Nemzeti konzultáció: arról lehet dönteni, hogyan tovább a magyar gazdaságban
A Fidesz mindenkit arra kér, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt.
Tettem az erjedő borba egy kis tápsót: a hatására eltűnt a geil édes íz, és megjelent a jövendő bor íze, amitől egyszerűen elájultam.
„Növényvédelmi szempontból elég problémás évadot zárunk: van lisztharmat és peronoszpóra is a szőlőben. A peronoszpóra ellen véd az időjárás: az őrült meleg beszárítja a telepeket. A lisztharmat viszont a takarásban lévő fürtökön vidáman tenyészik: sajnos be kellett vetnünk a felszívódó szereket ellene, a gyengéd biológiai védekezés nem segített. Hozzáteszem, hogy az idei évben másodlagos a bortermelés, mert a fő hangsúly az ültetvény újratelepítésén van.
Év elején még nem így gondoltam, de a virágzás alatti hideg idő betett a kötődésnek, és egy kora nyári jégeső pedig megtizedelte a maradék keveset - így az idei szüret várhatóan még a tavalyi negatív rekordot is alulmúlja. Ha sikerül, veszek szőlőt, amit megfelelően megritkítok, ha engedi a termelője. A rizlingben újult erővel támad az ESCA - idén vagy tíz tőkémet kellett kivágni. Nem tudok ez ellen a kór ellen védekezni, hiába igyekszem élővé varázsolni a talajt, egyelőre nem sokat segít. Jövőre igyekszem a sorok közé hagymákat tenni, hátha javít a talaj mikroflóráján. (...)
Megkóstoltam a borokat is. Most nem azért mondom, mert az én borom, de ... OK. Kit akarok becsapni? Hát persze, hogy azért mondom. Megfigyeltem, hogy egyik kóstoláskor hűdejó, másik kóstoláskor óborzalom. Most éppen az asztaeztnemhiszemel típusú kóstoláson vagyok túl, a sárfehér-juhfark küvé lelágyult, elhagyta a hegyes savait valahol a tartályban, és szép selymes, egyensúlyban lévő borrá vált, az illata már nem bukéborosan vad, hanem a borba olvadó, ízre pedig határozottan finom. Bár még percegett a pohárban, lassan talán befejeződik az érése. Az olaszrizling november-decemberi állapotot mutat.
Még Takács Lajos javasolta, hogy tegyek bele tápsót, szerinte annak a hiánya akasztja meg a forrást - most tettem bele, mire a bor vadul forrni kezdett és zavarossá is vált. Ennek hatására eltűnt a geil édes íz, és megjelent a jövendő bor íze, amitől egyszerűen elájultam. Telt bor, finom barackos aroma, de a fajtára jellemző utóízzel - jaj, nehogy elinduljon rossz irányba, mert én felvágom az ereimet.”