Ránk zárult a múltunk

2013. augusztus 27. 16:25

Aki engedett egyszer a fejére dőlni egy házat, az – hacsak nem Münchhausennek hívják – nem tudja azt egy teljesen más alapon felépíteni.

2013. augusztus 27. 16:25
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A Progresszív Blog tegnapi bejegyzésében a »meritokratikus demokrácia« mellett száll síkra – ami, ugye, conradictio in adiecto (önellentmondó állítás vagy szókapcsolat). A poszt szerzője szerint egészen idáig »úgy tettünk, mintha a mi paraszti, hűbéri, egalitárius-államszocialista hagyományzagyvalékunk nem lehetetlenítené el a sikeres, a kooperációt, innovációt, közbizalmat, felkészültséget és polgári mentalitást igénylő kapitalizmust és annak »foglalatát« a polgári demokratikus államot«, most viszont kénytelenek vagyunk észrevenni, hogy »a ház összedőlt«, és annak érdekében, hogy nekiláthassunk egy másik – polgári – társadalom felépítéséhez, »mentalitásforradalomra« van szükség.

Ilyen forradalom azonban – teszem hozzá én – nem létezik, és nem lehetséges. Se szociológiai, se politikai, se kulturális értelemben, se logikailag. Aki engedett egyszer a fejére dőlni egy házat, az – hacsak nem Münchhausennek hívják – nem tudja azt egy teljesen más alapon felépíteni. És ha nem is egy azonnali gesztusról van szó – hiszen a ProgBlog is arról beszél, hogy »el kell kezdeni« felépíteni a politikai közösséget, ennek a hosszú munkának a – kulturális, szociológiai, gazdasági, politikai – alapjai ugyanúgy hiányoznak ebben a pillanatban, mint az egyszeri hajon csípésé. Valójában fogalmunk sincs arról, hogy hogyan kezdjünk hozzá, de – félő –, még arról sem, hogy mit akarjunk. Az ország legalább 80%-ának arról sem, hogy mi a baj.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Taxin
2013. augusztus 28. 01:54
Mikor dőlt Münchausen báró fejire a ház?
sr. bobo
2013. augusztus 28. 01:14
Az a baj hogy túl sok kifejezést használsz a sznobszótárból.
Nielsen
2013. augusztus 27. 21:36
Olyan ez az ember mint Eva S Balogh az is leélt egy relatív normális egyetemi életet, dékán is volt - aztán úgy döntött nem elég neki a nyugdíjas évekre az amcsi nyugdíj, felcsap ballibnek, megmondónak, provokátornak. Nem is értem komolyan.
Diner Man
2013. augusztus 27. 19:01
Béndek az a fajta ember (sok ilyet ismerek), aki túlbecsüli saját magát, képességeit, értékeit. Sajnos képes még azt is állítani, hogy ő "konzervatív", holott egy szimpla mosószerügynök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!