpaptól kellene kérdezni
elfelejtette
2013. október 03. 21:13
Az itteni micream és társain pontosan látni, mennyi méltóság szorult ebbe a társaságba. Döglődnek, abban pedig semmi méltóság nincs.
Box Hill
2013. október 03. 21:01
Kedves szerzőnk! Méltóságot várni a "baloldaltól" dőreség. Ők a méltoság lerombolásában jeleskedtek a verőcelláktól az önkritika félórákon keresztül az önéletrajzírási mániáig. Mivel méltóság nélküli emberek összeröffenése alkotta erejüket, nem tűrhették, hogy mások megőrizzék azt a méltóságukat, ami volt nekik.
Fülig Jimmy
2013. október 03. 19:12
Csak narancsvaksi nem akarja látni,mennyire tudatos taktika ez a narancsmaffia részéről,nekik,minnél rosszabb annál jobb a vezérelvük 2002-óta,szervezik az erőszakot ellenfeleiket karaktergyilkolják,utcai eszközökkel akadályozzák a kormányzást...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!