Pezsgők világában

2013. szeptember 09. 18:11

Idehaza a pezsgő még mindig amolyan szilveszterkor megtűrt szükség-ital, a BB-nél komolyabbakat meg sok esetben valamiféle kaviárkísérő, úri huncutságnak tekintik.

2013. szeptember 09. 18:11
Ripka Gergely
Táncoló Medve

„Nem iszunk elég pezsgőt. Ez bulvárklisé, de még szomorúbb a tény, hogy igaz. A helyi fogyasztói szokásokon persze napnál világosabban lemérhető egy adott ország pezsgőfelhozatala (is) és fordítva. Mintha semmi érdeklődés nem lene a műfaj körül, miközben a jóval alacsonyabb árszínvonalat jelentő gyöngyöző és habzó borok pár éve reneszánszukat élik.

Idehaza a pezsgő még mindig amolyan szilveszterkor megtűrt szükség-ital, a BB-nél komolyabbakat meg sok esetben valamiféle kaviárkísérő, úri huncutságnak tekintik. Pedig egy jobb palackos erjesztésű pezsgőt ma már nem csak Champagne-ból kóstolhatunk, - bizony érdemes körülnézni a crémant-ok és még inkább a nekem egyre meggyőzőbb cavak között is! A rendezvényen ezekből több szép példa is akadt. A másik szemem csak amiatt sír, hogy a hazai felhozatal egyelőre nem sok meglepetést tudott okozni nekem.

Pedig pezsgős múltunk igencsak jelentős. Adottságaink is, borvidékeink, fajtakörképünk is meglennének hozzá. Ám valahogy a piac és a hazai közönség mintha még nem kényszerítette volna ki idehaza az előbbi európai referenciákkal összemérhető minőséget. Én legalábbis ezt érzem.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Autofocus
2013. szeptember 10. 12:57
Ízlésben nincs értelme vitatkozni, bár azért nem véletlen hogy a minőségi bor és a pezsgő alapből száraz, kivéve a néhány közismert különleges desszertbort. Szintén köztudott, hogy Magyarországon a tömegborok piacának még jelentős részét teszik ki az édes, félédes borok, ezért a borkultúra és az ízlésformálás előtt bőven vannak még feladatok. Elviccelődünk itt a 410 ezres Chateau Margaux-on meg a nyolcvan rugós Krug pezsgőn, de akár tetszik, akár nem, ezek a borkultúra Bugatti Veyronjai, a pénz nem számít kategória, ahol a kompromisszummentes tökéletesség végtelenbe konvergáló görbéje mentén próbál pici lépésekkel közelebb kerülni a megfoghatatlanhoz néhány több száz éves múltú pincészet. És vagyunk mi, hétköznapi borivók, akiknek szintén nem mindegy hogy mi kerül a poharunkba, de azért rá lehet csodálkozni néha egy-egy ilyenre is nem? Egyébként az autós példa nagyon jól illik arra is, ahogy a nagy árszórású borokat felvonultató kóstolási teszteket illik helyezni: általában az autós újságíró sem Ferrarival jár, de ha tesztelésre beültetik, ugyanolyan szigorú szemekkel kell körbetapogatnia mint egy népi Opelt, más kérdés hogy rendszerint - érthető módon - nem nagyon talál fogást, de legalább ez a szakma szépsége hogy egyik héten Porsche, másik héten Maserati. A tanulság: borszakújságírónak lenni jó! :-)
Akitlosz
2013. szeptember 10. 03:15
A BB ezüst sokkal finomabb a Hungária Extra Dry-nál. Elég kevesen szeretik az extra dry italokat. Okkal és joggal.
Autofocus
2013. szeptember 10. 03:13
Nem kell szakértő, a BB a pezsgők Vargája, ha már egy Hungária Extra Dry-t mellé teszünk, az van akkora különbség mint a HEX és a Dom Perignon között. :-) De egyébként a Francois (budafoki) kiváló pezsit csinál President néven és ez az ökobio vitál meditáció is vidám buborékokkal örvendeztet meg: http://www.ital-gyros.hu/bio_chardonnay_biopezsgo_0_75_l/rendeles/1192
Akitlosz
2013. szeptember 10. 03:12
Kevered a pezsgőt a nőkkel. Amúgy nem ártana az ár/teljesítményt nézni. Lehet, hogy jobb a 80 000 forintos pezsgő az 1000 forintosnál - ami ugye már szintén messze nem a legolcsóbb szint, hanem annál sokkal minőségibb - de hogy nem nyolcvanszor jobb az halálbiztos. Ebben az országban a luxuspezsgők mellett kampányolni nem vall sok empátiára, de kiváló üzleti érzékre sem. Vékony azoknak a sznoboknak a köre, akik erre vevők! - Hú komám 30 000 forintos pezsgőt ittunk az este! - Ennyire meg vagytok szorulva anyagilag? Mi 70 000-nél olcsóbbat nem iszunk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!