Sosem szabad felhagyni a kérdésekkel

2013. szeptember 18. 21:33

Számomra Hitler nem szörnyeteg volt, hanem egy ember szörnyű ötletekkel. Senkit sem köteleztek, hogy kövesse őt. Interjú.

2013. szeptember 18. 21:33
Timur Vermes
MNO

„A múlttal való szembenézés elengedhetetlen minden nemzet számára. Magyarországon sokszor hallani arról, hogy a németek példásan dolgozták fel a történelmi traumákat, az ön regénye azonban egészen mást állít, ilyen rossz a helyzet Németországban is?

Németország hosszú ideig egyedül dolgozta fel a múltját, és sajnos a legtöbbször a könnyebb utat választotta. Ne foglalkozzunk Hitlerrel, és ne válasszuk Hitlert! Ez volt a mi válaszunk: ha újra eljönne, nem választanánk meg. Ezért különösen izgalmasnak tűnt felvetni, hogy mi van, ha mindez mégis lehetségessé válik. Hogy vonzónak találhatunk manapság valakit, még akkor is, ha úgy néz ki, mint Hitler, ha úgy viselkedik, mint Hitler, vagy ha ő valóban Hitler. Megtanultuk, hogy mi történt a történelmünkben, milyen kronológiai sorrendben, de a legtöbb ember nem tudja, hogy valójában miért történtek meg azok az események.

És akkor mit tehetünk, hogy elkerüljük a múlt hibáit?

Sokkal gyakrabban fel kell tennünk a kérdést, hogy miért történt? Nem elég csak azt kérdezni, mi történt? Fel kell tárni az okokat. A hivatalos konklúzió szerint, akik Hitlerre szavaztak, ostobák voltak, nem fogták fel a helyzet súlyát, nem érezték a veszélyt, de ez manapság már nem történhet meg. Ezt látom a legnagyobb problémának. Most úgy hisszük, hogy többet tudunk, mint az akkor élő emberek. De a harmincas években ugyanezt gondolták. Azt hitték, hogy a modern ember tévedhetetlen, hiszen tanult a múlt hibából. Nyitva kell tartanunk a szemünket, és sosem szabad felhagyni a kérdésekkel. (...)

A gyengeségek ellenére mégiscsak olyasvalakiről beszélünk, aki szörnyetegként vonult be a történelembe.

Számomra ő nem szörnyeteg volt, hanem egy ember szörnyű ötletekkel. Senkit sem köteleztek, hogy kövesse Hitlert. Ha végigtekintünk a második világháború eseményein, azt kell mondanunk, fanatikus követők nélkül Hitler semmire sem ment volna. És akik mögé álltak, nem egy szörnyeteget láttak benne. A nép egy olyan embert támogatott, aki vonzónak tűnt számára, intelligensnek, és sikeresebbnek, mint mások. De ettől Hitler még ember maradt. Éppen ezért akartam én is egy olyan embert ábrázolni, aki bizonyos helyzetekben normálisan viselkedik, időnként azonban borzasztó ötletei támadnak, amiket sosem tart titokban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nagykutya
2013. szeptember 25. 05:33
Sztálin,Churchill és Roosevelt sem voltak szörnyetegek, csak időnként (Drezda, Hirosima, stb. ,stb.) szörnyű ötleteik voltak?
nemjoe
2013. szeptember 25. 05:22
Hatás -ellenhatás. 40 év és nem lesz Británia. Azon népek - mint bevándorlók - akiket gyarmatosítottak, fogják eliminálni. És még sok - ma még nagyhatalom - fog így járni....
Thomas Müller
2013. szeptember 25. 05:22
Nem volt akkora szörnyeteg, mint ahogy mondják. Antiszemita volt, ez inkább az ellenkezőjét valószínűsíti. Inkább Churchill volt bűnös, aki nélkül talán nem is lett volna világháború. Nélküle a németek csak a franciákat és a lengyeleket, cseheket verték volna meg, és erre lett is volna jogalapjuk. Pedig Anglia is büntetést érdemelt volna, szomorú, hogy egy ilyen bűnös ország mindig megúszta büntetlenül.
Kvasztics Fedor
2013. szeptember 20. 22:48
Mindegy, mit gondoltál, értik jól, de nem úgy fogják értelmezni. A Hitlerhez hasonlók kitermelődése mindig reakció valamire. Olyasmire, mint az első világháborút lezáró béke, amikor a győztesek úgy érezték, nagyon igazuk van, amikor megalázzák Németországot. Aztán, húszegynéhány év után a mindig mások közbelépésével győztessé váló franciák egyik fele a német megszállás alatt nyüszített, a másik fele pedig egy kollaboráns kormány alatt élt. És ez utóbbit senki nem veti a szemükre úgy, mint nekünk Szálasiék rövid ideig tartó uralmát. "Csak halkan jegyzem meg, hogy ilyen folyamatok napjainkban is zajlanak a világban, eszerint pedig történelmi szükségszerűségnek tűnik egy, esetleg több hitlerszerű személyiség "kitermelődése"." Hát, igen, erre kéne figyelni. Az emberek nem változnak, és mindig visszatérnek oda, hogy rendben, fegyelemben, biztonságban akarnak élni. Majd ők meghatározzák a maguk számára a szabadság fogalmát, nem kérik, hogy ezt életidegen eszmék alapján mások tanítsák nekik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!