Alapjövedelem vagy emberi fejlődés?

2013. október 07. 09:16

Az igazságosság, méltányosság, emberiesség az állam részéről nem feltétlenül az alapjövedelem garantálásával valósulhat meg.

2013. október 07. 09:16
Baritz Sarolta Laura
Heti Válasz Online

„Az Európai Unióban aláírásgyűjtés zajlik arról, hogy alanyi jogon, feltételek nélkül mindenkit bizonyos összegű alapjövedelem illessen meg. Magyarországon 85 ezer forintos összegről beszél Szanyi Tibor szocialista politikus, az elv egyik szószólója, ami a költségvetést – kalkulációja szerint – évi tízezermilliárd forinttal terhelné meg. (...)

A szubszidiaritás elve sérülne jelen esetünkben is: nem az állampolgár önállósága növekedne, hogy kezébe vegye sorsát, hanem az államnak való kiszolgáltatottsága. Hasonló lehetne az eset a munkanélküli-segéllyel, családi pótlékkal való visszaéléshez: a munka helyett a segélyen élés mind a közjó, mind az állampolgár szempontjából hátrányosabb helyzet. Kérdés az is: hogyan szolgálja az igazságosságot az alapjövedelem egységes odaítélése a jövedelmi skála alsó és felső részében lévőknek?

Az alapjövedelem bevezetése irreálisan magas költségvetési kiadást is okozna. Ha hitel lenne a fedezete, az növelné az államadósságot, ha az állam költségvetési tételek átcsoportosításával vagy megtakarításával teremtené meg a forrást, akkor kérdés, mely területekről vonnának el pénzt. Ha adóbevételekből, milyen adók lennének ezek?

Az állam működéséhez hozzátartozik az emberi méltóság tisztelete. Az igazságosság, méltányosság, emberiesség az állam részéről nem feltétlenül az alapjövedelem garantálásával, mint inkább a munkára való ösztönzéssel, munkahelyteremtéssel és az emberhez méltó munka feltételeinek létrehozásával valósulhat meg.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
asi
2013. november 15. 18:16
Kiút a válságból! Tényleges Európai összefogás! - Építsük együtt azt, ami előremutató, ami mindenkit érint, ami mindenkinek használ! A Garantált Alapjövedelem bevezetése az egyértelmű alternatíva. -Új Közmegegyezéssel! Állj ki a társadalmi igazságosságért! Állj ki magadért! Írd alá az Európai Polgári kezdeményezést! Csatlakozz az alapjövedelmi mozgalomhoz egy lájkkal te is. Tégy érte, légy résztvevő az Európai polgári kezdeményezésben. https://www.facebook.com/Alapveto.Jovedelem Egyetemes alapjövedelem - havi fix. 7.820 ember kedveli · 2.893 ember beszél erről
kjkj945
2013. október 07. 15:10
Jó Jó!!! De miből?? Visszahozzák amit kivittek offshoreba és beteszik a büdzsébe????????
Zokni
2013. október 07. 12:42
Nem is tudom, mi ez. Mit akar az Mszp? De nem is nagyon akarom végiggondolni. Mindenesetre úgy érzem, hogy egy ilyesfajta intézmény közgazdasági nonszensz lenne. Valahogy ahhoz hasonló lehet, mint a létező szocializmus volt, csak sokkal konkrétabb, és negatív hatásában sokkal gyorsabb. Ha egységessé válik a fogyasztás egy minimális, de nem "természetes" szinten, alighanem inflálódnak a létfenntartás költségei, és a megélhetés folyamatosan egyre drágább lesz, míg újra szükségessé nem válik a "létminimum" emelése. A szocializmusban ennek létalapját a tervgazdasággal, állami tulajdonnal stb-vel (...) próbálták megalapozni. Egy piacgazdaságban ez szinte kizárt.
bigyomail
2013. október 07. 12:16
Volt már egy cikk erről, hogy az EU-ban szeretnének alapjövedelmet. Akkor le írtam nagyjából azt, ami ebben a cikkben van. Gyorsan kaptam hideget meleget egyszerre. De látom, hogy ha Szanyi is azt mondja hogy kellene, akkor mindjárt kiderül, hogy hülyeség. Ennyire fontos lenne, hogy kinek a felvetése?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!