Pénz a kultúrára

2013. október 07. 13:16

Orbán Viktor Hódmezővásárhelyen azt mondta: jövőre 17 milliárd forinttal több jut a kultúrára. De pontosan mire? Nagy kérdés.

2013. október 07. 13:16
Kálmán C. György
Első változat

Márpedig félő, hogy a kormány számára a kultúra nem ugyanazt jelenti, mint például (hogy mások nevében ne beszéljek, elvégre különbözőek vagyunk) – nekem. A Nemzeti Könyvtár vagy az Alaptörvényhez készített illusztrációk az én szememben – határeset. Kultúra, persze, a maga módján, ha elég szélesre vonjuk a határokat; akkor belefér mindaz, amit eddig is támogatott ez a kormány, a Wass Albert-szobroktól Ákosig és a Magyar Művészeti Akadémiáig. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kormányt nem a magától alakuló, burjánzó, szabad és ellenőrizhetetlen kultúra érdekli (amiben persze ugyancsak van vacak is meg nagyszerű is), hanem a reprezentáció kultúrája: az, ami a kormány ízlését, értékrendjét, ideológiáját juttatja (eszköz nem számít) kifejezésre. Lesznek új köztéri szobrok számolatlanul, mindenféle protokolláris konferenciák és köztévés népi mulatságok, busás jutalmak és fényűző színielőadások  sity-suty elfogy az a pénz.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2013. október 07. 16:46
Te egy borzasztó türelmetlen elvtárs vagy Gyurika!Szépen nyugodj meg,mindent időben meg tudsz.Persze értem én a türelmetlenséged,hiszen az mszp-szdsz elvtásak nem igy csinálták.Nem bizony.Akkor igy jutott támogatás a 168 órának,az ÉS-nek,a Mancsnak,sőt HÓcipőnek meg a Sas kabarénak is,hogy a rádió adókat már ne is említsem.Ezek is csak utólag derültek ki,vagy egyáltalán nem tudtunk róluk. Gyurika!Jobb lenne ha meg sem szólalnál .Fordulj a fal felé és aludj nyugodtan.A cumiról sem feletkezz el!!!
BőröndÖdön
2013. október 07. 15:28
Minden szava igaz!
bigyomail
2013. október 07. 14:09
Én továbbra is az után érdeklődnék, hogy mi végre fizet az állam bármit is "kultúra" címszó alatt? Ha egy festő nem tudja eladni a képét, ha egy színtársulat nem tudja fenntartani magát mecénásokból és jegybevételből, ha egy könyvet kutya nem olvas el, akkor miért kell ezekre a dolgokra akár csak egy fillért is költeni adóból? Azoknak az adójából, akik erre maguktól nem költenek, mert nem tartják értékesnek?
Zokni
2013. október 07. 14:09
Állítólag egyszer látták Orbánt a Müpa emeleti páholyában is egy komoly zongora-esten, nem pedig, amikor egy poszt-pop-német/magyar celeb adta el(ő) magát. Lehet, hogy igaz, mert utána a földszinti zsöllyék tele voltak szotyimaggal...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!