Lehetne közös nevező

2013. október 10. 07:32

Ha van a huszadik században magyar politikus, aki sokat tett az ország magára találásáért, az gróf Bethlen István miniszterelnök.

2013. október 10. 07:32

„Szoboravató beszédében Orbán Viktor párhuzamot vont a Trianon utáni és a diktatúra utáni ország állapota közt. Ahogy 1921-ben, Bethlen miniszterelnöksége kezdetén, hasonlóképpen 1990-ben is romokban hevert a magyar gazdaság. Egyiket a háború és a forradalmak, másikat a hosszúra nyúlt és fenyegető eladósodást takargató Kádár-kor tette tönkre. Sajátos, de Bethlen István és erős csapata nagyobb sikerrel vette az akadályokat a húszas években, mint a rendszerváltozás utáni kormányok. Orbán Viktor miniszterelnök többször is beszélt róla, hogy politikusként Széchenyi István és Tisza István mellett Bethlen István példája, akarata, jobbító törekvései voltak rá a legnagyobb hatással. Bár méricskélni az ilyesmit nagyon nehéz, a sors közülük alighanem Bethlennek adta meg a legnagyobb lehetőséget és a legnehezebb feladatot. Őbenne minden társadalmi réteg és csoport megtalálhatná a tiszteletet keltőt. Az még csak benne van a köztudatban, hogy egész tekintélyével, bár már nem ő volt a miniszterelnök, fellépett az 1938 és 1941 közötti zsidótörvények ellen. De azt kevesen tudják, hogy a Bethlen-kormány által megvalósított betegbiztosítási rendszer előnyösebb volt a munkásnak, mint ami Angliában működött: nálunk mind a betegségi táppénz, mind a baleseti járulék magasabb volt. S ha a tanácskormányt mitizáló baloldal nem is – mély diktatúraellenessége miatt Bethlen a barnát és a vöröset egyaránt elutasította –, a valódi szociáldemokrácia szintén megtalálhatná benne az igazi államférfit.

A kérdés már csak az: van-e igény a nemzeti minimumra, vannak-e minden réteg által elismert és méltányolt államférfiaink? Pedig ha a Bethlen-kaliberű politikusokat értékükön mérnénk, jobban eligazodnánk a jelenben is. Ki az, aki árt, s ki használ az országnak. Ha van mércénk, nem is olyan nehéz a döntés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
IgazságosIzomViktor.
2013. október 10. 10:34
Jézusom.Egy értelmes cikk a magyar nemzetnél!Gratula.Ez a lényeg!A nemzetet összefogni kéne nem szétválasztani.És ehhez igazi államférfi kellene,és olyan alkotmány amit mindenki tisztelni tud.Na de hol van ilyen államférfi?Se égen se földön.
*ufó*
2013. október 10. 08:15
--vannak-e minden réteg által elismert és méltányolt államférfiaink? -- madame, örömmel tudatom, van ilyen, a neve: korda gyuri bá, aki sikeres mind a pénzben, mind a nőknél, mind a pókerben, ő egy etalon, kit az egész magyarság favorizál alternatív megoldásként pedig a szintén népszerű fekete pákó jön szóba a többi, hogy is mondjam finoman: hulladék
nyugalmazott tanár
2013. október 10. 08:09
"vannak-e minden réteg által elismert és méltányolt államférfiaink?" Csak akkor és addig voltak, amikor és ameddig nem a nemzetükkel üzletelő, acsarkodó senkik voltak a közéletben. Sem a 10-es években, sem 1945 után ilyen nem volt. És egyelőre semmi kilátás erre. A pénzen megvehető "demokrácia" ezt teljesen kizárja. Mint ahogy a közös nevező víziója is csak ábránd marad, amíg bűnözők és kalandorok villoghatnak a köz- és politikai élet színpadán. Rendőrspiclik, volt aparatcsikok, a szocialista diktatúra kiszolgálói és haszonálvezői, idegen cégek és államok fizetett-támogatott ügynökei, a saját nemzetére rátámadó senkiházi, emberek százait, ezreit földönfutóvá tevő kufárok és agymosó hazudozók hogy lehetnének bármiféle közös nevező részesei? Akár, ha a becsületrend és a váci fegyház akarna közös nevezőre jutni.
Thomas Müller
2013. október 10. 08:09
Egy másik kiváló idézet Bethlen Istvántól: „Csak a magyar kultúra részeseit tehetjük, meggyőződésem szerint, a mai viszonyok közt a választójog révén a nemzeti akaratnak uraivá. Mert a nemzeti akarat nem a tömegeké, nem egyeseké, nem társadalmi osztályoké, nem nemzetiségek szerint tagozott népé, hanem a nemzeti akarat a nemzeté. Már pedig a nemzet és a tömeg fogalma között óriási különbség van.” Szerinte Magyarország nem magyar népei amúgy is alacsonyabbrendűek: "az egyéb [értsd: nem magyar] írni és olvasni tudóknak adott választói jogcím az alacsonyabb kultúrának és elsősorban a nemzetiségeknek adott előnyt." Remekül konszolidálta az országot, csak közben véletlenül becsúszott egy hiperinfláció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!