Álszentistván

2013. augusztus 22. 10:24

A rendszerváltáskor még harcosan antiklerikális miniszterelnök a Szent István-napi ünnepi misén, és utána a Szent Jobb-körmeneten buzgólkodik.

2013. augusztus 22. 10:24
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
NOL

A humor forrása nem csupán az a tény, hogy Orbán Viktor jóval előbb tért meg a proletár internacionalizmus kebelére (közéleti pályáját ugyanis a Kommunista Ifjúsági Szövetség titkáraként kezdte), mint a másfajta nemzetekfelettiséget hirdető egyházéra, és az utóbbi(ak) háza táján csak akkor bukkant fel, mikor az új keletű jámborságot már garantáltan politikai aprópénzre lehetett váltani. Hanem sokkal inkább az, hogy egy a hivatalos önéletrajza szerint református, azaz protestáns emberről van szó. Augusztus huszadika viszont hangsúlyozottan katolikus ünnep (Szent Istváné), a protestantizmusnak pedig a lényegéhez tartozik, hogy a követő körében ismeretlen a szentek tisztelete (felfogásuk szerint csak az Isten szent), és sem elhunyt királyaink jobbja, sem más ereklyék előtt nem hódolnak, mert az ilyesmi az ő szemükben bálványimádás.

Hogy egy importált, mégis releváns példával is megvilágítsuk: az evangélikus (azaz szintén protestáns) vallása ellenére egy katolikusnak elkönyvelt pártot vezető Angela Merkel sem jár a katolikusokhoz misére, még a legnagyobb katolikus ünnepeken sem, pedig egy olyan ország élén áll, amelyben szinte hajszálra azonos a katolikusok és a protestánsok száma. (Talán ezért is cseng hitelesen a hithű kancellár szájából az is, ha azt mondja, hogy a vallás helye a templomban van – és nem a politikában –, meg az is, ha hiányolja az EU alapdokumentumaiból a keresztény gyökerekre vonatkozó egyértelmű utalásokat.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Text adósság
2016. november 29. 17:57
De azért jó, hogy nem mentették meg a keresztények az összest, mert nem győznék fizetni a túlélőpótlékot. Prutty!
Sulammit
2016. április 14. 22:32
Orbán Viktornak megvannak keresztelve a gyermekei. A felesége katolikus. Hogy ki mikor tér meg ahhoz neked semmi közöd, annyit viszont mondhatok neked szerzőcske, hogy a reformátusok a nagyhéten hivatalosan nem böjtölnek. Orbán Viktor viszont tartja a böjtöt. A reformátusok a tanításuk szerint nem gyújtanak gyertyát a halottaikért úgy tanulják, hogy az katolikus babonaság. És mégis fütyülnek rá, mert halottak napján bizony hogy gyújtanak ők is a temetőben és az otthonukban. Szóval, csak ne merülj el abban, hogy mit csinálnak a protestánsok és mit nem. És nyugodt lehetsz, hogy amikor már szabadott, mert nem féltek nagyon sok ÁLPÁRTAG ismét elkezdett a templomba járni.
kulalak
2014. augusztus 31. 05:46
HA nem azért ír, hogy a valóságnak megfelelően fogalmazzon, hanem a NOL olvasóinak. A legnagyobb baj, hogy őket nézi le, amit ők sem bocsátanak meg, mert többségük részt vett valamilyen rendezvényen huszadikán. Orbanofóbia nemzetietlenséggel párosulva - és csodálkoznak, hogy csökken az olvasótábor.
Sulammit
2014. április 22. 00:07
Csak, hogy tudd szerzőkém, Orbán Viktor nem volt ott a körmeneten. Elment a szentmise után a családjával. Minden miniszterelnök meg van hívva az ilyen jellegű egyházi ünnepekre. Például Gyurcsány Ferenc és a felesége is ott volt a bazilikában tartott szentmisén, és a kormánya más tagjai is. Angela Merkel az NDK.ban nőtt fel, ahol gyakorlatilag sem lehetett senki vallásos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!