Nincsen veszély, csiga?

2013. augusztus 14. 11:41

Lehet, hogy annyira megszoktuk a válságot, hogy megtanultunk örülni a helyben járásnak, vagy a csiga tempójú növekedésnek is?

2013. augusztus 14. 11:41
Rajcsányi Gellért
Mandiner

Gyenge kezdés után gyenge folytatás, de azért legalább van valami mocorgás – nagyjából ez a lényege a legfrissebb növekedési adatoknak, mely szerint az előző év azonos időszakához viszonyítva 0,5 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig 0,1 százalékkal nőtt a GDP 2013 második negyedévében. Másfél év után pedig először nőtt éves összevetésben is a bruttó hazai termék. Bizakodhatunk, mint vb-selejtezőkön elért idegenbeli döntetlenek idején? Lehet, hogy annyira megszoktuk a válságot, hogy megtanultunk örülni a helyben járásnak, vagy a csiga tempójú növekedésnek is?

Már többször írtunk arról, hogy különös egyenlege van az Orbán-kormány unortodox gazdaságpolitikájának. A merész és/vagy hajmeresztő lépések tömkelege után mérlegre tehetjük az eddigi teljesítményt, és az eredmény láttán nem lelhetünk kitörő örömre. Igaz, nem is estünk egy feneketlen szakadékba, de azért ne ez legyen a mércénk. Sikerült megfékezni az államadósság meredek növekedését, sikerült leszorítani a hiányt, és az infláció is kiválóan alakult. Kikerültünk a túlzottdeficit-eljárásból, visszafizettük az IMF-hitelt, sok sebből vérző országunk a piacokról finanszírozza magát. Ez számos európai ország jelenlegi helyzetével összehasonlítva pozitív eredmény.

A fenti tények akár egy sikeres ortodox konzervatív gazdaságpolitikát is jelezhetnének. Nének. A mérleg másik serpenyőjében viszont a fogyasztás és főleg a beruházások rendkívül alacsony szintjét, a befektetők bizonytalanságát és bizalmatlanságát, a kiszámíthatatlan magyar környezetet látjuk. A kiszámíthatatlanság pedig – meghirdetett konszolidáció ide vagy oda – nem csökkent, látva a kormány és egyes hazai gazdasági csoportok, szektorok között tovább folyó konfliktusokat.

A zuhanást megfékeztük – és ezzel együtt a gyors kilábalás esélyét is. Meg lehet ugyan békülni ezzel a mérleggel, de a rég meghirdetett elrugaszkodás éve minden alkalommal egyre távolabb rugaszkodik tőlünk – miközben egyes régiós versenytársaink és nagy nyugati partnereink ortodox gazdaságpolitikája sok tekintetben egészségesebb eredményeket produkált, mint a mienk. A számokat kemény küzdelem és munka árán lehet teljesíteni, de a bizalom visszaépítéséhez még rengeteg erőfeszítésre van szükség. Addig persze csigatempóban is lehet egyensúlyozni a szakadék szélén, de a veszélyzónából még messze nem kerültünk ki.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 158 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
feketemacska
2013. augusztus 14. 21:41
Remélem kedves Rajcsányi Gellért ismered azt a mondást,hogy a pontosság nem az igazság. nem a számokkal van a baj,azaz a számokkal sosincs baj,mert bár meghatározóak,nem nőnek túl kijejölt határaikon. A baj a lelkekkel van,a léttel,amit grafikonokkal mutatókkal nem lehet leírni,ezért mindenki azonnal a számokhoz fordul bizonyítékért.
zona62
2013. augusztus 14. 21:07
2009-2012 közt a lakosság nettó hitelpoziciója több mint 4000 milliárd ftal javult.Kb fele fele arányban nettó adósságtörlesztés ill.nettó új megtakaritás.Százezrek másztak ki az adósságcsapdából,milliók kapaszkodtak meg a lejtőn. Ez az unortodoxia legnagyobb fegyverténye. Az ismert Imf feltételekkel-progresziv adózás,központi ingatlanadó,az'indokolatlan' családtámogatások leépitése-ez közel sem igy történik.Helyette felzabáljuk a jövőnket és a végén még ott sem vagyunk mint 2009 ben.Mint ahogyan a 'szófogadó' Eu-s déli országok mostanábn kezdenek rádöbbenni.
szalámis hegedű
2013. augusztus 14. 20:54
Három uniós forrásból, az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, a kohéziós alapból és az Európai Szociális Alapból függesztette fel ideiglenesen az Európai Bizottság a Magyarországnak folyósítandó támogatások kifizetését - közölte egy név nélkül nyilatkozó bizottsági forrás kedden az MTI-vel. A bizottsági forrás nyolc operatív program uniós finanszírozásának ideiglenes felfüggesztését erősítette meg, de sem azt nem tudta pontosan megmondani, hogy mekkora összeget tart vissza Brüsszel, sem azt, hogy a szabálytalanságok miatt mekkora összegtől eshet el Magyarország. Az ügyet ismerő bizottsági tisztviselő elmondta: a pénzeket azt követően fagyasztották be, hogy a bizottsági átvilágítás "jelentős hiányosságokat" talált a kérdéses operatív programok irányításában és ellenőrzésében. A forrás többször is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a nemzetközi sajtóban is megjelent számok, amelyek szerint Magyarország akár 2,7 milliárd eurót is elveszíthet, túlzóak, nagyságrendileg sem forog ekkora összeg kockán. Elmondta: a dolgok menete az, hogy a bizottság megkéri az adott tagállamot, szüntesse meg a szabálytalanságokat, majd értékeli a kormány által javasolt intézkedéseket és ennek tükrében tesz javaslatot a támogatások korrekciójára, vagyis arra, hogy a szabálytalanul kifizetett pénzek miatt mennyi támogatástól fossza meg Magyarországot. Jelenleg a helyzet mérlegelése, a magyar intézkedések értékelése zajlik - húzta alá. A bizottsági tisztviselő azt is egyértelművé tette: Brüsszel számára világos, hogy Magyarország kiemelt kérdésként kezeli az ügyet, erre világos biztosítékot is kaptak Budapestről, Magyarország pedig láthatóan dolgozik azon, hogy a kifogásolt irányítási és ellenőrzési hiányosságokat kiküszöbölje. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) vezetését augusztus 1-je óta kormánybiztosként látja el, hétfőn elmondta: a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki és tárgyal meg várhatóan szerdai ülésén a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.
várúr
2013. augusztus 14. 16:51
S az akkori egetverő inflációról, a segííílyekről, a "devizahitel" tolvajlásról, a negyvenéves nyögdíjas rendőrökről, stb. még nem is beszéltem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!