Miért nem szereti Orbán Viktor Németországot?

2013. augusztus 01. 13:17

A magyar jobboldal éppen abba a Magyarországba vágyik vissza, amely a náci Németország szövetségese maradt az utolsó percekig.

2013. augusztus 01. 13:17
Techet Péter
hvg.hu

„A magyar jobboldal azonban mind ez idáig nem volt németellenes. A magyar jobboldal jelentős része ugyanis eszmetörténetében és céljaiban eddig éppen azon horthyzmussal vállalt folytonosságot és azonosságot, amely a náci Németország egyik szövetségese volt. A magyar jobboldal történelemszemléletében mindig is 1945, az orosz megszállás töltötte be annak a negatív élménynek a szerepét, amit a legtöbb más dél- és kelet-európai népek számára a német megszállás vagy támadás jelent.

A lengyel vagy a görög jobb- és baloldal esetleges németellenessége ugyanabból az élményből táplálkozik, a magyar jobboldalon azonban mind ez idáig nem volt jelen az antifasiszta indíttatású, a németek kapcsán reflexszerűen nácizó németellenesség.  A magyar jobboldalon sokkal inkább egyfajta félreértett sajnálkozással nézték a németeket: az amerikaiak által »átnevelt«, »némettelenített«, »identitásától megfosztott«, »kiüresített«, »térdre kényszerített« (stb.) Németországról szóltak az elemzések. Ha egy német számára esetleg átfordítottunk ilyen szövegeket, teljes értetlenség volt a válasz. Németország ugyanis nem térdre kényszerítve, kiüresítve, némettelenítve, megfosztva érzi magát – hanem éppen felemelt fejjel büszke kritikai történelemszemléletére, a nácizmus feldolgozására és legfőképpen jelenlegi gazdasági sikereire.

A magyar jobboldal ezzel szemben éppen abba a Magyarországba vágyik vissza, amely a náci Németország szövetségese maradt az utolsó percekig, és éppen azon világszemlélet ellen harcol, amelynek talán éppen a mai Németország a legemblematikusabb (de Nyugat-Európában is egyedülálló) példája.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsolt75
2013. augusztus 01. 21:52
"Azzal hogy területeket választottak le rólunk, nem csak a Magyar Királyságot büntették hanem a Osztrák-Magyar Monarchiát!" Főleg, hogy Ausztria is kapott "belőlünk"...
Türelem
2013. augusztus 01. 18:46
Ez a kis gerinctelen tollforgartó, hol a Magyar Nemzetben firkálgat hülyeségeket, hol meg a saját tábora fórumain. Hiteltelen mindkét helyen.
HSL
2013. augusztus 01. 18:25
jó cikk, lájk :)
antioxi
2013. augusztus 01. 17:49
A mai Németország egy hatalmas amerikai-liberális (=zsidó) agymosáson ment át az elmúlt évtizedekben. Ennek a "eredményét" lehet látni manapság és ezért érzik annyira otthon magukat Berlinben a konrádgyörgyök és társai. Egy 1946-os széleskörű németországi felmérésben az amerikaiak azt tapasztalták, hogy a vesztes háború ellenére Hitler államának a népszerűsége töretlen. Ekkor "léptek" és tömegpszichológusok hada jelent meg Németországban és megkezdték az oktatás, a kultúra, a tudomány gyökeres átalakitását. Egy nem publikált adat: a németek 65%-a látens antiszemita.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!